Преносимо Скупштина

Понижавања Скупштине по хитном поступку

Избори за 11. сазив Скупштине одржани су пре четири месеца. Од када су проглашени коначни резултати прошло је скоро три месеца. Скупштина је конституисана пре два месеца.

dusan-pavlovic

За то време, Скупштина углавном не ради. Конституисано је 19 одбора. Неки од њих су почели са радом, али су расправљали углавном о извештајима различитих агенција и комисија или о одлукама које се тичу различитих облика сагласности које Скупштина даје. Ниједан одбор још увек није расправљао ни о једном предлогу закона.

“Доста је било” је први пут ушао у Скупштину. Прва ствар која нас је све затекла је константно кршење Пословника. Говори се мимо дневног реда, вређа се достојанство Скупштине, посланици добацују једни другима, а председавајући (Скупштине или одбора) – чија је једина функција да води рачуна о примени Пословника по коме су ове ствари забрањене – селективно примењује Пословник.

Једно од правила које се често крши јесте и начин сазивања седница. По Пословнику, седница Скупштине мора да се сазове седам дана унапред, а седница одбора три дана унапред. Ово правило се ретко поштује. Прва седница (2. јуна) заказана је мање од 24 сата пре почетка. Дневни ред често се добија на самој седници. Многи материјали (који су неопходни за информисано одлучивање) се не достављају посланицима ни када почне седница.

Да ли ће се Пословник поштовати и када се буде водила расправа о избору нове владе? Предлог закона о влади, који се усваја уочи избора сваке нове владе, а о коме најпре морају да се изјасне релевантни одбори, још увек није стигао у Скупштину. Још једном, седница одбора мора да се сазове 72 сата унапред, а седница Скупштине седам дана унапред.

Ово правило може да се заобиђе једино ако су околности ванредне и председник скупштине образложи ту “хитност”. Али сада долазимо до правог питања: зашто би се избор владе заказивао од данас до сутра? Мандатар је завршио консултације са парламентарним странкама половином јуна. Од тада не знамо у чему је проблем са владом? Осим информације да представници Запада, које по правилу назива својим пријатељима, врше на њега велики притисак, мандатар изгледа као да је потпуно изгубио интерес за састављање владе.

Слично и као са дуплим функцијама које би требало да буду изузетак, а владајућа већина их је претворила у правило, тако је и са сазивање Скупштине. Ово осионо поступање владајуће већине оставља јако горак укус у устима. Председница скупштине дозвољава да извршна, боље рећи партијска власт понижава највеће законодавно тело државе. Уместо да скупштина буде најважнија контрола и надзор извршне, партијске власти, Скупштина се претворила у њен отирач. Игнорисање пословника, закона и правила од стране мандатара и његове владајуће већине у Скупштини шаље јако лошу поруку грађанима: сви су једнаки, само су неки једнакији од других.

Душан Павловић
народни посланик
потпредседник покрета “Доста је било”

Колумна је објављена у Политици 3. августа 2016. године

Ознаке

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Kao sto se vas par ponasa u vodjenju GG DJB,tako se i oni ponasaju,oni,nazalost, jos nisu prekrsili zakon o izborima,poslovnik su pisali vasa bivsa braca po ideji,”demokrate”
  Vase delanje sa zasniva samo u Skupstini,vlast se obara na izborima,sa jakom organizacijom i delanjem na terenu.
  Cinjenica je da su izbori bili pokradeni,ali ste vi to zaboravili,sad vam ne smeta,hocete putem sastacenja u Skupstini da podizete rejtig ili da oborite vlast.I u Spaniji su pokusali da obore vlast u Parlamentu,puskom, pa nije uspelo.
  Oni sto rade u pelenama,nemaju vremena da gledaju prenos,onih 121 koji su od pocetka turisticke sezone stradali,nazalost,nemaju tu mogucnost.
  Oni koji su se nasli juce na mestu pucnjave usred bela dana,prvo treba da se oporave od soka.
  I oni koji zive od “rente” a gledaju prenos zasedanja,mora da paze,da ne zaluta metak.
  Izgleda da za vas ovo zadnje nije bitno,nek stradaju,samo da se postuje poslovnik.

