Полиција Правосуђе Преносимо

У Савамалој са Синишом Малијем

Своје виђење како треба управљати урбаном средином радикали су демонстрирали деведесетих година на следећи начин: за време њихове власти у Земуну изграђено је 57 локала од чврстог материјала на травњаку Земунског кеја.

Своје виђење како треба управљати урбаном средином радикали су демонстрирали деведесетих година на следећи начин: за време њихове власти у Земуну изграђено је 57 локала од чврстог материјала на травњаку Земунског кеја.

Срећа је била да радикали тада нису били на власти у Лондону, јер би гарантовано изградили 57 локала од чврстог материјала на травнатим теренима Вимблдона.

Тих година у Земуну, сазидано је и 17.000 бесправних објеката, међу њима импозантан број двоспратних, троспратних и трособних киоска, а већини је недостајала инфраструктура, струја и вода. Бесправно је продато 7.000 плацева, па је Земун временом почео да личи на прелепи Кандахар.
Били су то бесправни, одвратни објекти и свакако би их срушили одмах после подизања, обавезно дању, јер смо их градили углавном ноћу – изјавио би данас овај Вучић о оном Вучићу, поносном члану тадашње радикалске власти у Земуну.

Међутим, постоји сумња да су радикали једно време били на власти и у Савамали, популарној Савамалој, јер су и тамо, преме речима овог Вучића, срушени одвратни, бесправни објекти, које не би пројектовао чак ни онај радикал-урбаниста из деведесетих. Наравоученије: што изгради радикал деведесетих, срушиће напредњак крајем априла 2016.

Пошто му је у међувремену прорадио некада закржљали центар за естетику. Као и за етику.
Зато је за градоначелника Београда постављен човек који никада није био радикал. Ваљда јер је у то време био мали.

Али, откад је Синиша Мали градоначелник Београда, она емисија “Београдска хроника” на РТС-у има све изгледе да промени име у “Београдска црна хроника”.

 

Странци са свих страну надиру у престоницу Србије јер су чули да је тамо буран ноћни живот. Посебно у Савамалој, где се развија такозвани адреналински туризам. Седнете у кафић, а онда у два и двадесет упадну фантоми, позната оптичка илузија, избаце вас напоље, сруше кафић, али је добра околност да не морате да платите пиће, јер конобара у међувремену вежу за бандеру заједно са фискалном касом.
У шестој години сам желео да постанем кувар. У седмој години Наполеон. Моја амбиција је тако расла из године у годину” – објаснио је својевремено Салвадор Дали, мада многи мисле да је то изјавио Синиша Мали. У питању су две сасвим различите особе које се сасвим солидно римују. Не каже џаба наш народ: “Римују се ко Мали и Дали”.

Додуше, Салвадор Дали и Синиша Мали на први поглед немају никаквих додирних тачака.
Осим што су обојица по убеђењу надреалисти. И што већина њихових уметничких дела садржи оптичке илузије.

Дали, рецимо, има слику “Привиђање лица и вазе за воће на обали мора”. Један део слике изгледа као пас, а у исто време и као мост који води ка улици, затим ка планини кроз коју пролази тунел, док ваза са воћем формира лик жене.

Мали има слику “Привиђање три куле, вазе за гладиоле и премијера на обали Саве”. Један део слике изгледа као кула, а и исто време личи на вазу за гладиоле, која формира лик средовечног маркантног мушкарца са високом функцијом.

Факат, Синиша Мали сматра да је његова слика “Привиђање три куле, вазе за гладиоле и премијера на обали Саве” далеко вреднија од Далијеве слике “Привиђање лица и вазе за воће на обали мора”. Зато што је та слика процењена на три милијарде евра и више личи на макету него на слику.

Али се историчари уметности слажу да је у питању чист надреализам. Који се у српским оквирима развија у сасвим особен правац – напредњачизам.

Напредњачизам подразумева сплет оптичких илузија и неколико људи који личе на оптичке илузије, али су стварни.

Уз то, већина Срба зна да је правилно рећи “са Салвадором Далијем”, па верују да је исто тако правилно рећи “са Синишом Малијем”. Тако да по српским медијима обилује конструкција: “Делегација Града Београда, предвођена градоначелником Синишом Малијем, обишла је бла, бла, бла…”

То вам је исто, узмимо за пример, ко када би се Александар Вучић звао Александар Дугачки, па би сваке вести почињале: “Српска делегација, предвођена Александром Дугачкијем…”
А правилно је са Александром Дугачким.

