Блог Правосуђе

Нове судије

Данас за наредно скупштинску седницу стигао предлог Високог савета судства. ВСС предлаже четири нове судије за Привредни суд у Зрењанину и Управни суд.

palata pravde

Ово су просечне оцене са основних студија и године студирања кандидата:

• Јарић Драган, просечна оцена са студија 6,9; основне студије завршио у 28 години;
• Љиљана Попов, просечна оцена 6,54; завршила основне студије у 36 години;
• Вера Маринковић, 6,58; завршила студије у 25 години;
• Мирјана Вулић, просек 7,9; завршила студије у 26 години.

Прва три кандидата су претходно радили у суду као помоћници и почели су да добијају оцене “нарочито се истиче” сваке годне од 2013. године.

Иначе, захтева се да се предлог усвоји по хитном поступку.

По пословнику (чл. 151, 167) по хитном поступку се може одлучивати једино ако су изнесени разлози за хитан поступак. У образложењу (стр. 2) га нема.

Прилог: Одлука о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију

Душан Павловић

Душан Павловић

На Фaкултету политичких нaукa у Беогрaду предаје сaвремену политичку економију сa теоријом јaвног изборa, у звању ванредног професора, а нa Универзитету у Грaцу као професор по позиву предaје курсеве из економског рaзвојa и економске и политичке трaнзиције у југоисточној Европи.

Облaсти интересовaњa: Теоријa рaционaлног изборa и политичкa економијa демокрaтских устaновa.

Објaвио више рaдовa из облaсти: "Консолидaцијa демокрaтских устaновa у Србији после 2000. године"(2007), "Списи из политичке економије" (2010), "Теоријa игaрa. Основне игре и применa" (2015).

Књигу „Мaшинa зa рaсипaње пaрa“ написао на основу искуства стеченог током пет месеци у Министaрству привреде. То је инсaјдерскa причa из кaбинетa министрa привреде Сaше Рaдуловићa 2013-2014. где је био сaветник министрa.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Sudstvo je KRIMINALIZOVANO radi se o rodbinsko,kumovskoj političkoj organizaciji koja je najača u državi.Sve u “IME NARODA”- kog i za koga.Za moju nesreću 1990 sam sklopio Ugovor pred Privrednim sudom Valjevo i tada sam verovao da nešto što overiš u sudu je sigurno i zajamčeno verovao sam da će taj “UGOVOR” biti ispoštovan.Nisam mogao pretpostavioti da će moj saradnik postati ministar u dva navrata i to predložen od SRS. Upravo tada je počelo šetanje po sudovima pa je sud trajao punih 23 godine a sada je završio u Strazburu..2008 sam morao tužiti RJT Danijelu Slijepčević i Izvršnog sudiju Opštinskog suda Šabac Katarinu Parmaković zato što je prva prihvatila Zahtev za zašzitu zakonitosti koji je prije toga 7 puta bio odbijan i iznela totalno netačne činjenice za koje nepostoje podaci.A druga Katarina Parmaković sudija Opštinskog suda Šabac kada sam joj predočio pisane dokaze od MUP-Šabac i NBS koji opovrgavaju podignuti zahtev RJT od Danijele Slijepčević je prekinula Izvršni postupak nešto što ZAKONSKI nemože da se prekine .Zato su tužene a samim tim i Republika Srbija kao garant ove mafije…4 godina je predmet stajao u Prvom opštinskom sudu u Beogradu a da nije pokrenut.Napisao sam Ustavniu žalbu Ustavnom sudu Srbije i presednik suda i Velikog veća Dragiša Slijepčević prihvata i donosi Odluku za suđenje u razumnom roku a u daljem se ŽALBA ODBACUJE ??Prvi osnovni sud i Kasacioni sud su”U IME NARODA” upravo to i uradili.Na ove odluke se podnosi Ustavna žalba jer ni ujednoj presudi nema odgovora na tužbu i na iznete netačne podatke koji su rezultirali prekidom Izvršnog postupka.NEVEROVATNO opet presednik Malog veća sudija Dragiša Slijepčević donosi REŠENJE i sve odbija.Presednik veća Dragiša Slijepčević je suprug RJT Danijele Slijepčević i kao sudija i bivši presednik Ustavnog suda Srbije bi trebao znati da upravo ovim krši član 6 Ustava koji govori o zabrani sukoba interesa.Dragiša Slijepčević bi trebao da zna da krši Poslovnik o radu Ustavnog suda Srbije i Čl.42 po kome je trebao tražiti od presednika Ustavnok suda Srbije IZUZEĆE ali ne on donosi “REŠENJE U IME NARODA”a u korist političkog manipulatora Čedomira Vasiljevića mistra u dva navrata Republike Srbije….MAFIJA !!!

