Politika Prenosimo

Olja Bećković: Beleške levom rukom

Priča o ocu i sinu

corax

Počinjem sa citatom dela mog intervjua sa predsednikom Nikolićem, objavljenim u NINU (11. februar 2016.).

„Da li biste bili spremni da se ne kandidujete za sledeći mandat i da „odete kući“ ukoliko bi Vučić poželeo da on bude predsednik?

Zašto bi to radio Aleksandar Vučić? Što bi sa najuticajnije, najmoćnije, najuodlučujuće funkcije otišao na funkciju predsednika Republike? Da počne da radi kao što je radio Tadić, da odavde iz ovog kabineta vodi i Vladu, da nađe slabog predsednika Vlade? Ne liči mi to na Vučića, možda ga je to neko savetovao, ali to neće da uradi Aleksandar Vučić.

Ne verujete da bi on to uradio?

Ne. To bi morao da bude neki moj i njegov dogovor.

Da li biste pristali na taj dogovor da se vi povučete?

Ako se dogovorimo, može i tako. Samo treba da se dogovorimo šta ćemo da radimo, ja nisam star da ne radim i nikada se ne bih složio sa tim da odem sa ove funkcije po osnovu dogovora da „odem kući“.

Nego?

Nego bih otišao na neku drugu funkciju. Možda bismo se dogovorili da ja vodim Vladu, pa onda meni da kažete da sam diktator.

A Vi ne biste bili?

Pa nije ni Aleksandar Vučić.“

Ništa ne tvrdim, ali se sećam svog utiska da je bilo neke „duple intonacije“ u Nikolićevom odgovoru: „Zašto bi to uradio Aleksandar Vučić“?. Mislim da je već tada znao da svako zašto ima svoje zato, ma koliko bilo skriveno.

Moj utisak je i da bi mi Tomislav Nikolić i danas na isto pitanje dao isti odgovor. Ali, ne umem da pogodim šta bi mi odgovorio da ga to danas pitam: “A kako je Aleksandru palo na pamet da naruči istraživanja kako bi prošao na izborima na kojima mu ne pada na pamet da učestvuje? Zašto bi to radio Aleksandar Vučić?“

Mogu da zamislim da bih u nestrpljenju da dobijem konkretan odgovor, zamenila pitanje: „Evo vam nešto lakše, da ne bismo zamišljali zašto BI on nešto uradio…. Šta mislite zašto je BIO uradio, recimo ovo…?

*Na dan kad je Nikolić zvanično proglašen za demokratski izabranog predsednika Srbije, pozvala sam Vučića i pitala: „Da li ima šanse da se Toma pojavi prvo u ‘Utisku‘? Odgovor je glasio: ‘Pitaću ga, javljam‘. Dalje vam pričam po dobrom sećanju, citiram po najboljem.

Rekao mi je da je Toma ushićen mojim pozivom, da mu je jako važno da razumem da me ni na jedan način ne izbegava, („evo, tu je pored mene, sluša ovaj razgovor“), ali da nikako ne može te nedelje, ali već sledeća mu je super. Odgovorila sam da je sve u redu i da ću imati strpljenja ukoliko se u međuvremenu ne oglasi ni na jednoj drugoj televiziji.

Sve je bilo po dogovoru, predsednik Srbije je imao prvi javni nastup na B92 u „Utisku nedelje“.

Dok ste vi gledali špicu emisije, predsednik mi je rekao da je pošteniji od mene, da je došao u emisiju, iako sam ga svesno „namestila“ da gostuje na dan kad se igra neka neviđeno važna utakmica, koju u isto vreme dok on nastupa prenosi neki drugi kanal. Niko ga neće gledati, ponižavam ga…. tako su otprilike glasile njegove reči.

Rekla sam mu da nije fer da mi tako nešto prigovara, jer mi je Aleksandar preneo da njemu baš to veče najviše odgovara. Bio je prilično zapanjen pred tim otkrićem da je „namešten“ i da ga je namestio niko drugi nego Aca. Njegov „sin“ mu nije ni pomenuo da sam zvala za prethodnu nedelju! Dakle, ona rečenica „Evo, Toma je pored mene, sluša ovaj razgovor“, nije bila tačna!

Da vam prevedem: Aleksandar je tih dana izradio i mene i Tomu. Opsednut rejtinzima, izabrao je datum za Nikolića kad nema teoretske šanse da ga iko gleda, ne bi li mu još te 2012. demonstrirao koliko je popularniji.

