Blog Pravosuđe

Nove sudije

Danas za naredno skupštinsku sednicu stigao predlog Visokog saveta sudstva. VSS predlaže četiri nove sudije za Privredni sud u Zrenjaninu i Upravni sud.

palata pravde

Ovo su prosečne ocene sa osnovnih studija i godine studiranja kandidata:

• Jarić Dragan, prosečna ocena sa studija 6,9; osnovne studije završio u 28 godini;
• Ljiljana Popov, prosečna ocena 6,54; završila osnovne studije u 36 godini;
• Vera Marinković, 6,58; završila studije u 25 godini;
• Mirjana Vulić, prosek 7,9; završila studije u 26 godini.

Prva tri kandidata su prethodno radili u sudu kao pomoćnici i počeli su da dobijaju ocene “naročito se ističe” svake godne od 2013. godine.

Inače, zahteva se da se predlog usvoji po hitnom postupku.

Po poslovniku (čl. 151, 167) po hitnom postupku se može odlučivati jedino ako su izneseni razlozi za hitan postupak. U obrazloženju (str. 2) ga nema.

Prilog: Odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

    • Sudstvo je KRIMINALIZOVANO radi se o rodbinsko,kumovskoj političkoj organizaciji koja je najača u državi.Sve u “IME NARODA”- kog i za koga.Za moju nesreću 1990 sam sklopio Ugovor pred Privrednim sudom Valjevo i tada sam verovao da nešto što overiš u sudu je sigurno i zajamčeno verovao sam da će taj “UGOVOR” biti ispoštovan.Nisam mogao pretpostavioti da će moj saradnik postati ministar u dva navrata i to predložen od SRS. Upravo tada je počelo šetanje po sudovima pa je sud trajao punih 23 godine a sada je završio u Strazburu..2008 sam morao tužiti RJT Danijelu Slijepčević i Izvršnog sudiju Opštinskog suda Šabac Katarinu Parmaković zato što je prva prihvatila Zahtev za zašzitu zakonitosti koji je prije toga 7 puta bio odbijan i iznela totalno netačne činjenice za koje nepostoje podaci.A druga Katarina Parmaković sudija Opštinskog suda Šabac kada sam joj predočio pisane dokaze od MUP-Šabac i NBS koji opovrgavaju podignuti zahtev RJT od Danijele Slijepčević je prekinula Izvršni postupak nešto što ZAKONSKI nemože da se prekine .Zato su tužene a samim tim i Republika Srbija kao garant ove mafije…4 godina je predmet stajao u Prvom opštinskom sudu u Beogradu a da nije pokrenut.Napisao sam Ustavniu žalbu Ustavnom sudu Srbije i presednik suda i Velikog veća Dragiša Slijepčević prihvata i donosi Odluku za suđenje u razumnom roku a u daljem se ŽALBA ODBACUJE ??Prvi osnovni sud i Kasacioni sud su”U IME NARODA” upravo to i uradili.Na ove odluke se podnosi Ustavna žalba jer ni ujednoj presudi nema odgovora na tužbu i na iznete netačne podatke koji su rezultirali prekidom Izvršnog postupka.NEVEROVATNO opet presednik Malog veća sudija Dragiša Slijepčević donosi REŠENJE i sve odbija.Presednik veća Dragiša Slijepčević je suprug RJT Danijele Slijepčević i kao sudija i bivši presednik Ustavnog suda Srbije bi trebao znati da upravo ovim krši član 6 Ustava koji govori o zabrani sukoba interesa.Dragiša Slijepčević bi trebao da zna da krši Poslovnik o radu Ustavnog suda Srbije i Čl.42 po kome je trebao tražiti od presednika Ustavnok suda Srbije IZUZEĆE ali ne on donosi “REŠENJE U IME NARODA”a u korist političkog manipulatora Čedomira Vasiljevića mistra u dva navrata Republike Srbije….MAFIJA !!!