  • Uvaženi g.Ostojiću,
   Mislim da u potpunosti razumem Vašu ogorčenost i siguran sam da je na hiljade takvih ili sličnih slučajeva u našoj kući Srbiji !?
   Na žalost, ne nalazeći pravdu u sopstvenoj kući, građanin je prinuđen da istu potraži na međunarodnom Sudu…
   P.S. U nadi da me nećete pogrešno razumeti, imam jednu malu, dobronamernu sugestiju: pomislio sam da ste tokom kucanja, u brzini, izostavili slovo “D” u reči PREDSEDNIK ali obzirom da ste svaki put napisali “presednik”, poželeh da prijateljski reagujem…
   U svakom slučaju, želim Vam dobro zdravlje i uspešnu presudu koju očekujete iz Strazbura!
   Iskreno,
   mali paor Sopček Đura

  • Hvala i poštovanje, imam ja dosta grešaka. 22 godine šetanja po mavijaškim institucijama,izvinjavam se svim poštenim sudijama,je doveo do tog stadijuma da čovek izgubi zdravlje i sve ono u šta je verovao.U mom slučaju kada sam počeo da istražujem i kada sam video tu rodbinsko,kumovsku mafiju svatio sam da je u Srbiji ono što se zove PRAVDA za običnog čoveka nerešiva ENIGMA….

  • 000. Ne odgovaram sam sebi. Napisao sam ovo zato što je na početku komentarske liste pa će biti dopuna mom ranijem komentaru.
   A. Poslanici DJB su dobili predlog kao materijal za sledeće skupštinsko zasedanje sa podacima koje nisu oni predložili već Visoki savet sudstva.
   B. Poslanici se drže ranije datog obećanja o dvosmernosti komunikacije sa građanima. Vrsta teksta, mislim po prvi put, blog.
   C. Pomozimo im da na ovako ponuđen materijal odgovore kao DJB, naše viđenje sudskih postavljenja.
   1. Da li su podaci u vezi sa kriterijumima po kojima su kandidati ocenjivani (osvrt na kriterijume i njihovo ispunjenje). Očigledno je da tri kandidata imaju niske prosečne ocene a jedan kandidat je vrlo kasno završio studije.
   2. Da li postoje negde podaci o drugim kandidatima koje Visoki savet sudstva nije predložio a kandidovali su se za mesto sudija. Mogu li poslanici da se na te podatke pozovu i eventualno ospore činjenično dati predlog?
   3. Osporiri hitnost kao nepotrebnu za normalno funkcionisanje. Tuđe nemare zbog kašnjenja rokova i gubitaka koji tako nastaju prepisati prouzrokovaču a ne građanima Srbije.

  • Uvažena Ivana,
   Po mom skromnom mišljenju, za svaku osobu pa i sudije, ono što treba da bude najvažnije jeste KULTURA, POŠTENJE i ČAST svakog pojedinca! Svako od nas ko sebe smatra takvim, celog života se trudi i radi na sebi u tom smeru… O rezultatima tog i takvog rada treba da govore drugi a najpre struka, kada su u pitanju rezultati rada u profesiji!

 • Svaka čast na objavi, ako su podaci verodostojni 🙂
  E ovo je ubedljivo najbolji prilog sudskom političkom beščašću.
  E sad jedna dilama:
  A šta je sa onim studentima sa prosekom preko 9?
  Gde oni žive?