  • Moj Milane jabuko sa kruske,

   Jeftino je svaki dan ponavljati sa kojim se problemom oni suocavaju,nema snimka sa satanka u odboru za poljoprivredu,gde DJB-ovac ni reci nije zborijo,jer to nije zalosno.
   Pre neki dan,posle niz godina,dosao je pajsergastarbajter kod mene,da mu objasnim nizozemski “univrezalni”penzioni sistem,hoce da se vrati,koliko mu scholdi sleduje,cesto oni znaju bolje,ali,ko veli,da proveri.
   U cemu je problem?
   U selu odakle dolazi,kaze,jos uvek haraju bande,reketiraju ljude,prebijaju,pucaju u auto vrednih poljoprivrednika,trguju drogom.
   Izadje i policija na osnovu poziva,ali kad dodje kod tuzioca,nema dalje.
   E ovj teror seljaka,pucanje po prestonici je problem kojim bi se trebao pozabaviti DJB,nisu oni vise samo celni ljudi pokreta DJB-9499 ili jos nisu svesni sta njih snaslo pa ne znaju da se snadju.
   Koliko vidim ima komentatora iz Srbije sa zavidnim znanjem nesto i prihvatiti, ne bi bio zlocin.

  • А, мислиш да се тим проблемом неће “позабавити”?
   А и нисам твој.

  • Pa samom sebi skaces u stomak sa tom izjavom.. Ako nemaju vremena da prste Skupstinu zbog svih tih problema koje si naveo, kako onda od tih problema mogu da prate bilo sta osim dnevne stampe (koja znamo kakva je)? Mislim ono.. Konstatacija ti uopste nije na mestu..

  • Има смисла то што кажете.
   Погледајмо нпр. датум и време кошаркашке утакмице на Олимпијским играма између Србије и САД. Предвиђено је да буде 12. августа увече (у поноћ) и трајаће до пола 2 ујутру, отприлике. Матадор АлеВу може баш за тај дан да закаже излагање е(к)спозеа са почетком у 10 сати пре подне, таман да се изгласа избор Владе око 1 ујутру док сви гледају кошарку.
   И шта сад? Треба нонстоп да шалтамо РТС-1/РТС-2 да би пратили расправу и питања господину Неимару и утакмицу? Па, ко ће то да прати?…

  • Pratiće onaj koga zanima budućnost države i lična sudbina, sudbina njegove porodice. One koje to ne zanima, pratiće košarku, fudbal, kriket, šta god… A onda će sutradan pljuvati državu i psovati sopstveni život. Medjutim, ima nešto što predstavlja objektivan fenomen u opoziciji. Žestok napad mandatara – što ne formira svoju vladu – pre propisanog roka. A potom sledi drugi fenomen – tzv.somovska varalica. Žučni napad na mandatara i rasprava – žašto toliko strana (lik se odvaljuje od zavitlavanja – pa ispalio – “400, 450 strana!”) , te koliko će da to čita, ta kada će to da čita, te na koji način će da čita… Odradila mu opozicija, posebno Djb, marketing – kao niko nikada. Poput onog za izložbu… Ali, avaj! Ne brine me taj opozicioni marketing Vučiću, već spoznaja koja iz toga proizilazi… Da su pili mudrost iz čuvene reke Huanghe sa dalekog istoka… A bistrina Žute reke je – legendarna.

  • Тешко да је матадору Вучићу ДЈБ одрадио маркетинг. Онај ко прати саопштења ДЈБ не може да пристане на то да поверује да је можда “комплетни идиЈот” у праву. Тако да није добра перцепција да су му одрадили маркетинг (макар на подсвесном нивоу). Можда имамо право да будемо незадовољни “акцијама” ДЈБ, зашто су овакве, а не онакве, али би изнад свега тога требало да видимо које су акције могуће (да не буду незаконите и нецивилизоване=непристојне) и које су акције за тај тренутак најважније.
   Извињавам се ако опонирам у мишљењу, али тако ми изгледа реалистичније. Можда грешим.