    • Uvaženi g.Ostojiću,
      Mislim da u potpunosti razumem Vašu ogorčenost i siguran sam da je na hiljade takvih ili sličnih slučajeva u našoj kući Srbiji !?
      Na žalost, ne nalazeći pravdu u sopstvenoj kući, građanin je prinuđen da istu potraži na međunarodnom Sudu…
      P.S. U nadi da me nećete pogrešno razumeti, imam jednu malu, dobronamernu sugestiju: pomislio sam da ste tokom kucanja, u brzini, izostavili slovo “D” u reči PREDSEDNIK ali obzirom da ste svaki put napisali “presednik”, poželeh da prijateljski reagujem…
      U svakom slučaju, želim Vam dobro zdravlje i uspešnu presudu koju očekujete iz Strazbura!
      Iskreno,
      mali paor Sopček Đura

    • Hvala i poštovanje, imam ja dosta grešaka. 22 godine šetanja po mavijaškim institucijama,izvinjavam se svim poštenim sudijama,je doveo do tog stadijuma da čovek izgubi zdravlje i sve ono u šta je verovao.U mom slučaju kada sam počeo da istražujem i kada sam video tu rodbinsko,kumovsku mafiju svatio sam da je u Srbiji ono što se zove PRAVDA za običnog čoveka nerešiva ENIGMA….

    • 000. Ne odgovaram sam sebi. Napisao sam ovo zato što je na početku komentarske liste pa će biti dopuna mom ranijem komentaru.
      A. Poslanici DJB su dobili predlog kao materijal za sledeće skupštinsko zasedanje sa podacima koje nisu oni predložili već Visoki savet sudstva.
      B. Poslanici se drže ranije datog obećanja o dvosmernosti komunikacije sa građanima. Vrsta teksta, mislim po prvi put, blog.
      C. Pomozimo im da na ovako ponuđen materijal odgovore kao DJB, naše viđenje sudskih postavljenja.
      1. Da li su podaci u vezi sa kriterijumima po kojima su kandidati ocenjivani (osvrt na kriterijume i njihovo ispunjenje). Očigledno je da tri kandidata imaju niske prosečne ocene a jedan kandidat je vrlo kasno završio studije.
      2. Da li postoje negde podaci o drugim kandidatima koje Visoki savet sudstva nije predložio a kandidovali su se za mesto sudija. Mogu li poslanici da se na te podatke pozovu i eventualno ospore činjenično dati predlog?
      3. Osporiri hitnost kao nepotrebnu za normalno funkcionisanje. Tuđe nemare zbog kašnjenja rokova i gubitaka koji tako nastaju prepisati prouzrokovaču a ne građanima Srbije.

  • Ocene na poslu nisu merodavne. Ocene na studijama takođe, tj prosek. Jedino je problematična dužina studiranja i način na koji su predloženi.

    • Uvažena Ivana,
      Po mom skromnom mišljenju, za svaku osobu pa i sudije, ono što treba da bude najvažnije jeste KULTURA, POŠTENJE i ČAST svakog pojedinca! Svako od nas ko sebe smatra takvim, celog života se trudi i radi na sebi u tom smeru… O rezultatima tog i takvog rada treba da govore drugi a najpre struka, kada su u pitanju rezultati rada u profesiji!

  • Svaka čast na objavi, ako su podaci verodostojni 🙂
    E ovo je ubedljivo najbolji prilog sudskom političkom beščašću.
    E sad jedna dilama:
    A šta je sa onim studentima sa prosekom preko 9?
    Gde oni žive?

  • Mnogo, ali mnogo propusta u ovom tekstu. Bazirate necije sposobnosti za rad na osnovu proseka na fakultetu.. Sta se desava u slucajevima
    kada se neko ranije zaposli (pre zavrsetka studija)? Ili jednostavno prestane da ga zanima toliko konkretna materija sa fakulteta (koju bi svakako trebalo adaptirati 21vom veku)? Sta ako nekom nisu uopste bitne ocene nego samo juri da zavrsi? Ima takvih studenata koliko volite? Sa druge strane ima i mnogo studenata sa odlicnim prosecima koji su apsolutni karijeristi do te mere da im je moral na apsolutnoj nuli i spremni su sve da urade kako bi oni licno napredovali ali ih apsolutno nije briga za druge. Mnogo ste slucajeva ovde propustili. Nisam ocekivao tako povrsan tekst od vas.

