Преносимо

Екипа Инсајдера напустила КЗН јер је Душан Бајатовић вређао нашу новинарку (ВИДЕО)

Душан Бајатовић, директор Србија гаса, функционер СПС, странке која је део Владе Србије, на данашњој конференцији за новинаре уместо одговора на питање како се троши новац који је Србија уложила у изградњу Јужног тока, поставио је питање колико кошта обезбеђење Бранкице Станковић које јој је додељено одлуком државе.

Претходно је Душан Бајатовић у уводном излагању оптужио редакцију Инсајдера, коју је све време називао Аутсајдер, да води кампању против, како је рекао, гаса као енергента и да то новинари раде због донација.

Новинарка Инсајдера после ових опужби питала је Бајатовића да ли је таква дискредитација његов покушај да умањи значај питања како је новац грађана Србије потрошен, на шта је директор Србија гаса одговорио контрапитањем: Колико кошта обезбеђење полиције које има Бранкица Станковић.

juzni-tok-posao-veka

Екипа Инсајдера је после тога саопштила да напушта конференцију за новинаре због непримереног понашања Душана Бајатовића. Новинари осталих редакција остали су на конференцији и наставили да постављају питања.

Како је контролисан новац потрошен за Јужни ток?

Због изградње српске деонице гасовода Јужни ток успостављен је компликовани пословни модел, чији је највећи проблем то што је готово немогуће контролисати трошење новца грађана Србије.

Колико је важно да јавност добије детаљно објашњење о начину трошења новца показује неколико примера необичних издатака приказаних у, за сада једином, јавно објављеном финансијском извештају фирме Јужни ток формиране у Србији.

Тако се наводи да је фирма Јужни ток на лизинг узела ауди А8, тада најскупљи модел аудија на тржишту, који укупно кошта 108 хиљада евра, да закуп пословног простора плаћа 11 хиљада евра месечно, да је и пре почетка градње гасовода предузеће трошило на рекламу, пропаганду, донације.

Влада Србије више од двадесет дана не доставља одговоре на питања колико смо тачно уложили за Јужни ток и на шта је новац потрошен. Директор Србијагаса Душан Бајатовић уз уопштене одговоре, одбија да да конкретне одговоре уз констатацију да је фирма Јужни ток приватно предузеће чије пословање контролишу њени акционари.

Иако је предузеће Јужни ток формално основано као приватна фирма, акционари су грађани Србије преко јавног предузећа Србијагас које има 49 одсто власништва и држава Русија, преко државног предузећа Гаспром које је власник 51 посто сада већ обустављеног пројекта.

Јавност је од радова на Јужном току практично видела само симболично заваривање једне цеви, па испада да је само на припремне радове потрошено око 30 милиона евра.

Душан Бајатовић уплату од 17,8 милиона евра из матичне фирме за Јужни ток у Швајцарској на рачун ћерке фирме у Србији скоро два месеца после обуставе целог пројекта Јужни ток објаснио је плаћањем обавеза преузетих пре обуставе пројекта. Исту претпоставку је изнела и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

Истовремено и Зорана Михајловић и Душан Бајатовић наводе да је држава контролисала како је потрошено 30 милиона евра. За јавност је међутим највећи број уговора у вези са овим пројектом, али и цело пословање фирми основаних ради изградње Јужног тока, од почетка улагања у руско-српски део гасовода пословна тајна.

Све је више примера заједничког улагања државе и страног инвеститора, у којем је држава мањински партнер. По правилу су ови послови обавијени тајном, иако држава улаже новац свих грађана. Какав је тачно механизам контроле трошења новца држава успоставила, да ли контрола заиста постоји, јавности је такође непознато.

Извор: Инсајдер

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Autor: mondo.rs
  Srpski premijer Aleksandar Vučić kaže da je on i stranka svesna da gube rejting zbog ekonomskih mera štednje i “nacionalne euforije” oko presuda u Hagu.
  Nikada nismo bili bliže gubitku izbora zbog ‘nacionalne euforije’ oko presuda u Hagu i ekonomske mere štednje. Toga smo svesni. Sinoć sam dobio prvo istraživanje u ovoj opštenacionalnoj euforiji i jasno je da nikad nismo bili bliži gubitku izbora. To je vrlo realno, na narodu je da odluči”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

  • gotov je a znao je to kada su ga prvi put izvizdali u januaru u hali, ja takodje jer sam za desetak minuta na n1 dobio 1900 negativnih lajkova.

  • I treba da bude gotov da ne bi bili gotovi mi. Al to tumači negativnim efektima mera a ne pravim razlozima. Braća, kumovi, familija, burazeri partokratija doterali su cara do duvara.
   Možeš lagati sve ljude neko vreme, neke ljude možeš lagati sve vreme, ali ne možeš lagati i krasti sve ljude sve vreme.

 • Pristojnom čoveku muka od svih Bajatovića. Koliko su samo bahati, ne udostoje narod ni da mu odgovore na šta sve slupaše naodne pare. Kao da je to njihova lična prćija. Zaista dosta više njihove neodgovornosti, nadmenosti i izigravanja samozvanih bogova.