Е сад, изгледа да је једина веза Синише Малог и Савамале управо у погрешном изговарању њихових имена и презимена. Као што кажу “са Синишим Малијем”, мислећи да је он добио презиме по афричкој држави Мали, а не по придеву мали, тако је и Савамала доживела судбину кварта коме недостаје добар лектор. Па српске телевизије брује од израза: “Делегација Града Београда предвођена градоначелником Синишим Малијем обишла је радове у Савамалој”.

Мада је правилно “у Савамали”. Пошто је питању махала, а не придев мала.

Синиша Мали изгледа воли да га мешају са афричком државом Мали, јер је убеђен да ради ко црнац. Те да вуче фамилијарне корене из слободарског Малија. Одакле је гарантовано и премијер, јер и он ради ко да је родом из Малија. Само је у међувремену побелео од бриге за нормалну Србију.

Мали, међутим, не воли да га питају ишта везано за Савамалу и сматра да је једини проблем тог кварта тај што неки кажу “у Савамалој”, а неки “у Савамали”. И да је та компликација на нивоу оног митског питања: да ли се каже Вибер или Вајбер.

– Какви су оно фантоми у Савамалој? – питају га новинари ових дана.
– Ја стварно не знам. Ми смо тамо послали једну већу групу лектора да утврде шта је правилно – одговара Мали.
– А што су лектори дошли баш ноћу? – питају новинари.
– Лектори, знате, најбоље раде ноћу. Треба им тишина због концентрације!
– А што носе маске?
– Због јаког сунца!
– Откуд сунце ноћу?
– Па то вам је све оптичка илузија. У питању је моја најновија слика: “Привиђање фантома, сунца, багера, Горана Весића и вазе за цвеће у Савамали”.
– Ваљда у Савамалој!?
– Немојте, молим вас! Све то ће да утврде надлежни органи!
– Који надлежни органи?
– Па лектори!

Извор: Н1

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Surova istina naseg Beograda i nazalost nase Srbije!Tako je kada ti neko sa kupljenim diplomama,bez dana radnog staza,nesposobni i korumpirani vode gradove i drzavu!Nadam se da ce razum pobediti na sledecim izborima da ne slusamo vise nazadnjacke demagoge i da prestane urusavanje nase Srbije!

 • Da se našalimo: Ako su Radikali graditelji a Naprednjaci rušitelji onda Srbija opisuje cikličan proces. Jedni radikalno bespravno grade drugi radikalno napredno ruše. U cikličnom procesu entropija (mera neuređenosti Srbije) je konzervirana veličina te ne bi smela rasti. Ipak neuređenost Srbije raste evidentno jer nekada ipak naoružani ljudi u fantomkama nisu zauzimali deo teritorije suspendujući Ustav i zakone, nisu otimali ljude po ulicama ili njihovu imovinu i nisu ništa rušili. Dakle proces nije sasvim reverzibilan za sada. To znači da u narednom periodu možemo očekivati porast rušiteljskih aktivnosti. I zaista posle Savamale došla je na red RTV. Šta je sledeće?
  i
  Hajde još malo posla za botove. Dali je naslikao jedan ciklus pod nazivom “Božanstvena komedija” (skoro smo mogli pogledati u Beogradu). Šetao Mali od Savamale do Knez Mihajlove i pogledao izložbu Dalija. Njegov genijalni naučni mozak ovenčan plagiranom diplomom naravno odluči da napravi još jedan plagijat. Prvi put je prošlo sa plagiranjem-proći će i opet. Pošto ne ume da slika on je rešio da vaja te poruši deo Savamale praveći kompoziciju “Božanstvena tragedija”. U maniru Rodena koji je oslobađao skulpture zarobljene u gromadi kamena naš Mali novopečeni dr vajar je oslobodio Beograd u blatu okova Savamalskih zgradica. “Everything starts from a dot” pisao je Kandinski i mada verujem da Mali ne zna ni ko je to ipak reč tačka mu se toliko dopala da je rešio da stavi jednu tačku na deo savamale a čak tri tačke na rušitelje u fantomkama.

 • Naslov treba da glasi “U SAVAMALI…..”, a ne “U SAVAMALOJ….”. SAVAMALA se menja po padežima kao imenica, a ne kao pridev. Sama reč je turcizam nastao spajanjem dve imenice Sava i mahala (mala). Prema tome Savamala nije mala Sava već Savamahala. O tome je u poslednjem broju NIN-a pisao Ivan Klajn (NIN, br.3412, str.57).