    • Poštovani,
      Poslanici DJB su dobili materijal za skupštinsko zasedanje. Podaci koje su oni izneli nalaze se u tom materijalu.
      Poslanici traže naše mišljenje i preporuku za njihovu reakciju na iznete podatke.

  • Stalno se susrecem sa tim da ljudi govore da ocene na fakultetu nisu bitne. Pa na osnovu cega onda da napravite razliku izmedju dva kandidata za posao bez iskustva?
    Po meni je vreme studiranja prioritet, ali ocene su druga najvaznija stvar. Naravno, ako su posteno zaradjene.
    Mislim da ta prica sa ocenama sluzi kao izgovor. Kao kad propali fudbaleri pricaju da su bili veci majstori od Pixija, ali ih je mrzelo da treniraju. ????

  • Prosek treba da bude glavni kriterijum, jer neko može duže studirati jer radi i studira istovremeno ili je zbog nekih objektivnih razloga (npr. bolest) period studiranja bio duži. U svakom slučaju, retko će se dogoditi da neko ko ima visok prosek duže studira. Smešni su argumenti u pojedinim komentarima da prosek ne treba uzeti u obzir. Student koji ima visok prosek zna mnogo, mnogo više od onog koji se provukao sa šesticama polažući ispite iz četvrtog ili petog puta. Šta je smisao studiranja ako najbolji studenti posle studija ne preuzmu vodeće pozicije u društvu, već to čine najgori studenti ili još gore oni sa falš diplomama i plagiranim doktoratima. Dobar student ima radne navike koje će nastaviti da razvija i na poslu, dok će loš student da nastavi da se “šlepa” na radnom mestu. Ali, ovoj zemlji loši đaci se pitaju za sve, a dokle će biti tako niko ne zna.

    • Proces koji kandidati za sudije prolaze je pun manjkavosti i mnogo toga bi trebalo promeniti, ali poslednja stvar koju treba kritikovati je (ne)uzimanje u obzir prosek na studijama.
      Čitava rasprava se svela na to da li je neko ko je imao prosek ispod 7 vredan da bude sudija. A to je totalno promašena tema.
      Zašto mislite da neko ko je dobio šesticu na ispitu položio taj ispit iz četiri ili pet puta?! Možda ga je položio iz prve, učeći dve nedelje pred ispit? Dok je nekome za osmicu trebalo dva meseca učenja! Ja da biram sudiju, verovatno bih izabrao ovog prvog.
      Ne možemo znati ništa o kandidatu samo na osnovu prosečne ocene!
      Izlaziti u javnost sa kritikom samo zbog slabih prosečnih ocena je totalni fijasko. Prvo je trebalo raspitati se o postupku predlaganja, razgovora na koji idu u VSS, kriterijumima kojima se komisija rukovodi, sistemu ocenjivanja tokom pomoćničkog staža (ako je kandidat sudijski pomoćnik), itd…

  • Vevatno su sa državnih fakulteta, Pa i to je nesto. Mada prosek i godine završetka ih preporučuje za Vučićev nestručni tim.

  • Postovani DJB,
    pre nego sto objavite ovakve tekstove, malo proucite materiju. Daleko od toga da nema mesta kritikama, naprotiv, ali ovako laicko komentarisanje nije na nivou kome, nadam se, tezite i tezimo

  • Nije mi jasno zašto se otvaraju Poglavlja 23 i 24 kada je Srbija daleko od proklamovanih vrednosi koje su srž 23. i 24.?? Pa zar ta Evropa ne vidi gde se Srbija nalazi. Smešno da nije tužno,mnogo tužno!

