Izjava Spoljna politika

Saša Radulović za Blic: Ni referendum ni zabrana nisu u interesu građana

Prenosimo odgovor Saše Radulovića na pitanje dnevnog lista “Blic” o referendumu u BiH.

sasa-radulovic

“Referendum je najviši princip odlučivanja u demokratijama i niko ne bi trebalo da ga osporava, a kamoli zabranjuje. Potpuno je neshvatljivo da se Ustavni sud BiH uopšte bavio pitanjem dana državnosti Republike Srpske i da je doneo odluku koju je doneo. Gorak ukus ostavila je i uloga međunarodne zajednice kojoj kao da je interes da se destabilizuje region. Sa druge strane, referendum nije način da se ova izuzetno štetna odluka promeni. Iza ove cele pozorišne predstave stoje sitni interesi lokalnih političara i nesposobnost međunarodnih, ali se prelamaju i interesi velikih sila koje koriste Balkan. O interesima građana Balkana, BiH, Federacije ili Republike Srpske se tu ne radi ni najmanje, naprotiv. Građani su zatočenici nesposobnih partokratija u svim balkanskim državama koji traže konflikt očigledno podržani od strane međunarodnih organizacija.”

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da li se u bilo kojoj državi na svetu, referendumom odlucivalo o danu koji će biti proglasen držanim praznikom? Da bi se neki dan proglasio državnim praznikom,on bi trebao biti unapred prihvacen i prepoznat kao takav.
    Sve ostalo je prizemno politikanstvo.

  • 9.januar je prepoznat i prihvacen kao dan drzavnosti republike Srpske. Problem je sto Sarajevo sa “medjunarodnom zajednicom” odnosno Zapadom iza ledja pokusava da podrije svaki temelj republike Srpske do njenog konacnog ukidanja ili svodjenja na razvlasceni de jure entitet. Mada je jasno da Dodik pokrece celu ujdurmu samo da bi ojacao poziciju svoje stranke pred lokalne izbore, ipak se mora ustati u odbranu onoga sto je pravo naseg naroda preko Drine i ono sto je mirovni ugovor.

    • Greška je kod Saše Radulovića. Ne radi se o danu državnosti. Referendum je u vezi Dana Republike Srpske. Provjerio na stranici Predsjednika Republike Srpske.

  • Delom se ne slažem. **Nerešeno nacionalno pitanje je problem.** Dakle ne postoji dogovor 3 političke elite tri naroda o izgledu BiH u budućnosti.

    Isto smo imali u Srbiji vezano za KiM pre Brisel. sporazuma. Dok se ta stvar nije rešila, društvo je bilo duboko podeljeno. Pokret DJB je dobio krila i tek se pojavio kad se ovo pitanje rešilo. Dakle, da bi na red došla partokratija kao tema, mora prvo nacionalno pitanje da se reši. U Srbiji je partokratija postala tema kad je rešeno pitanje Kosova. U BiH će postati kad se dogovore o dizajnu svoje države. Sve deo tad: Imamo nadvlakivanje međun. zajednice i Bošnjaka koji hoće unitarnu državu i Srba u RS i Hrvata koji se grčevito protiv toga bore.

    A ispod tog zatezanja i grča, celo društvo propada. Dok se to ne reši, nema pomaka. U tom smislu, referendum je logičan korak nakon skandalozne odluke Suda. Em je reč o preglasavanju, em su Srbi i Hrvati pokušali nakon toga kompromis i Bošnjaci i MZ im nisu izašli u susret. Dakle, da -referendum jeste rešenje.

    • Mislim da nije. Ako ovaj Referendum prodje, sledece sta sledi je Referendum o samostalnosti. Sta nije u skladu sa Dejtonom i moze izazvati nove sukobe u regionu. Ovo je opasna igra Dodika, koji svojim gradjanima nije u stanju da obezbedi normalan pristojan zivot, vec nacionalistickim carkama zeli da ucvrsti svoj politicki polozaj, koji je sve klimaviji. Na kraju ce opet graadjani da plate ceh za Partokratiju.

  • Glupe i nevazne teme! Kako su se svi upecali! Alo bre struja opet poskupela. Kladim se da je isto i u Srpskoj i Federaciji… Plata im je kao nasa… Kakvi bre praznici kakvi referendumi krpimo se na dnevnom nivou a ne da nesto slavimo… Ne nasedajte na gluposti!

    • @sayatazar To je pravi odgovor. Umesto da se vlast na svim nivoima bavi siromastvom naroda /ljudi se ubijaju zbog bede, a sad i jedan ucenik , /Stefan Simic iz Mola/, politicari se svadjaju oko toga sta ce da SLAVE. Umesto da smene rukovodstva Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, “rukovodioce” mesne zajednice /a SNSovci se otimaju za vlast po mesnim zajednicama/ jer “nisu znali” da ucenik nema novca da plati autobusku kartu do skole /da se ne bi ponovilo/, glupi, nesposobni i lazljivi politicari se svadjaju oko toga sta ce da SLAVE.