Mediji Reagovanje

Dojče vele duguje izvinjenje

Nakon što smo objavili dokaz da Saša Radulović ne duguje ni dolar poreza, elektronski izvod iz baze američke poreske službe (IRS) na kome veoma jasno piše 0 dolara, Dojče vele je jedino mogao da napiše da je pogrešio kad je tvrdio suprotno – da je Saša Radulović “dužan” preko milion dolara poreza, da je zbog toga “pobegao” iz Amerike i da “poreznici još čekaju svoj milion”. Umesto toga, dobili smo novi tekst “Nešto što nije dokaz”, primer manipulativnog ponašanja u kome novinar pokušava da skrene sa teme koja glasi – nema duga za porez, nula, Dojče vele je to izmislio.

dosta-je-bilo-logotip

Dojče vele nije pisao da ima neki papir koji je pribavio iz katastra, koji više nije važeći, koji ostavlja pitanja o čemu se radi, niti je pitao da li Saša Radulović duguje za porez. Dojče vele je tvrdio u seriji tekstova da je Saša Radulović dužan milion dolara za porez, da mu preti plenidba imovine i oduzimanje pasoša jer nije izmirio poreski dug. Suočen sa dokumentom od 0 dolara duga, Dojče vele se upliće u skretanje pažnje na skrivanje podataka koji nemaju nikakve veze sa činjenicom da su izmislili i vodili zlonamernu kampanju.

Očigledno je da se ovaj nemački državni medij uplašio kazne koju će morati da plati na sudu za blaćenje pokreta Dosta je bilo i njegovog lidera, kao i da je u panici jer je svoj kredibilitet potpuno srušio dajući prostor neprofesionalnim i zlonamernim tekstovima jednog novinara. O svim detaljima na koje sad pokušavaju da se neprofesionalno izvade moći će da čuju na sudu. Sudu će moći i da dokažu svoju tvrdnju da je Saša Radulović “papreno” platio CNN-u da se pojavi u njihovim poslovnim vestima. Detalji su sa razlogom samo za sud i ne menjaju činjenicu da su objavili laž kao i da je dug Saše Radulovića za porez 0 dolara.

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Da stvar bude kristalno jasna i spor da se završi džentlmenski traba doslovce uvažiti sve činjenice.
  To znači da se tačno navede datum kada je gospodin Saša Radsulović izmirio svoje poreske obaveze, jer to svaki papir sadrži. I to je jednino pavno valjan dokaz koji otkljanja svaku sumnju manipulacije javnim mnjenjem a od strane Dojče vele-a i da Dojče Vele javno prizna grešku koja se desula zlonamerno ili pak omaškom.
  To je jedini put koji obećava normalne odnose medija kao što je DV i gospodina Radulovića kao javne ličnosti.

  • Jedina činjenica koja je valjda jasna jeste da poreskog duga nema. Sve ostalo vezano za detalje zaduženja i plaćanja poreza su privatna stvar Saše Radulovića jer se radi o periodu kad je on poslovao u americi pre 15 godina. Prema tome, njegov porez – njegova plaćanja – njegova stvar. Dokazao je da nije “pobegao” sa poreskim dugom. Meni je čak i nelogično da postoje ljudi koji misle da je moguće pobeći iz Amerike sa poreskim dugom od milion dolara i da te niko ne dira! Pa već bi reagovala američka ambasada posle cele ove dignute prašine. Ko misli da oni ne prate dešavanja u Srbiji do sitnih detalja taj je u žešćoj zabludi.

 • Zdravo,

  iz spstvenog iskustva ZNAM da je JEDINA situacija kada se državni službenik (u ovom slučaju neko ko radi po nalogu) UPLAŠI – kada zbog njega ima problem njegov nadrđeni ili kada mora da nešto plati iz svog džepa!
  Isti slučaj je, verovatno, i sa ovim nesrećnikom koji je pisao o g. Raduloviću.

