Vojvodina

Šta se dešava sa Apotekom Novi Sad

 

Šta se dešava sa Apotekom Novi Sad? Dospele obaveze za lekove sa tkz. negativne liste iznose 243.222.221,52 dinara, a broj neizmirenih i pristiglih računa 5835. Ako uzmemo da je mesečni promet svih državnih novosadskih apoteka zajedno oko 10 miliona dinara, jasno je da bez pomoći nekog trećeg, a to je osnivač – grad Novi Sad, koji koristeći svoja osnivačka prava imenuje upravne i nadzorne odbore, kao i direktore, pomenute apoteke ne mogu opstati. Uzgred, u sadašnjem sazivu upravnog i nadzornog odbora su i jedan saobraćajno – transportni tehničar (predsednik upravnog odbora, 1982. godište), diplomirani politikolog (član, 1989). Manje više su svi iz Jedinstvene Srbije.

Apoteke

Ko je, krajem 2012. godine, naručio i avansno platio enormne količine dijeteskih suplemenata i kozmetičkih krema? Pomenute kozmetičke kreme su napravljene u stanu u Novom Sadu, pri čemu odgovorna lica u svih 35 apteka nemaju informaciju da li su pomenute kreme u skladu sa Pravilnicima vezanim za ovu oblast, jer na njima nije istaknut čak ni rok trajanja. Dijetetski suplementi su stigli čak iz dalekog Kovilova i plaćeni avansno u milionskom iznosu. Danas, kada uđete u neku od državnih novosadskih apoteka i tražite, npr. andol, aspirin ili uvin čaj, zaposleni, svaki na svoj način, objašnjavaju šta je razlog tome što to nemaju. Zatim odvode pacijente do polica i nude ili propolis u raznim oblicima, ili kozmetičke kreme bez roka trajanja, jer im je to jedino preostalo.

Apotekari tvrde da u državnim pančevačkim apotekama ima sanitetskog materijala za narednih 35 godina, i da su i ove prevelike zalihe plaćene avansno. Pančevci duguju 912.943.815,28 dinara, a broj neizmirenih i pristiglih račučna je 10.435.

Zaposleni u Apoteci Novi Sad su se, u periodu od juna do septembra 2014 godine, više puta obraćali otvorenim pismima gradonačelniku, gradskoj upravi za zdravstvo, profesoru Zoltanu Horvatu, republičkom Ministarstvu zdravlja, Republičkom zdravstvenom fondu i svim relevantnim institucijama, kojima su objašnjavali šta se dešava. Koliko je to ozbiljno shvaćeno kao problem, a jeste ozbiljan problem, govori podatak da je tek 5. novembra 2015. godine sazvan sastanak zaposlenih, sindikata i predsatvnika osnivača, na kojem su svi upoznati sa problemom. Nakon upućene budžetske inspekcije (decembar 2015 – mart 2016.) i izveštaja iste, nakon dva protestna skupa i više razgovora o pomenutom problemu, ništa se nije promenilo.

Propolis je i dalje na policama, kreme i dalje skupljaju prašinu (sreća te nemaju rok trajanja), lekova sa negativne liste i dalje nema, zaposleni ne primaju platu.

Da li je na pomolu priprema za još jednu pljačkašku privatizaciju namernim urušavanjem vrednosti državne imovine lošim poslovnim odlukama, o kojima su svi sve znali? Da li je sledeći korak da svi zaposleni odu na minimalac? Kada će ovakvim stvarima doći kraj?

Pokret Dosta je bilo se zalaže za stručno, a ne stranačko zapošljavanje u javnim preduzećima i ustanovama. Insistiramo na uvođenju kvalifikacije kao osnove za zaposlenje, logičnih i strogo primenjivanih sistematizacija radnih mesta. Osnova naše politike je finalno uvođenje i sprovođenje odgovornosti službenika i jasno merenje njihovog učinka i efekata njihovog rada. Da toga u Srbiji ima, ovakve pojave ne bi bile moguće. Partijski parazitski sistem će pojesti i apoteke.

Dosta je bilo – Saša Radulović
Tim za Vojvodinu

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Apoteka Novi Sad je prava tempirana ekoloska bomba smestena u sred Novog Sada zbog ogromnog uskladistenog farmaceutskog otpada na vise lokacija u gradu za koji malo ko zna u javnosti

  • Da li je moguće da to niko, ama bas niko ne zna?A zasto je to opasno?Verovatno su se i tom oblasću bavili stručni ljudi. Ne sekirajte se, veliki je Dunav.

  • Sta se desava sa svakom apotekarskom ustanovom?
    Osnivaci se bave poslovanjem ovih ustanova samo u domenu postavljanja politicki podobnih direktora, i dnevnica za clanove upravnih i nadzornih odbora! Sada svi peru ruke od nastalih dugova za koje su krivi:
    1) lokalni mocnici-ne kontrolisu rad ustanova!
    2) RFZO-tenderi postoje samo za drzavne apoteke , ne i za privatne, koje nicu kao pecurke i odmah mogu da izdaju na reccept
    3)drzava-sta dozvoljava da i jedan zdrav sektor , kao sto je bilo apotekarstvo, postane budjavo, trulo mesto
    4) krivi smo svi mi -zato sto cutimo!!!!