  • Djb nema do kraja organizovanu ekipu (zasad) koja formira marketinšku igru i vodi utakmicu, iako Ameri (mada još uvek) stidljivo, guraju Djb. Vučić to ima. Medjutim, ukoliko probni balon sa Djb nadje plodno tlo, ukoliko se Radulović izbori i makne se, recimo, duplira u odnosu na cenzus i postojeći rezultat, pojačaće se njihova (direktnija) intervencija. Polako ali stidljivo, Djb dobija stalni prostor na N 1. Znamo li ko je direktni osnivač te tv? Imamo pravo da pogadjamo – jednom. Elem, ostale opozicione (Dss, Dveri, pa i Ds, Sds) na toj tv – dobijaju sveukupno manje od 1% u odnosu na njegov (Djb) prostor. Iako je Blic bio vodeća udarna pesnica Vučićeve propagande (broj pregleda, pozicija “nezavisnog”, pa i “objektivnijeg”, i to godinama) , taj nemački list pod Usa patronatom, dobio je novi zadatak. Istovremeno, njega Radulović nije svrstao u više puta pobrojane i žigosane Sns medije. Čovek mora biti mali bata da ne uoči pravila igre. A u inkubatoru – da ih uz sve ovo – i ne razume. Istovremeno, još daleko od “zasluženog” dobijanja prave, organizovane, konkretne medijske ekipe (“savetnika” za “marketing”), Djb se sam bori svojim kapacitetima, tu i tamo uz podršku već navedenih. U tom vakumu u kome se nalazi, Djb čini (logične) dečije greške. Umesto da odmogne, duvanjem u istu zurlu, misleći da duva u drugu, neku svoju – direktno pomogne Sns-u u njihovoj nameri. Sns krajnje uspešno navlači Djb, upravo zbog tog (političkog, a kod nekih, nažalost, i životnog) predškolskog uzrasta. Sns je imao sjajnu logistiku prilikom sopstvenog formiranja. To nije bilo puko preotimanje odbora Srs. Logistika, finansiranje, odgovarajuć prostor u medijima – nije palo s neba. Niti su tu “školu” “naši” momci diplomirali. Ali, učili su , učili tokom ovih godina… Djb – nije naučio ništa. Nije ni mogao. Učitelj ne može biti u dva razreda u isto vreme. A i (zasad) nema dovoljno zainteresovanih djaka, da motivišu uču da malo bolje obidje i novi razred. Medijska igranka u Srbiji – ne postoji bez stranog faktora. Jer, kompletni mediji – u rukama su stranog faktora. i oni nisu došli ovde da zarade. Došli su da – razrade. Da razrade – zadatak. Samo naivan čita, sluša – bilo čija saopštenja. A potpuno zaludjen – iz njih čak izvlači i zaključke.

  • Можда сте у праву.
   Није искључено.
   Делује реалистично ово што сте описали.
   Питам се још, ако је и тако, да ли је то лоше?
   И пре тога питање, зашто би Амери мењали послушника?

  • P. S.
   Заборавих још једну ствар да напоменем.
   Према том Вашем резоновању би онда и Милошевића требало окарактерисати као америчког пулена.
   А видели смо како је завршио. Можда тако и Ђинђића треба посматрати? Једино не Коштуницу?
   Осим тога, политике Милошевића, Вучића и Радуловића су три сасвим различите политике.
   Не кажем да Амери немају утицаја, али Ваше објашњење ми изгледа претенциозно.
   Неки би рекли за Ваш опис: то је теорија завере.
   Ја сам слободан од размишљања у том правцу. Не пије (ми) воду.

  • @ Milan

   Marketing može da se odradi i nehotice. DJB je zaista bez ikakve potrebe objavljivao nekoliko tekstova o famoznoj izložbi i time pomogao (u skladu sa svojim mogućnostima) promovisanju iste.
   Negativno pisanje je takođe vrsta marketinga, to svi zaboravljaju.

   Naravno, najveći marketing za Vučića rade mediji u kojima dominira. Sa tim se ne može ništa uporediti, jer ako gledamo dominantne medije u Srbiji, sav politički život se svodi na Vučića. Ništa drugo kao da ne postoji.
   (N1 ne gledam jer ga nemam na svojoj kablovskoj, pa ne mogu ni da sudim; možda je tačno ovo što Igor piše)

   Sa druge strane, i SNS i Vučić su nehotice radili marketing za DJB.
   Oni povremeno izgube živce pa opletu po Raduloviću i time ga promovišu.
   Ako se setimo da veliki broj građana pre izbora uopšte nije čuo za DJB i Radulovića, onda je i SNS-ovsko pljuvanje dalo pozitivne rezultate jer je kod nezadovoljnih ljudi skrenulo pažnju na pokret.

   Sve u svemu, mislim da DJB ne bi trebao da se “peca” kako kaže Igor na teme koje postavlja SNS i da im pravi nehotičnu reklamu kad ne treba.
   A svaku priliku koju protivnička strana pruži za promociju treba vešto iskoristiti.
   Samo to.