  • Oprostite, pročitao sam samo naslov pa sam pojurio da ga izlektorišem. Tekst daje objašnjenje i u pitanju je svojevrsna igra sa rečima i našim jezičkim nedoumicama.

  • Ни ја не волим овакве текстове, ја сам за вести и поготово саопштења по принципу “кратко, јасно, и право у центар”.

   Али, пошто су укуси различити, ја бих једноставно имао кутак за овакве сатиричне текстове и блогове, а то се може одговарајућом организацијом сајта. Претпостављам да су ово јако стресни дани кад се толико тога у ДЈБ дешава, ваљда ће реорганизација сајта доћи на ред кад се ствари мало стабилизују.

  • Марко, видите по коментарима да се текст некоме и свиђа. Ако се вама не свиђа, то не значи да се никоме неће свидети. Укуси су различити. Поштујмо различитости.

  • ОК, поштујмо различитости, технологија омогућује да се сајт организује тако да свако ко овакве текстове и коментаре жели може лако да нађе а да то ипак не буде помешано са несатиричним (неко би рекао озбиљним) вестима и саопштењима који се појаве на првој страници сајта. Све најбоље и само позитивно!

  • ДЈБ, свака изјава ће се некоме свидети! Нажалост, неискусни се лако примају на коментаре којима се нешто исмева. Marko је у праву “Ovakvi tekstovi ne priliče ozbiljnim ljudima i ozbiljnoj stranci”

  • Uvaženi Marko,
   Poštujući Vaš stav po pitanju karaktera tekstova, ipak se ne bih složio!? Slažem se da je poželjno razviti sajt po različitim temama! Međutim…
   Veliki srpski satiričari XVIII, XIX i XX veka, kao što su bili Petar Petrović Njegoš, Dositej Obradović, Kosta Trifković, Branislav Nušić, Radoje Domanović, Stevan Sremac, Laza Lazarević, Jovan Sterija Popović, Petar Kočić, Branko Radičević, Đura Jakšić, Milovan Glišič, Vojislav Ilić, Jakov Ignjatović, Branko Ćopić, Vasa Popović, Milovan Vitezović, Matija Bećković, Vladimir Bulatović Vib, Aleksandar Baljak, Brana Crnčević… ostavili su dubok trag u karakteru srpskog nacionalnog bića, pišući, pre svega, šaljivim, podsmevačkim i kritičkim tonom o događajima svog vremena! Oštrina pera i kritička misao bila je upućena na različite adrese: nepismenom i neobrazovanom narodu, političkim protivnicima, vladajućim režimima i okupatorima…
   Svako dobro Vam želim!
   Iskreno,
   paor Sopček Đura

 • Vama koji pratite ovaj sajt i povremeno komentarisete: valjda vam je jasno da DJB koristi tekstove istomisljenika po pitanju gospodara Vucica da bi dopunio ili bolje docarao ko je on i njegova svita i sta rade, cime se bave… Ne vidim nikakav problem u tome, osim ako vam smeta bilo kakvo etiketiranje gospodara!? Uostalom svi preuzeti tekstovi su potpisani i posebno je naglasen njihov izvor. Ja sam ovaj tekst procitao na sajtu tv N1 i Draza – lucidni tip, pogadja redovno u centar mete, znaci sve je po PS-u.
  Jos ovo, u nase Vranje se kaze: “Nasa mala majku si j…la”, a nikada nasa mahala…. pa tako vranjancima koji imaju samo (ili najvise) dva padeza, nikada nije bio problem da kazu pravilno – SAVAMALI ili češće “Unasu savamalu…”

 • Tekst je fenomenalan. Ovaj tekst je preuzet sa sajta N1 gde Draža ima kolumnu. Mislim da ovakva satira apsolutno odgovara trenutku u kom se nalazimo i da ozbiljnost onoga što se desilo u Savamali i ignorisanje toga od strane vlasti, kao jedinu logičnu reakciju zapravo zahteva satiru.

  Da li neko prati strahovitu prljavu kampanju koju Studio B vodi protiv Saše Radulovića. Mislim da DJB pod hitno mora da sprovede neke kontramere. Kampanja preti da zaseni Informer. Gura se priča da je Saša zagriženi kockar, da obožava barbut ili kako oni kažu “da duva u kockice”. Naravno, potpisivanje izjava odbornika se definiše kao reketiranje, a plasira se i informacija da je zbog toga veliki broj članova pokreta jako nezadovoljan, što se potkrepljuje primerom Nade Kostić.