Zašto je to radio? Zašto bi ovo uradio? To samo bebe znaju.

Izvor: Blic
Autorka: Olja Bećković

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Oljin tekst sugeriše da Vučić “laže kao pas”, uz to i da je – ambivalentna ličnost. Laganju, medjutim, to videsmo baš ovde koliko pre dan, dva, nije sklon samo Vučić. Medjutim, mnogo je opasnija ambivalentnost, ako je suditi po Oljinom tekstu. Sa druge strane ukazuje i na to da je Nikolić “tup ko noć”. Obe stvari, ukoliko su tačne, su krajnje opasne za Srbiju. Činjenica je da Englezi i Ameri proguravaju one koje upravo zbog njihovih ozbiljnih mana – mogu da kontrolišu, ali ovo što je Olja objavila, ukoliko je uopšte osnovano – ukazuje na dve ličnosti koje su krajnje destruktivne po državu i narod. Možda se Olja, ipak, ne seća baš najbolje? Čudno je i njeno po svemu totalno, lično prijateljstvo sa Vučićem posebno. Otkud to, obzirom na njem apsolutni demokratski profil? Ko joj je sugerisao prijateljstvo, bliskost, gotovo intimnost? Da nije (i ona) dobila u datom trenutku englesko-američki mig, te započela svoj deo promocije ondašnjih novodolazećih? A sada, poput odbačene drage, vileni i bljuje vatru? Optužbe Olje su dramatično teške. Uznemirujuće. Koliko su i realne, valjda ćemo dobiti potvrdu u jednom trenutku.

    • Igor@ Nije jasno na osnovu cega govorite o “totalno licnom prijateljstvu sa Vucicem posebno…” ili o “prijateljstvu, bliskosti i gotovo intimnosti” Olje Beckovic sa AV.
      Da li Vi znate nesto sto obican svet, citaoci i gledaoci Utiska nedelje ne znaju?
      Ovaj tekst Olje Beckovic je samo jos jedan dokaz da AVu laz nije na prvom mestu vec da je to SMISLJANJE pakosti.
      Zasto on onima koji su napravili velike greske u radu “oprasta”?
      Zato da bi ih ucenjivao.
      Zasto on mrzi Sasu Radulovica, Sasu Jankovica ili Rodoljuba Sabica?
      Zato sto ne moze da ih ucenjuje.
      Nije Srbija jedina, ali smo usli u grupu nekoliko zemalja u svetu, a jedini u Evropi, u kojoj se narod HRANI patriotizmom.
      Da li jos neki premijer u Evropi svaki nastup /u proseku i po niekoliko puta dnevno/ iskoristi da kaze “Ja volim Srbiju?
      Da li jos neko godisnji odmor, za koji i lekari i psihijatri kazu da je neophodan normalnom coveku, podsmesljivo naziva BRCKANJEM.
      Mislite o tome.

    • Svetlanast., Oljina bliskost sa Vučićem je višestruko potvrdjena upravo u njenim (i više nego brojnim) izjavama. Ton, način, sadržaj tih izjava upravo govori u prilog toj činjenici. S druge strane, Olji nije potreban advokat, ovo je “otvoren prostor”, može pojasniti, demantovati ukoliko oseti potrebu ili ukoliko nešto nije tačno. U Srbiji caruju strani mediji. Olja radi u tim medijima, ili je radila. Kompromis, saradnja i postupanje, ključni je faktor opstanka u tim medijima. Svaki medij koji je stigao u Srbiju – svestan je i svoje političke obaveze prema datom “prostoru”. Ma odakle stizala “obaveza”. Što pre prestanemo glumu naive, utoliko bolje za (samostalnu) Srbiju. I na kraju – “ja volim Srbiju” – nije patriotizam. Patriotizam je kada nešto dobro i celovito za tu Srbiju – i uradiš.

    • To sto Olja zna Vucica od kad je bio klinac-radikalcic ne moze da se izjednaci sa bliskoscu.

    • Aleksandre, pozdravljam Vašu i rečitost i razboritost. Kultura u Srbiji oduvek je bila u zapećku, pa ni Vi niste izuzetak. No, kada promolite glavu jednog dana iz tog zapećka i skinute skorele krmelje tada ćete i – progledati. Do tog trenutka, nastavite da odmarate jezik. Ono drugo, po svemu, niste ni upotrebljavali.

