Војводина

Шта се дешава са Апотеком Нови Сад

 

Шта се дешава са Апотеком Нови Сад? Доспеле обавезе за лекове са ткз. негативне листе износе 243.222.221,52 динара, а број неизмирених и пристиглих рачуна 5835. Ако узмемо да је месечни промет свих државних новосадских апотека заједно око 10 милиона динара, јасно је да без помоћи неког трећег, а то је оснивач – град Нови Сад, који користећи своја оснивачка права именује управне и надзорне одборе, као и директоре, поменуте апотеке не могу опстати. Узгред, у садашњем сазиву управног и надзорног одбора су и један саобраћајно – транспортни техничар (председник управног одбора, 1982. годиште), дипломирани политиколог (члан, 1989). Мање више су сви из Јединствене Србије.

Apoteke

Ко је, крајем 2012. године, наручио и авансно платио енормне количине дијетеских суплемената и козметичких крема? Поменуте козметичке креме су направљене у стану у Новом Саду, при чему одговорна лица у свих 35 аптека немају информацију да ли су поменуте креме у складу са Правилницима везаним за ову област, јер на њима није истакнут чак ни рок трајања. Дијететски суплементи су стигли чак из далеког Ковилова и плаћени авансно у милионском износу. Данас, када уђете у неку од државних новосадских апотека и тражите, нпр. андол, аспирин или увин чај, запослени, сваки на свој начин, објашњавају шта је разлог томе што то немају. Затим одводе пацијенте до полица и нуде или прополис у разним облицима, или козметичке креме без рока трајања, јер им је то једино преостало.

Апотекари тврде да у државним панчевачким апотекама има санитетског материјала за наредних 35 година, и да су и ове превелике залихе плаћене авансно. Панчевци дугују 912.943.815,28 динара, а број неизмирених и пристиглих рачучна је 10.435.

Запослени у Апотеци Нови Сад су се, у периоду од јуна до септембра 2014 године, више пута обраћали отвореним писмима градоначелнику, градској управи за здравство, професору Золтану Хорвату, републичком Министарству здравља, Републичком здравственом фонду и свим релевантним институцијама, којима су објашњавали шта се дешава. Колико је то озбиљно схваћено као проблем, а јесте озбиљан проблем, говори податак да је тек 5. новембра 2015. године сазван састанак запослених, синдиката и предсатвника оснивача, на којем су сви упознати са проблемом. Након упућене буџетске инспекције (децембар 2015 – март 2016.) и извештаја исте, након два протестна скупа и више разговора о поменутом проблему, ништа се није променило.

Прополис је и даље на полицама, креме и даље скупљају прашину (срећа те немају рок трајања), лекова са негативне листе и даље нема, запослени не примају плату.

Да ли је на помолу припрема за још једну пљачкашку приватизацију намерним урушавањем вредности државне имовине лошим пословним одлукама, о којима су сви све знали? Да ли је следећи корак да сви запослени оду на минималац? Када ће оваквим стварима доћи крај?

Покрет Доста је било се залаже за стручно, а не страначко запошљавање у јавним предузећима и установама. Инсистирамо на увођењу квалификације као основе за запослење, логичних и строго примењиваних систематизација радних места. Основа наше политике је финално увођење и спровођење одговорности службеника и јасно мерење њиховог учинка и ефеката њиховог рада. Да тога у Србији има, овакве појаве не би биле могуће. Партијски паразитски систем ће појести и апотеке.

Доста је било – Саша Радуловић
Тим за Војводину

ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Apoteka Novi Sad je prava tempirana ekoloska bomba smestena u sred Novog Sada zbog ogromnog uskladistenog farmaceutskog otpada na vise lokacija u gradu za koji malo ko zna u javnosti

 • Da li je moguće da to niko, ama bas niko ne zna?A zasto je to opasno?Verovatno su se i tom oblasću bavili stručni ljudi. Ne sekirajte se, veliki je Dunav.

 • Sta se desava sa svakom apotekarskom ustanovom?
  Osnivaci se bave poslovanjem ovih ustanova samo u domenu postavljanja politicki podobnih direktora, i dnevnica za clanove upravnih i nadzornih odbora! Sada svi peru ruke od nastalih dugova za koje su krivi:
  1) lokalni mocnici-ne kontrolisu rad ustanova!
  2) RFZO-tenderi postoje samo za drzavne apoteke , ne i za privatne, koje nicu kao pecurke i odmah mogu da izdaju na reccept
  3)drzava-sta dozvoljava da i jedan zdrav sektor , kao sto je bilo apotekarstvo, postane budjavo, trulo mesto
  4) krivi smo svi mi -zato sto cutimo!!!!