 • Ja sam simpatizer Dosta je bilo, ali i ja cekam odgovor zasto je zatamnjen datum. Datum ne spada u poverljiv podatak. I moram priznati da je po tom pitanju novinar DW Rujevic u pravu. Po poreskim propisima USA period za prijavu i otklanjanje nedostataka iz prijava poreza traje 3 godine. To znaci da saldo stanja da bi neko bio siguran da osoba nema poreska dugovanja za odredjenu godinu mora da buude 2000+3, ili 2002+3. To bi znacilo da saldo stanja na prijavi mora da bude bar iz 2005 ili 2006 godine (zatamnjeni deo) na transkriptu racuna. Dakle pitanje je zasto je datum na prilozenom transkriptu zatamnjen. Ostatak transkripta je opravdano odsecen jer predstavlja detalje koji se nikog ne ticu i to novinar nema pravo da trazi i ne treba mu dati i deo je njegovog spina. Ali zbog zatamnjenog datuma i dalje ostaje i sumnja, i kod mene izaziva razocarenje.

  • Lepo ti pise da su neki podaci zatamnjeni zbog tuzbe koja ce se podici. Sasa nije Vucic da sve zna nego je lepo pitao advokata sta moze a sta ne i to objavio a da istoremeno ne ugrozi predstojeci sudski postupak.Verujem da sad i DW i Vhcic gore od zelje da saznaju koji su datumi ispod ali mrka kaoa. Saznace pred istraznim organima. Sa druge strane siguran sam da se Sasa ne bi upustao u avanture sporova sa DW da nije siguran. Ono sto je trenutno vazno da duga nema, a saznacemo i ostalo samo strpljenja. Videcete kako ce se Vucko ogradjivati od svega samo polako.

 • Dok ne bude vidljiv datum u rubrici AS OF u završenom polju desno od onih 0.00 ne možemo pobiti ništa iz http://m.dw.com/sr/ne%C5%A1to-%C5%A1to-nije-dokaz/a-19570228
  Obrazac 1040A je zaista za oporezive prihode manje od 100.000$ godišnje, duplo manje nego što Saša sam priznaje da je imao i to svakako traži objašnjenje (na Vikipediji se može proveriti https://en.m.wikipedia.org/wiki/Form_1040#Variants)
  Zaista na izvodu Account Transcript prikazanom u celini postoje svi delovi koji se navode u članku http://m.dw.com/sr/ne%C5%A1to-%C5%A1to-nije-dokaz/a-19570228, što se može videti u primeru celog izvoda na http://image.slidesharecdn.com/mybusinesstaxes-160222233153/95/mybusinesstaxes-1-638.jpg?cb=1456183962
  Zato bi bilo bolje da se ozbiljno shvate svi navodi i pripreme adekvatno prihvatljiva objašnjenja.

  • Jel ti gledaš samo to što je zacrnjeno ili vidiš i ostali tekst? Lepo piše da nema poreza, pametnome dovoljno. Dal ga je bilo pa je plaćen, kakve veze ima, nije kažnjivo niti nemoralno platiti porez.

  • Oporezivi prihod je kada se od bruto prihoda odbije potrosnja. Dakle ako ste prihodovali recimo 150 000 USD , a potrosili 80 000 USD onda je oporezivi prihod 70 000 USD. Sta mislite asto bogati amerikanci kupuju recimo ergelu skupocenih automobila koje mozda nikad nece voziti ili vile i kucetine. Pa da bi smanjili oporezivi prihod i platili manje poreza. Zatamnjena polja su zatamnjena zbog sudskog procesa. Najbolje bi bilo da zbog neke gluposti prikazani dokument ne bude validan na sudu kao dokaz. I zar stvarno posle svega mislite da bi Sasa rizikovao nesto takvo. Dakle kome ovo nije dosta neka ceka sudjenje.Bice zanimljivo.