  • Razumemo o čemu se radi, ali dokaza nemamo, a pravila su takva da i pravnici sa slabijim prosekom na studijama mogu da budu promovisani u sudije. Mislim da to nije zabranjeno zakonom, jer čemu bi onda služila diploma pravnog fakulteta? E, sad, da su podaci sa konkursa javno objavljeni, ne znam da li su bili, pa da su na njemu odbijeni ljudi sa boljim prosekom i biografijama, onda bi kritika izbora mogla da bude utemeljena. Moramo malo bolje da baratamo činjenicama. Neutemeljene tvrdnje su ono čega treba da se klonimo u svakom pogledu, od strane pozicije i opozicije.

  • Ovako je bilo, koliko se sećam, i 2014 godine kada su birane sudije u Nišu i Novom Sadu (nekoliko desetina ).
    Predloženi za sudije su imali, otprilike ovakav prosek studiranja ( 7.00-8.00), ali su svi imali ocenu “NAROČITO SE ISTIČE”.
    Evo , dve godine,ne mogu da se oslobodim utiska, kako je moguće da tako “loši” studenti dođu na najodgovorniju i najcenjeniju pravnu funkciju!!
    Zar nije logično da osnovni preduslov za bavljenje sudijskom funkcijom bude ,pre svega, VISOKA PROSEČNA OCENA sa studija Prava 9.00 i VIŠE.
    9.00 i VIŠE ne može da se završi preko tzv KOMBINACIJA, tj. treba uložiti veliku energiju i trud da bi se postigao takav rezultat.
    Osoba sa takvim rezultatima, birana za sudiju, uz veliku platu i nepovredivost sudijske funkcije ,oslobađa se UTICAJA SA STRANE ili što bi rekli NE DUGUJE NIKOM NIŠTA pa samim tim slobodna je da sudi sa VEROM U ZAKON.
    A to što neko uđe u sud na MALA VRATA kao zapisničar ili “pomoćnik”, a posle tata ode u penziju , a ćerka na njegovo mesto jer ” NAROČITO SE ISTIČE ” to predstavlja suštinu LOŠE SUDSKE VLASTI.
    Njihovi DUŽNIČKO- POVERILAČKI odnosi su kancer sudijske organizacije
    Znači NAJBOLJI STUDENTI; VISOKE PLATE i i NEPOVREDIVOST SUDIJSKE FUNKCIJE mogu da znače OPORAVAK URUŠENE SUDSKE GRANE VLASTI.
    Mala digresija.
    : Imamo kćer kojoj smo zbog njjene želje da se kvalitetno obrazuje omogoćili da to tako i bude. Odličan student dručtvenih nauka , deo studija je završila na Hajdelberg univerzitetu, govori engleski, francuski i nemački PERFEKTNO.
    Sedam dana po završetku studija dobila je posao u jednoj velikoj stranoj kompaniji, ali ceneći SVOJE ZNANJE nije bila zadovoljna statusom i perspektivom i posle samo godinu dana napustila je kompaniju…Sada, posle 4 meseca razgovora na konkursu od njih 150, iz Srbije, prošle su naša kćer i još jedne osoba (ukupno dve ). Radi za jednu veliku Nemačku kompaniju koja zapošljava 40 000 ljudi, Trenutno je na usavršavalju u Dablinu 6 meseci sa visokom platom , hotelskim smeštajem ,kolima i svim beneficijama koje onemogućavaju vređanje ljudskog dostojanstva. Sve u svemu sledi joj sjajne poslovna karijera jer ima samo 26 godina i 4 godine radnog iskustva.
    Hoću da kažem, CENI SEBE, svoj uloženi trud, znanje koje poseduje i bori se za svoj status
    E to je matrica koja bi pomogla da se izvučemo iz URUŠENE ZGRADE SUDSTVA!
    Znači NAJBOLJI STUDENTI; VISOKE PLATE I NEPOVREDIVOST SUDIJSKE FUNKCIJE i za 10 i više godina imamo zdravu jednu ,ali SUŠTINSKU granu vlasti u tužnoj, izmrcvarenoj,ali našoj OTADŽBINI SRBIJI.
    Izvinjavam se na opširnosti, možda i konfuznosti ali ovo je ono čega nisam mogao par godina da se oslobodim
    Još jednom ,HVALA na ovoj prilici.
    .