 • Mnogo, ali mnogo propusta u ovom tekstu. Bazirate necije sposobnosti za rad na osnovu proseka na fakultetu.. Sta se desava u slucajevima
  kada se neko ranije zaposli (pre zavrsetka studija)? Ili jednostavno prestane da ga zanima toliko konkretna materija sa fakulteta (koju bi svakako trebalo adaptirati 21vom veku)? Sta ako nekom nisu uopste bitne ocene nego samo juri da zavrsi? Ima takvih studenata koliko volite? Sa druge strane ima i mnogo studenata sa odlicnim prosecima koji su apsolutni karijeristi do te mere da im je moral na apsolutnoj nuli i spremni su sve da urade kako bi oni licno napredovali ali ih apsolutno nije briga za druge. Mnogo ste slucajeva ovde propustili. Nisam ocekivao tako povrsan tekst od vas.

  • Poštovani,
   Poslanici DJB su dobili materijal za skupštinsko zasedanje. Podaci koje su oni izneli nalaze se u tom materijalu.
   Poslanici traže naše mišljenje i preporuku za njihovu reakciju na iznete podatke.

 • Stalno se susrecem sa tim da ljudi govore da ocene na fakultetu nisu bitne. Pa na osnovu cega onda da napravite razliku izmedju dva kandidata za posao bez iskustva?
  Po meni je vreme studiranja prioritet, ali ocene su druga najvaznija stvar. Naravno, ako su posteno zaradjene.
  Mislim da ta prica sa ocenama sluzi kao izgovor. Kao kad propali fudbaleri pricaju da su bili veci majstori od Pixija, ali ih je mrzelo da treniraju. ????

 • Prosek treba da bude glavni kriterijum, jer neko može duže studirati jer radi i studira istovremeno ili je zbog nekih objektivnih razloga (npr. bolest) period studiranja bio duži. U svakom slučaju, retko će se dogoditi da neko ko ima visok prosek duže studira. Smešni su argumenti u pojedinim komentarima da prosek ne treba uzeti u obzir. Student koji ima visok prosek zna mnogo, mnogo više od onog koji se provukao sa šesticama polažući ispite iz četvrtog ili petog puta. Šta je smisao studiranja ako najbolji studenti posle studija ne preuzmu vodeće pozicije u društvu, već to čine najgori studenti ili još gore oni sa falš diplomama i plagiranim doktoratima. Dobar student ima radne navike koje će nastaviti da razvija i na poslu, dok će loš student da nastavi da se “šlepa” na radnom mestu. Ali, ovoj zemlji loši đaci se pitaju za sve, a dokle će biti tako niko ne zna.

  • Процес који кандидати за судије пролазе је пун мањкавости и много тога би требало променити, али последња ствар коју треба критиковати је (не)узимање у обзир просек на студијама.
   Читава расправа се свела на то да ли је неко ко је имао просек испод 7 вредан да буде судија. А то је тотално промашена тема.
   Зашто мислите да неко ко је добио шестицу на испиту положио тај испит из четири или пет пута?! Можда га је положио из прве, учећи две недеље пред испит? Док је некоме за осмицу требало два месеца учења! Ја да бирам судију, вероватно бих изабрао овог првог.
   Не можемо знати ништа о кандидату само на основу просечне оцене!
   Излазити у јавност са критиком само због слабих просечних оцена је тотални фијаско. Прво је требало распитати се о поступку предлагања, разговора на који иду у ВСС, критеријумима којима се комисија руководи, систему оцењивања током помоћничког стажа (ако је кандидат судијски помоћник), итд…

 • Postovani DJB,
  pre nego sto objavite ovakve tekstove, malo proucite materiju. Daleko od toga da nema mesta kritikama, naprotiv, ali ovako laicko komentarisanje nije na nivou kome, nadam se, tezite i tezimo

 • Nije mi jasno zašto se otvaraju Poglavlja 23 i 24 kada je Srbija daleko od proklamovanih vrednosi koje su srž 23. i 24.?? Pa zar ta Evropa ne vidi gde se Srbija nalazi. Smešno da nije tužno,mnogo tužno!