  • Iz ovog članka sam stekao utisak da pomenuti otac i sin imaju neko ubeđenje da poseduju tapiju na vlast u Srbiji. Ovo je pomalo uvredljiva teza. Pretpostavimo da se jedan od njih kandiduje za mesto predsednika.Oni očekuju 1800 000 glasova kao na republičkim izborima. Osnova za ta očekivanja je mnjihov minuli radpoluge vlasti koje drže, malo muljaže, ogroman budžet i partijska vojska od 600 000 poslušnika. To su njihova očekivanja.
    Sad pretpostavimo da Đoković (ili neko tog ranga) podnese kandidaturu. Čovek je br 1 na planeti. Čovek ima milione – ne mora krasti. Čovek ima ugled pa nikome ko onoj engleskinji ne bi palo na pamet da traži da joj neko pokaže ko je to. Čovek ima jedan brak ( a ne kao neki drugi gelipteri koji su već izneverili supruge), Čovek ima ženu malo pametniju i lepšu od Dragice. Čovek ima fondaciju al od svojih para. Čovek je dokazani patriota. Čovek je poreklom sa Kosova i teško da bi potpisivao što ova dvojica. Pred njim bi se ustručavali da ponude prljave poslove jer njegovu reč bi objavili svi mediji.
    Kolike šanse imaju njih dvojica zajedno ili pojedinačno protiv takvog kandidata? 0%, 1%?
    Priča o prognozi Vučićevog izbora za predsednika je smešna. Koga su stavili kao protivkandidata? Dobio bi 2:1 al protiv koga? Protiv Đokovića? Teško! Gubio bi sa 99,9:0,1.

    • Putin i Medvedev. Zato se i ide na konsultacije u Rusiju, da se nauci kako se dozivotno vlada sa dva coveka koji rotiraju funkcije. Ja predsednik, ti premijer, pa posle obratno. Idila, do ludila.

    • Medvedev nije nikad imao vlast u Rusiji . Čak imaš i direktne ankete za “Da li bi ste glasali za Medvedeva da nema podršku Putina?” i odgovor je oko 8%. Ja sam jesam rusofil, i bio sam tamo mnogo puta, i moj lični utisak se poklapa sa tim istraživanjem. Medvedev je tamo potpuno nevažan lik, i direktori Zberbanke ili Gasproma imaju mnogo veći uticaj tamo. Ja bi lično voleo da se u Rusiji ojačaju institucije, da car ode u zasluženu penziju i da ga zameni neko poput Medvedeva ili Lavrova, ali od toga nema ništa, sledeći predsednik Rusije je ili Šojgu ili neko iz FSB-a

  • Uvaženi immobil,

    Nikada mi nije pala na pamet takva pomisao (g.Novak Đoković za predsednika), i kada malo bolje razmislim, svaka Vam je na mestu!?
    Bilo bi zaista korisno za Srbiju da se takav čovek zainteresuje za politiku (uostalom, svako od nas je zoon politikon)!
    g.Novak Đoković je mlad, pametan, materijalno veoma situiran (u svestskim okvirima), uticajan u širokom krugu veoma uspešnih, poslovnih ljudi širom planete, što bi u značajnoj meri bilo od koristi za društvo u celini!
    Često umem prijateljima da kažem: “BUDI SRBIN, GOSPODIN ČOVEK, NEMOJ DA SI SRBENDA”!
    Na žalost, u našoj kući Srbiji, neuporedivo je više ovih drugih i zato smo, svi zajedno, tu gde jesmo: NA DNU SEPTIČKE JAME”! Kako materijalno tako i duhovno! Naravno, materijalno i duhovno najbolje stoje “duhovni velikodostojnici”, političari i tajkuni (veliki i mali). Takvih je cca 8-10% a svi mi, tzv. OBIČNI LJUDI (a baš bih voleo da konačno skapiram koji su to “neobični”), živimo životom nedostojnog čoveka! Pri tom mislim na vredne i poštene a oni lenji i ne zaslužuju bolje no što imaju!
    Na opštu žalost, Srbija je prepuna koristoljubivih politikanata i moralnih štakora čija su usta prepuna “patriotizma i vere u boga” a živimo u mračnom srednjem veku…
    Konačno, sve je to rezultat naše opšte (ne)kulture, pa se često pitam: JESMO LI BOLJE ZASLUŽILI?