  • Патер Макарие,
   Не бих рекао да је могуће покрету ДЈБ да чак и ненамерно и нежељено “изпромовише” СНС.
   Зашто? Па баш зато што ДЈБ нема канал за промоцију осим што ома овај сајт. А на телевизији N1 их нема толико, како Игор помиње, већ их Југослав и још пар новинара готиве због поштења и храбрости (немојте се подсмевати што користим речи “поштење” и “храброст”, јер ја у то верујем као могуће – бити поштен и храбар, наравно и упућен и способан).
   Остаје питање, како је могуће да неко промовише политичког противника када нема ни канал да изрази своје ставове?
   Зато не верујем у причу да ДЈБ промовише СНС нити у причу да је ДЈБ део америчке завере против Срба.
   То може да се учини неком ко превише очекује од ДЈБ за кратко време, па како не види ретултате које је толико желео, онда крене против… То ме подсећа, али без намере да увредим, на разочарење Чеде у Коштуницу, па онда то кулминира тако што овоме спочитава политичку позадину, тј. одговорност за Ђинђића, итд. (као да Коштуњави није знао да Ђинђић нема поверења у њега, већ да га само искоришћава за свргавање Милошевића, али да никад није мрзео нити радио против Ђинђића као човека, итд.)
   Манимо се толиких сумњи. Није здраво.
   Отвореност за промену мишљења да, али “контраофанзива”… Чему то? Да се опет на крају не волимо?
   Не ваља тако.

 • Svima je jasno da se vlada namerno bira u vreme olimpijade, kada ce :
  1. biti zgusnut programa na tv stanicama (mozda budu ukinuti tv prenosi skupstine)
  2. kada ljudi nece biti toliko zainteresovani za ta ista zasedanja.

  Ova vlast je svoju popularnost stekla iskljucivo na obmanam i medijskom mraku u Srbiji i odrzavanje tog medijskog mraka je pitanje njihovog opstanka. Svako ko ovo ne vidi ili ne razume je obicna ovca ili ovan kako ko.

 • Ja cisto sumnjam i da ce biti tv prenosa (mozda radio prenos kao Zvezda-Ludogorec) pod izgovorom da su svi termini zauzeti prenosom Olimpijade. Koga briga za ekspoze mandatara kada svi znaju sta ce on da procita i sta ce tamo neka opozicija da ih kritikuje. Ne ocekujete valjda nesto spektakularno od AV ili od DJB? Ja ne, gledacu ako treba i kriket jer je to mnogo interesantnije iako ga ich ne razumem bas kao i ekspoze, ali to ne znaci da me ne zanima sudbina Srbije. Mislim da se sudbina Srbije odlucuje na nekom drugom mestu, a ne u Narodnoj skupstini Republike Srbije.

 • Imajte razumevanja za sastavljanje vlade.
  Mandatar mora da sastavi kvalitetnu vladu pa ce sve biti bolje!
  Strpite se niste udavace!
  Rad odbora ce se bukvalno rasplamasati kada dobijemo vladu. Kukacete za ovim neradnim danima.
  300 strana morate pazljivo slusati mnaseg Dragog mandatara!

  • Наравно да мандатару треба времена када пише руком сто страна. Срећа па не пише на каменим плочама, да остане за век и векова овом народу његова реч, као почетак националне историје.

  • Milane, jel’ vi to meni? Mislim to za informer? I to razumevanje za nerazumne. Nikad nisam to smece (i slicna tipa kurir) koje se prodaje na kiosku, a nisu novine nisam ni uzeo u ruke, a kamoli citao, pa cak ni na internetu. Sto se tice razumevanja “ekspozea” priznajem da takve ekspozee nikad nisam ni pokusao da ih razumem jer nisam u toj struci, bavim se mnogo lepsom (umetnickom) profesijom vec 50 godina. A kakva korist od vas koji ste mozda strucnjaci za te stvari pa ih i razumete (narocito AV “ekspoze”) mozete li nesto tu korisno po nas ostale promeniti? Sumnjam! Sad sam poceo da sumnjam i u DJB, da vam ne objasnjavam zasto, videcemo…..

  • Откуд сад Ви у овој причи? Нигде Вас нисам поменуо.
   А оног непомјаника немерно не помињем, јер му место није овде, него у “информеру”.
   Тип је билмез-дроп-бот-полтрон. Тежак полтрон.
   Не знам зашто се Ви јављате.
   Да нисте негде погрешили?

  • Izvini Milane, ja mislio da me kritikuješ što neću pratiti na tv AV pro*seravanje, reko’ šta je sad ovo. Verovatno si mislio na onog veselnika Nikolu čije komentare ja više i ne čitam.