 • Razumemo o čemu se radi, ali dokaza nemamo, a pravila su takva da i pravnici sa slabijim prosekom na studijama mogu da budu promovisani u sudije. Mislim da to nije zabranjeno zakonom, jer čemu bi onda služila diploma pravnog fakulteta? E, sad, da su podaci sa konkursa javno objavljeni, ne znam da li su bili, pa da su na njemu odbijeni ljudi sa boljim prosekom i biografijama, onda bi kritika izbora mogla da bude utemeljena. Moramo malo bolje da baratamo činjenicama. Neutemeljene tvrdnje su ono čega treba da se klonimo u svakom pogledu, od strane pozicije i opozicije.

 • Овако је било, колико се сећам, и 2014 године када су биране судије у Нишу и Новом Саду (неколико десетина ).
  Предложени за судије су имали, отприлике овакав просек студирања ( 7.00-8.00), али су сви имали оцену “НАРОЧИТО СЕ ИСТИЧЕ”.
  Ево , две године,не могу да се ослободим утиска, како је могуће да тако “лоши” студенти дођу на најодговорнију и најцењенију правну функцију!!
  Зар није логично да основни предуслов за бављење судијском функцијом буде ,пре свега, ВИСОКА ПРОСЕЧНА ОЦЕНА са студија Права 9.00 и ВИШЕ.
  9.00 и ВИШЕ не може да се заврши преко тзв КОМБИНАЦИЈА, тј. треба уложити велику енергију и труд да би се постигао такав резултат.
  Особа са таквим резултатима, бирана за судију, уз велику плату и неповредивост судијске функције ,ослобађа се УТИЦАЈА СА СТРАНЕ или што би рекли НЕ ДУГУЈЕ НИКОМ НИШТА па самим тим слободна је да суди са ВЕРОМ У ЗАКОН.
  А то што неко уђе у суд на МАЛА ВРАТА као записничар или “помоћник”, а после тата оде у пензију , а ћерка на његово место јер ” НАРОЧИТО СЕ ИСТИЧЕ ” то представља суштину ЛОШЕ СУДСКЕ ВЛАСТИ.
  Њихови ДУЖНИЧКО- ПОВЕРИЛАЧКИ односи су канцер судијске организације
  Значи НАЈБОЉИ СТУДЕНТИ; ВИСОКЕ ПЛАТЕ и и НЕПОВРЕДИВОСТ СУДИЈСКЕ ФУНКЦИЈЕ могу да значе ОПОРАВАК УРУШЕНЕ СУДСКЕ ГРАНЕ ВЛАСТИ.
  Мала дигресија.
  : Имамо кћер којој смо због њјене жеље да се квалитетно образује омогоћили да то тако и буде. Одличан студент дручтвених наука , део студија је завршила на Хајделберг универзитету, говори енглески, француски и немачки ПЕРФЕКТНО.
  Седам дана по завршетку студија добила је посао у једној великој страној компанији, али ценећи СВОЈЕ ЗНАЊЕ није била задовољна статусом и перспективом и после само годину дана напустила је компанију…Сада, после 4 месеца разговора на конкурсу од њих 150, из Србије, прошле су наша кћер и још једне особа (укупно две ). Ради за једну велику Немачку компанију која запошљава 40 000 људи, Тренутно је на усавршаваљу у Даблину 6 месеци са високом платом , хотелским смештајем ,колима и свим бенефицијама које онемогућавају вређање људског достојанства. Све у свему следи јој сјајне пословна каријера јер има само 26 година и 4 године радног искуства.
  Хоћу да кажем, ЦЕНИ СЕБЕ, свој уложени труд, знање које поседује и бори се за свој статус
  Е то је матрица која би помогла да се извучемо из УРУШЕНЕ ЗГРАДЕ СУДСТВА!
  Значи НАЈБОЉИ СТУДЕНТИ; ВИСОКЕ ПЛАТЕ И НЕПОВРЕДИВОСТ СУДИЈСКЕ ФУНКЦИЈЕ и за 10 и више година имамо здраву једну ,али СУШТИНСКУ грану власти у тужној, измрцвареној,али нашој ОТАЏБИНИ СРБИЈИ.
  Извињавам се на опширности, можда и конфузности али ово је оно чега нисам могао пар година да се ослободим
  Још једном ,ХВАЛА на овој прилици.
  .