Медији Преносимо

Колумна Данице Поповић коју Политика није хтела да објави: Беневолентни диктатор

Ко год овај наслов схвати као комплимент нашем премијеру, неће ме изненадити.

danica popovic

Јер, овде се просвећена диктатура сматра решењем свих наших мука. Само, уклапа ли се наша стварност у тај идеал? О просвећености нашег владара немогуће је говорити, не само због бедног и све горег положаја школа, болница, позоришта или медија. Ко би поверовао у просвећеност вође који може да поднесе да му се руком посађени посланици фрљају “ваздуплоховима”, или “синеопсисима”, док учене људе назива глупацима кад објаве доказе о плагираним докторатима његовог министра полиције, или градоначелника?

Дакле, збогом просвећености, преостаје нам да говоримо о – беневолентном диктатору. У друштвеним наукама овај појам означава ауторитарног вођу који своју власт користи да би подстакао привредни раст и повећао друштвено благостање. Сад нам остаје да видимо је ли наш премијер ауторитаран, па ако јесте, је ли беневолентан, па ако јесте и то, онда следи најтеже питање: може ли беневолентни диктатор да покрене привредни раст?

Теза о ауторитарности нашег премијера може се доказати у три (његове) речи: “Не дам Гашића!”. Или у осам речи: “Требало је и мене да позову на рушење”, када је аферу Савамала описао као етички и естетички чин са непланираним лошим завршетком. Баш тако долазимо на тезу о беневолентности нашег вође. У обе поменуте афере (Хеликоптер и Савамала) премијер је истицао да су актери имали добре намере. О Гашићевим добрим намерама да и не говоримо, мада ни “идиоти из Савамале”, како их је премијер назвао, нису чинили зло, већ добро. Поменути “идиоти” нису тај епитет стекли зато што су бесправно рушили куће и малтретирали грађане, него су идиоти зато што су то радили ноћу! Дакле, није била лоша намера, него, ето, дешава се кад радиш са таквима.

Шта тек рећи о целодневној сеанси коју је премијер почео да обавља са грађанима, од којих су неки одмах добили посао, или лекове за децу, или шта су већ тражили. Па који би циник то осудио? Још када би премијер могао да се “телепронтује” у кућу сваког незадовољног грађанина, куд би нам крај био… А овако, пошто ће премијер у наредном мандату, ако потраје четири године, моћи да прими тек око седам хиљада људи, тешко да ће тај бољитак ико осетити. Ако рачунамо да само десет одсто људи у Србији не може да реши неки свој животни проблем кроз институције, а њих је седамсто и нешто хиљада, испада да ће ова акција донети бољитак једном једином проценту угрожених. Деведесет девет одсто невољника од тога неће имати никакве вајде!

Тако да је узалудно говорити о добрим намерама нашег премијера, макар да су – најбоље. Уосталом, пут у пакао одувек је био поплочан добрим намерама. Зато је од анализе карактера беневолентног диктатора далеко важније говорити о његовој моћи да покрене привредни раст и повећа друштвено благостање. Ту је проблем много већи. Тачно је да неке аутократије, то јест беневолентни диктатори, могу у кратком року да покрену снажнији раст од демократија. Али, кад се ти случајеви боље погледају (азијски тигрови, или Кина, на пример), постаје јасно да се тај модел Србима не би много допао: то је модел даноноћног рада, малих плата и бедних пензија, уз… ех, да .. уз огроман раст неједнакости и губитак политичких слобода.

Од свих беневолентних диктатура на овој планети јако је мали број успешних. На сваки пример Кине долази туце катастрофа попут Зимбабвеа, па се на крају испоставља да ипак недвосмислено брже и трајније расту земље које развијају институције. У Србији, међутим, нити институције функционишу, нити има назнака да ће се то десити. Овде партије управљају привредом, овде се никада неће увести јавни конкурси, а ствари ће се дешавати, или неће, онда када их премијер најави. Као у случају нове владе, на пример. Најпре је рекао за десет дана, па за месец дана, а сад је за то изгледа изгубио интересовање. Али нас је обавестио да грађане који су му били у посети не занима када ће нова влада бити формирана, већ их интересује “ко решава њихове проблеме”.

Па ко их решава? Ево, пише у наслову.


Зашто сам отишла из Политике

Уредништво дневног листа Политика одбило је да објави колумну “Беневолентни диктатор” професорке Економског факултета Данице Поповић због наслова.

– Нису ми први пут сада тражили да променим наслов колумне. Редакцији Политике био је неприхватљив и наслов “Демо(н)кратски програм Драгана Ђиласа” – али су објавили. Судбина мог овонедељног текста “Беневолентни диктатор” исто је започела (сугестијом да одустанем од наслова), али се завршила обавештењем да ће текст објавити једино ако наслов променим. Страх је у Политици очито много јачи данас него што је тада био – каже за Данас Даница Поповић, која је уредника Политике обавестила да после оваквог “третмана” њеног текста више неће писати за тај лист.

Извор: Даница Поповић, Данас

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • U apsolutizmu jesmo. Kad bi barem bio prosvetljeni… ili kad bi naš “Gospodar Vučić” bio benevolentan… ostalo bi moglo i da mu se oprosti. Ovako… “Teško nama… stigla nam je strećna budućnost” “Stigla nam je sloboda. Ko zna kad će ponovo?”