 • U Srbiji postoji igra interesa. Da ali postoji u svim zemljama u svetu. Pa u čemu je onda razlika ili sličnost?
  Većina evropskih zemalja, Rusija i SAD su jasno definisale svoje interese pa skoro sve njihove unutrašnje političke snage to podržavaju. Interes Srbije je slabo definisan a još manje da ga većina političkih snaga podržava čak i tako slabo definisanog.
  SNS a naročito njen lider su izuzetno podložni uticajima. I to ne spoljašnjim već unutrašnjim. Oni se sada već otvoreno ponašaju kao ekspozitura jedne grupe krupnog kapitala (tajkuna). Ova grupa određuje ponašanje Aleksandra Vučića prema spoljnim uticajima isključivo vodeći računa o sopstvenim interesima a ne isteresima građana.
  DJB se jasno opredelila da će zastupati interese građana Srbije i te interese onda sučeljavati sa drugim političkim, socio-ekonomskim i ekološkim. Naravno da je to onda otvoren sukob sa SNS viđenjem.
  Sve što nije javno izrečeno ili nema očiglednih dokaza je teorija zavere i argumentima te teorije se služe oni koji žele da skrenu pravac delovanja DJB ili ga rasplinu.
  Na udaru je rukovodstvo DJB, načela pokreta, načini delovanja, metode i putevi omasovljenja.
  Lepeza napada je vrlo široka od najprimitivnijih do vrlo mudro sročenih i vođenih.
  Kako se DJB nosi sa ovakvim vidom političke borbe?
  Najubojitije oružje DJB je transparentnost. Otvoreno sučeljavanje argumenata a posebno na ovom sajtu doprinosi pojašnjenu ideja, kreativnosti i inicijativi. Jasno se vidi ko se za šta zalaže i na kakav način.
  Drugo oružje je visok nivo kulture dijaloga koji neguje DJB. Već je prepoznat kao jedno od obeležja “na terenu” (a teren je i internet).
  Treće oružje je upornost. DJB ne zaboravlja nerešene stvari iz prošlosti već ih stalno pominje, naravno u onoj razmeri koliko je to prihvatljivo s obzirom da se nove stvari, problemi i izazovi stalno pojavljuju. Upornost se odnosi i na insistiranju na načelima što je sa ljudske tačke gledišta vrlo teško s obzirom na okruženje.
  Četvrto oružje je vrlo dobro određivanje taktičkih prioriteta. Ovo je vrlo teško braniti jer pojedini podržavaoci DJB guraju svoje interese u prvi plan i oštro reaguju na neispunjenje njihovih zahteva. Oštra ljutnja nije dobar znak da se sa takvima mogu praviti politički kompromisu u okviru Pokreta. No oni su u manjini. Međutim njihove stavove treba uzimati u obzir jer ekstremni stavovi dobijaju na snazi u krizmim vremenima a Pokret će ih svakako imati jer je životan.

  • Poštovanje @ Borislave,

   Pažljivo pročitah ovaj vaš komentar, pa imam nekoliko pitanja:

   – Spomenuli ste da je SNS ekspozitura grupe tajkuna.
   Možete li da konkretno napišete o kojim tajkunima se tačno radi?
   I kako ste došli do takvih informacija?

   – Napisali ste “Na udaru je rukovodstvo DJB, načela pokreta, načini delovanja, metode i putevi omasovljenja.”
   Pošto sam ja veoma često kritikovao rukovodsvo upravo zbog načina delovanja, stekao sam utisak da se ovo i na mene odnosi.
   Možete li da mi obrazložite na šta tačno mislite, bar kad sam ja u pitanju?
   Da li moje kritike svrstavate u širkou lepezu napada?

   – Napisali ste: “…pojedini podržavaoci DJB guraju svoje interese u prvi plan i oštro reaguju na neispunjenje njihovih zahteva”
   Ko tačno gura “svoje interese” i koji su to “svoji interesi”?

   Pozdrav!

