Prenosimo

Ekipa Insajdera napustila KZN jer je Dušan Bajatović vređao našu novinarku (VIDEO)

Dušan Bajatović, direktor Srbija gasa, funkcioner SPS, stranke koja je deo Vlade Srbije, na današnjoj konferenciji za novinare umesto odgovora na pitanje kako se troši novac koji je Srbija uložila u izgradnju Južnog toka, postavio je pitanje koliko košta obezbeđenje Brankice Stanković koje joj je dodeljeno odlukom države.

Prethodno je Dušan Bajatović u uvodnom izlaganju optužio redakciju Insajdera, koju je sve vreme nazivao Autsajder, da vodi kampanju protiv, kako je rekao, gasa kao energenta i da to novinari rade zbog donacija.

Novinarka Insajdera posle ovih opužbi pitala je Bajatovića da li je takva diskreditacija njegov pokušaj da umanji značaj pitanja kako je novac građana Srbije potrošen, na šta je direktor Srbija gasa odgovorio kontrapitanjem: Koliko košta obezbeđenje policije koje ima Brankica Stanković.

juzni-tok-posao-veka

Ekipa Insajdera je posle toga saopštila da napušta konferenciju za novinare zbog neprimerenog ponašanja Dušana Bajatovića. Novinari ostalih redakcija ostali su na konferenciji i nastavili da postavljaju pitanja.

Kako je kontrolisan novac potrošen za Južni tok?

Zbog izgradnje srpske deonice gasovoda Južni tok uspostavljen je komplikovani poslovni model, čiji je najveći problem to što je gotovo nemoguće kontrolisati trošenje novca građana Srbije.

Koliko je važno da javnost dobije detaljno objašnjenje o načinu trošenja novca pokazuje nekoliko primera neobičnih izdataka prikazanih u, za sada jedinom, javno objavljenom finansijskom izveštaju firme Južni tok formirane u Srbiji.

Tako se navodi da je firma Južni tok na lizing uzela audi A8, tada najskuplji model audija na tržištu, koji ukupno košta 108 hiljada evra, da zakup poslovnog prostora plaća 11 hiljada evra mesečno, da je i pre početka gradnje gasovoda preduzeće trošilo na reklamu, propagandu, donacije.

Vlada Srbije više od dvadeset dana ne dostavlja odgovore na pitanja koliko smo tačno uložili za Južni tok i na šta je novac potrošen. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović uz uopštene odgovore, odbija da da konkretne odgovore uz konstataciju da je firma Južni tok privatno preduzeće čije poslovanje kontrolišu njeni akcionari.

Iako je preduzeće Južni tok formalno osnovano kao privatna firma, akcionari su građani Srbije preko javnog preduzeća Srbijagas koje ima 49 odsto vlasništva i država Rusija, preko državnog preduzeća Gasprom koje je vlasnik 51 posto sada već obustavljenog projekta.

Javnost je od radova na Južnom toku praktično videla samo simbolično zavarivanje jedne cevi, pa ispada da je samo na pripremne radove potrošeno oko 30 miliona evra.

Dušan Bajatović uplatu od 17,8 miliona evra iz matične firme za Južni tok u Švajcarskoj na račun ćerke firme u Srbiji skoro dva meseca posle obustave celog projekta Južni tok objasnio je plaćanjem obaveza preuzetih pre obustave projekta. Istu pretpostavku je iznela i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Istovremeno i Zorana Mihajlović i Dušan Bajatović navode da je država kontrolisala kako je potrošeno 30 miliona evra. Za javnost je međutim najveći broj ugovora u vezi sa ovim projektom, ali i celo poslovanje firmi osnovanih radi izgradnje Južnog toka, od početka ulaganja u rusko-srpski deo gasovoda poslovna tajna.

Sve je više primera zajedničkog ulaganja države i stranog investitora, u kojem je država manjinski partner. Po pravilu su ovi poslovi obavijeni tajnom, iako država ulaže novac svih građana. Kakav je tačno mehanizam kontrole trošenja novca država uspostavila, da li kontrola zaista postoji, javnosti je takođe nepoznato.

Izvor: Insajder

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Autor: mondo.rs
    Srpski premijer Aleksandar Vučić kaže da je on i stranka svesna da gube rejting zbog ekonomskih mera štednje i “nacionalne euforije” oko presuda u Hagu.
    Nikada nismo bili bliže gubitku izbora zbog ‘nacionalne euforije’ oko presuda u Hagu i ekonomske mere štednje. Toga smo svesni. Sinoć sam dobio prvo istraživanje u ovoj opštenacionalnoj euforiji i jasno je da nikad nismo bili bliži gubitku izbora. To je vrlo realno, na narodu je da odluči”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

    • gotov je a znao je to kada su ga prvi put izvizdali u januaru u hali, ja takodje jer sam za desetak minuta na n1 dobio 1900 negativnih lajkova.

    • I treba da bude gotov da ne bi bili gotovi mi. Al to tumači negativnim efektima mera a ne pravim razlozima. Braća, kumovi, familija, burazeri partokratija doterali su cara do duvara.
      Možeš lagati sve ljude neko vreme, neke ljude možeš lagati sve vreme, ali ne možeš lagati i krasti sve ljude sve vreme.

  • Ovo nije tema ali…..nema vas nigde, B92, Blic, N1, Danas….nigde, već danima. Zasto se ne preda republička lista pa da se po tom osnovu pokrene priča…..

  • Pristojnom čoveku muka od svih Bajatovića. Koliko su samo bahati, ne udostoje narod ni da mu odgovore na šta sve slupaše naodne pare. Kao da je to njihova lična prćija. Zaista dosta više njihove neodgovornosti, nadmenosti i izigravanja samozvanih bogova.