 • Dobar tekst o oceni sposobnosti mandatara da formira i vodi vladu. Da vodi vladu Srbije koja nešto može da uradi u korist građana. Tekst je dobro argumentovan i potkrepljen činjenicama.
  Autorka se zadržala samo na tehničko-političkim mogućnostima mandatara. Ako se tome pridodaju njegove stručne sposobnosti i u analizu uključi njegov karakter, što su sada već široko dostupne činjenice svakom u Srbiji, svaki građanin može napraviti analizu šta ga lično čeka u budućnosti.
  Rezultati te analize biće mu vodilja za lični stav o poltičkoj situaciji i okruženju.

  • Nije ovde samo reč o tome da su stavovi prof. Popović argumentovani i na činjenicama zasnovani. I nije ovo tekst upućen samo javnosti. Progovorila je (odavno) ova časna i pre svega HRABRA žena, vrhunski intelektualac. I nije to učinila samo u svoje ime. Gde su i šta će povodom ovoga reći i učiniti SADA njene kolege, naši vajni profesori i ekonomisti?? Ima li bilo koga na tom fakultetu ko nosi pantalone.. Izuzimajući per svetlih primera u Kameničkoj ulici vlada muk.. Jedan dobar deo se zabavio korisnim sinekurama, neki drugi su oduvek bili ljudi za sve upotrebe.

 • Kad prosveceni koji su vladali poprilicno dugo Srbijom ne sredise kenjare , skole i bolnice sta ocekivati od prostih i neprosvecenih.Ovima vala i oprostiti ali onima sa pamet ko u prosvecenog Turcina ili Marokanca nikada.

 • Tekst je odlican. Odavno smo svi mi simpatizeri DJB svesni svega napisanog u toj kolumni, ali bas je nedostajalo da to neko tako sjajno i napise.
  Podrska Danici Popovic!
  Nadam se da ce onaj bot Nikola to procitati i da (ako bude nesto razumeo) to prokomentarise. Evo, dosad sam se zalagao da se Nikola ignorise ovo mu je prilika da se malo prosvetli i da vidimo da li ima nade za njegovu dusu.

 • Dana popovic vodeci neoliberal podrzava DJB. znaci ja sam rekao istinu da je DJB neoliberalan i Prokopijevic, i Aleksandra Jovanovic i Libek…
  Normalno je da drzava ucestvuje u prfivredi. Nije srbija anarhokapitalisticka utopija. Jaka drzava u privredi jaca sigurnost!

  • Nidžo:
   “Osvrćući se na politiku pokreta Saše Radulovića, Popović je rekla da joj on nikada nije bio uverljiv – ni kao bloger, ni kao ministar, a ni posle toga. Jedan od osnovnih razloga za to je, kako kaže, slabo poznavanje ekonomije.”
   Nidžo evo jedan evergrin samo za Vaše uši
   Danas aktuelna pesma : Harala Vučića banda sve sa istim Tadićevim satrapima.

   https://www.youtube.com/watch?v=WYDy95kmXzI

  • Hvala Vama, vidite Amelie nisu umrli svi heroji i proroci!
   Nije to ništa surovije, takav je život u nsšim danima. Stil se promenio – poruka je ista – sistem te laže…

  • Nikola,

   Dana Popovic je nekoliko puta izjavljivala da je po njenom misljenju Sasa Radulovic nikakav ekonomista. Tako da tu neke podrske nema. A kao drugo, koliko znam (a treba da i Vi znate ako vec pisete) da je Dana Popovic klasican neoliberal koji se zalaze sa prodaju Telekoma, Poste, EPS-a. Sa druge strane, Sasa Radulovic je veliki protivnik prirodnih monopola. I na kraju, to sto je Dosta je bilo okacio neki njen tekst ne znaci ama bas nista. To je vise kritika na racun Vucica da blokira necije tekstove.

   Malo ukljucite mozak.

 • Iskreno, i do sada sam se pitao kako “Politika”, kakva je, objavljuje tekstove Danice Popovic koji su briljantni, ali nisu po ukusu vlasti. Razumem njenu odluku da “Politici” vise i ne nudi tekstove za objavljivanje, ne zasluzuje to “najstariji list na Balkanu”. Neka im mastovitog Lazanskog i onih vajnih politickih komentatora sa platnog spiska SNS, pa neka zabavaljaju citaliste. Kako stvari stoje, “Politika” se vraca u vreme devedesetih, samo jos nedostaju “Odjeci i reagovanja”.
  Pozdrav i podrska Danici Popovic!

  • Porodica….novinarska…bila verni citalac Politike.
   Vise niko ne cita dnevne novine.. nijedne…..
   Pozdrav i podrska…

 • A svi ga tupe dok ne dođu na vlast ,a kad vide u kavi smo g…. onda krpe brže bolje ,ne pomaže nama ni dargi Bog . A ovi sa ekonomskog najviše tupe jer godinama slušamo njihova gatanja o privredi .Labus i Dinkić su nas opravili kao Đenka peć za kremaciju.

  • Tako je DUšaen, mi smo malo u off topic-u, ali si potpuno u pravu. Molim Vas kompresujte nekako teskt, ovo je poput nekog e-maila iz 99-te na samom početku interneta!
   Hvala.