 • Millane, ne radi se o teoriji zavere, radi se o – GEOPOLITIČKOM INTERESU USA. Pratite samo razvoj oko Saše i Djb. Svako ko po njima dostigne zamor materijala, osvežava se i menja, i tako se anestezira nacija. To je potpuno utemeljen i isproban, delotvoran način delovanja. Tadić je zamenjen novim – ali istim. Biće zamenjen i Sns, tj.Vučić. Novim, ali istim. U toj zameni – moraš ponuditi ipak nešto novo. To Vam je , Milane, poput fudbala. Bliži se kraj utakmice, ide se ka cilju, trener uvek ubaci par novih, svežih igrača, kada se pregrupiše tim i njegova igra. Cilj, medjutim, ostaje isti. Samo se igra ubrzava. Novi igrači uneli su svežinu u igru, novi zalet. I nove akcije ka golu, po nekoj drugoj strani… Odlučite sami šta je novo ponudjeno. Samo dve stvari ipak ostaju iste: selektor – i konačni cilj. Odlučite sami šta je konačni cilj. Kada sami odlučite, i odredite se prema (na osnovu Vašeg razmišljanja, doživljaja svega što zapravo vidite) – ova dva momenta (šta je “novo” ponudjeno i šta je konačni cilj) – Vaše spoznaja će se skupiti, sažeti – samo u jednu tačku. 19 možete staviti u džep. Ta JEDNA – će ostati ispred Vas. To je ta – TAČKA.

  • Капирам. Остаје нам да пратимо.
   Али за сад остајем да подржавам ДЈБ.
   Хвала на добром разговору.
   Поздрав.

  • Nisam ni poželeo da ne podržavate Djb. Medjutim, gvoždje se kuje (Djb) dok je vruće. Deca se vaspitavaju – dok su deca. Karcinom se leči dok ne metastazira (ne mislim sad tu na onaj od koga se – zbog osiromašenog uranijuma po Srbiji rasutog iz aviona EU i Usa – raspada sad svaki peti gradjanin Srbije, već kažem uopšteno). Itd, itd… Djb ima načela koja predstavljaju opštu univerzalnost, i kao takva važe za ceo svet. Tu postoji prostor za podršku. Medjuitim, u OVOM trenutku (svakako, bilo ih je kroz istoriju i u drugim zemljama, pa tako i kod nas, naročito pred 2.rat, recimo, partije osnovane od strane službi Hitlorove Nemačke sa ciljem razgradnje sopstvene države i promovisanja priključenja Nemačkoj) – Srbija ima i nešto autentično u vezi sa svojim partijama. Naime, Srbija je apsolutno JEDINA zemlja NA SVETU – u kojoj legalno rade i deluju, ČAK zauzimaju i vodeće položaje u društvu – partije koje promovišu RAZGRADNJU srpskog državnog integriteta i suvereniteta – i praktično PRIZNAVANJE DIREKTNE OKUPACIJE DELA TERITORIJE SRBIJE (i to dela nejbogatijeg preko nam potrebnim rudnim blagom) – kao – “FAKTIČKO” STANJE STVARI. Dakle, eto, ima i odredjenih “autentičnosti” (da to tako blago, lepršavo, nazovemo) u našim partijama u odnosu na – ceo svet. Izuzetak nije ni Djb. Šta će, pre svega, srpski narod podržati, kao i svako od nas pojedinačno kad stane pred ogledalom, ostaje da se vidi. Prodaja glavnog nacionalnog avio-čvorišta (srpskog prozora u svet), aerodroma “Tesla”, te pokušaj prodaje nacionalno i bezbednostno strateški važnog Telekoma (sva vojna komunikacija ide tim trasama, ali i naša privatna), itd, itd,itd, MORAJU bite stvari na koje i potpuno (ogromna većina) nueuki gradjani – moraju obratiti MAKSIMALNU pažnju. Pod maskom “strateškog” partnerstva – valja se sve drugo – OSIM PARTNERSTVA. Gde je tu Djb, u čemu ga treba podržati, u čemu ne – gledajte Milane – i javljajte nam. Pozz

  • Milane, sada ste videli da ne možete ni na ljubazan način da otkačite one koji pokušavaju na sve načine da diskredituju DJB na ovim stranicama. Dokle god im budemo upućivali i jednu jedinu reč neće nas pustiti da žive, verujem da bi se najradije fizički obračunali sa nama, toliko ih nerviramo što podržavamo DJB. Pozdrav, Milane, za vas i nemojte se pecati, oni to jedva čekaju.

 • Poštovani Makarije,
  Neko iz Agencije za borbu protiv korupcije je pomenuo četiri grupe tajkuna koji se međusobno glože oko vlasti “iza vlasti”. Na osnovu učinka dosadašnjeg delovanja SNS-a dok je na vlasti očigledno je da su mere i politika bili usmereni ka interesima tog krupnog kapitala (ugovori o zaključenim poslovima, bankarski zajmovi, finansijska pomoć, prvenstvo kod dobijanja poslova). Nažalost ko tačno pripada ovoj grupi nije mi poznato. ne eksponiraju se u javnom životu i zato su im potrebni poltičari kao “avangarda”.
  Gledajuči vaše kritičke osvrte složio bih se da se to i na vas odnosi. Uvek komentar počinjeta sa “lakim slaganjem” a zatim sledi “da ali…” što znači da se uopšte ne slažete sa “lakim slaganjem”.
  Svako od nas ima neki interes zašto podržava Pokret. Međutim većina ukoliko neki deo njihovog interesa nije zadovoljen je spremna na kompromis a manjina nije. Ta manjina koja nije spremna na kompromis sugeriše vrlo otvoreno da je DJB vođen loše i da treba to vođstvo “prevaspitati” ili zameniti. Neke korekcije vođstvo Pokreta može prihvatiti ali toliko veliku količinu prevaspitavanje ne. To onda znači da oni zapravo zahtevaju zamenu rukovodstva Pokreta. Ja se sa time ne slažem i ovi moji komentari su zapravo vid unutrašnje političke borbe. Vas smatram kao oponenta jer se sa većinom vaših statvova ne slažem. Doduše imate potencijal za visok nivo kulture dijaloga i pokazujete sklonost ka kompromisu.

  • Poštovani @ Borislave,

   Hvala na pojašnjenju vaših stavova i viđenja.
   Mislio sam doduše da imate nešto konkretnije o tajkunima, pa me je to povuklo da vas pitam.

   Što se komentarisanja tiče, i ja ovo svoje pisanije vidim kao vid unutrašnje politčke borbe (iako nisam član). Samo što se ne borim za neku konkretnu poziciju već za ideje, pre svega usmerene na pravce delovanja (sa osnovnim načelima nemam problema).
   Vi se sa mojim viđenjem ne slažete, što je sasvim legitimno.
   Pretpostavljam da većina podržava vaše stavove, tako da sam ja u manjini.
   Poštujem tu činjenicu, ali zadržavam i pravo da izražavam svoje mišljenje, bez obzira što je ono vama neprihvatljivo.

   Hteo bih na kraju da vam skrenem pažnju na jednu stvar koju ste, čini mi se prebrzo i pogrešno zaključili – da neko pokušava da prevaspita ili zameni vođstvo pokreta.
   Lično nemam ama baš nikakvu ambiciju da ih na bilo koji način zamenjujem (ko sam ja da bih to radio)
   A što se tiče prevaspitavanja – zavisi šta ko pod tim podrazumeva. Ja mislim da u ovom trenutku ne rade prave stvari i zato ih kritikujem.
   Drugim rečima kritikujem ono što rade, a ne ono što jesu.
   Želim da promene ponašanje a ne identitet.

   Za mene to nije prevaspitavanje već korekcija konkretnog delovanja.
   Naravno, drugo je pitanje da li sam u pravu da treba drugačije raditi (ja mislim da jesam, vi se ne slažete).

   Pozdrav!

  • Ona schjora iz Agecije za borbu protiv korupcije je deo tima DJB-a.
   Transparentnost,finacijskih izvestaja o poslovanju DJB nema,jasno raspolaganje sa parama i uvid u isto je osnova zdrave organizacije,sve se ipak vrti u zivotu oko scholdi.
   Donacije jos uvek idu na privatno lice Sasa Radulovic,Paypal.
   Srbi za Srbe,organizacija koja po svetu prikuplja novac,pomaze sirotinji,gradi kuce,na njihovom sajtu mozete naci ko,kako,koliko je pomogao i sta su uradili sa parama.
   I sad neko sa GG i deset potpisa,raspolaze sa sumom od 200 hiljada evra iz budzeta soli drugima pamet,a kod njih sami nema jasnoce.
   Jednostavno se sazove osnivacki kongres,okupe se ljudi kojima je ideja da menjaju Srbiju,izaberu se tela organizacije,ako imate 3000 ljudi na kongresu,lako je odvojiti kukolj od zita.
   Oni studenti,sto su izasli na izbore,sumnjam da su bili neciji sateliti,mogli su biti baza za saradnju i edukovanje mladog ne iskvarenog kadra.
   Ali ono sto pojedinci na ovom sajtu komentarisu o uticaju Amera je gola istina,ne treba njima dobro organizovana skupina,vec par marijoneta.

 • Promena gosp. Smajlovic, i preuzimanje Politike od strane SNS, mozemo zakljuciti u kom pravcu ce se kretati aktuelna politika vlade Srbije, skraceno AV. Pogresna procena pri organizovanju aprilskih izbora, i ulazak DjB i Dveri u parlament, dovela je do ubrzanja raspada koncepcije AV. Ono sto je obecao ne moze da ispuni, pritiskaju ga sve vise. Izbori u USA, i nasledni razvoj dogadjaja su nepoznanica za ceo svet, i tu AV vidi mogucu prekompoziciju sfere uticaja, i mogucnost da izbegne najgore. Dugovecnost nove vlade je prognozirana na period do kraja godine, uz adekvatan plan o zajednickim parlamentarnim i predsednickim izborima. Ulazak SPS je u stvari priprema za povod o raspustanju koalicije, vec vidjeno. Opozicijaje upala u zamku oko Patke, koja im oduzima jako vaznu energiju za sagledavanje opste teme, a to je uvodjenje apsolutnog totalirizma u Srbiju, kroz eliminaciju institucija do vestog preuzimanja svih medija. Neophodno je sto pre izaci sa kandidatom za predsednicke izbore, na jesen, i definisati programsku koncepciju kandidata i politike koju ce zastupati. Kandidat bi trebao biti zajednicki kandidat DJB i Dveri, neko ko je potpuno izvan politike sa besprekornom biografijom. Licnost koja bi zastupala kljucna nacela slobodnog drustva, Mislim da ce se tesko naci u Srbiji, ali mislim da dijaspora moze da bude resenje. Pokrenuti sto pre proces trazenja kandidata!!! Iskrena opozicija nece imati skoro ikakve mogucnosti da kroz palament bilo sta promeni, danas mediji odlucuju o svemu, a ovi su preuzeli ceo prostor. potrebno je pod hitno pokrenuti proces za oslobadjanje Politike i RTS od stranackog uticaja, to je poslednji stub odbrane gradjanskih prava. Patka je nazalost, AV patka za zbunjenu opoziciju. Neka Patka nastavi svoje proteste, ali je neophodno pokrenutu proteste za slobodu medijskog prostora, a jedini javni su ovi gore navedeni, ostali mediji su u privatnim rukama pod direktnom kontrolom novca. Skraceno pokrenuti masivnu mobilizaciju za predsednike izbore, neophodan predslov sloboda medijskog prostora, Politika i RTS. Sve ostalo u ovom momentu je rasipanje energije.

 • Na presednickim izborima treba podrzati Tomislava Nikolica.
  Presednik za primer. Kao i njegova zena Dragica Nikolic sa svojom fondacijom za primer!
  Strasno da se Aleksandar Vucic plasi DJB i Dveri.
  Opozicija je u raspadu Senic i neki odbori napustaju SDS, DS je u sukobu frakcija posle ovih izbori bice ih od 3 do 5 partija, DSS nestaje u korist samostalnog DSS i SNP, Dveri se takodje raspadaju na zverski nacin su izbacili Glisica…
  Opozicija treba promeniti sebe.
  Pobeda Tomislava Nikolica bi omogucila politicku stabilnost koja je zemlji preko potrebna za ulazak u EU!

 • (Bez)Umni mislilac, filozof gluposti, devojka za sve – i ništa posebno, samoproklamovani mesija, krstitelj jarića i generalno ekspert za sve, pionirski prvak Beograda u šahu, vele majstor a zapravo ćuran Aleksandar Vučić ne da vređa Skupštinu već vređa građane ( i ne samo da vređa već i teroriše) najnovijom najavom svog epohalnog dela
  “Ekspoze mandatara (ili mandarina) Vlade u 10 slika” na 300-400 strana. Igor me već unapred osudio što neću slušati Beogradskog Sokrata. Koliko taj čovek voli sebe da mu neće biti problem da se sluša 16 sati. Ja sebe ne mrzim baš toliko te nisam mazohista pa da dozvolim sadisti da se iživljava. Meni je problem da slušam 16 sati lupetanja i gelipterskih štosova.
  Ako je Ajnštajn svoju STR napisao na skromnih 3 strane a Alfer, Bete i Gamov soj čuveni alfa-beta-gama paper na 1 strani onda mogu samo da zamislim koliko će najveći sin naših naroda i narodnosti zadužiti čovečanstvo svojom lucidnošću. Kolosalno!
  Predlažem DJB, a posebno Pavloviću (to mu je profesionalna obaveza) da ga odmah nominuje za Nobelovu nagradu jer kad su oni gore nabrojani sa svoja pisanija na ukupno 4 stranice dobili 2 Nobela, budite prvi koji će spoznati duboke (ponore) mudrosti i prepoznati buduće buduće (Nobel) ovce ili (S)Nob(l) ovce.