  • Slazem se, mislim da je razumno ocekivati odgovore na ta pitanja. U bazi duznika okruga San Mateo http://www.smcare.org/apps/LandDocs/grantee_index.asp je moguce naci “Notice of Tax Lien” koji je DW objavio i Federal i State. Kao neko ko podrzava pokret, bilo bi mi znacajno objasnjenje i zasto su podignuta zalozna prava, ukoliko to nije privatna stvar koja je resena i postoji objasnjenje.

  • Čitam sve što ste napisali. Priču plasiranu na DW potkrepljujete člankom na DW, dva puta isti link! Na poslednjem linku ste stavili ceo dokument na kom su sve nule, pa ne znam odakle vam taj dug.
   Ovde pišu gluposti! Kvazi istraživači čija priča pada u vodu čim se krene u proveru. Pišu se konfuzni i nejasni dokazi da bi se neobrazovani deo stanovništva naveo da poveruje u priču.
   Svaka čast na strategiji. Lažima i obmanama se skreće priča, mediji bombarduju lažima sluđeni narod. Zataškava se priča o siromaštvu, krađama vladajućih stanaka, rasporaji zemlje i ljudi(prodaju nas uz doplatu strancima), masovnom iseljavanju mladih… napumpanim pričama o izmišljenim problemima.
   Znate da pokret neće i ne može da odgovori na isti način jer nema kontrolu medija. Na svaku vest o krađi i kriminalu u vlasti odgovarate mediskim napadima, izmišljajući priču koja treba da potisne istinu i da skrene pažnju narodu.
   Bravo na sredstvima, samo cilj vam je odvratan.

  • Stanite, covek je samo pitao logicno pitanje. Ja mogu da razumem da su to sve licne stvari koje se ne ticu javnosti jer placanje poreza i jeste licna stvar dok god nema krivicnog dela a ovde ga nema.

  • @Sale Meni je stvarno drago što je poreski dug 0.00$ 1. septembra 2016. godine. Ali mislim da ne bi bilo pošteno ni pristojno da se plati porez koji se stvarno dugovao, a da se onda optuži za klevetu novinar koji je postojanje duga objavio. Mislim da ipak ima dovoljno indicija da Saša to srećom nije uradio. U tom slučaju bi postojao valjda i dokument release of lien, ili bi bio i obrisan iz baze Okruga San Mateo. Ako ovih promena nema zbog zastarelosti, više od 10 god., čak i pored boravka obveznika u inostranstvu, što je po meni malo verovatno, svi bi onda lako bežali, onda ostaje da sačekamo Sašinu tužbu i otkrivanje datuma AS OF.
   U verovatnijem slučaju, 0.00$ dug je i bez uplata posle članka DV. Zaista je i čudno što uopšte postoji takva mogućnost u državi za kakvu SAD važi po pitanju tačnosti njene administracije da postoje i posle 25 dana protivrečna zvanična dokumenta (u još uvek postojećem dokumentu na pomenutom sajtu baze dokumenata Okruga San Mateo i u izvodu izdatom Saši). Jedno logično objašnjenje je da se Saša odselio 2002. iz SAD i zato te godine nije prijavio prihode. Onda mu je zato IRS procenio (assessment) bezveznu sumu, verovatno na osnovu prodate kuće ili trenda na osnovu nekih ranijih prihoda. Budući da se Saša nije ni dalje javljao da koriguje sumu, IRS je, nemajući mehanizam provere sa carinskim vlastima da poreski obveznik ne živi više u SAD, odrezao po automatizmu založno pravo 2005 i ostalo u arhivi dokumenata do danas. U tom slučaju, najviše je pogrešila država SAD, odnosno IRS. Novinar DV-a se pozivao na autentičan dokument, mada ipak ne “iz prve ruke”. Saša i Pokret su imali i brzoplete pokušaje odbrane, što i nije za zameriti, s obzirom koliko je sličnih, nepotkrepljenih i uvredljivih neistina bilo plasirano do tada.

 • Mislim da bi najjeftinije i najjednostavnije resenje svega ovoga bilo, da Radulovic kupi povratnu kartu do NY-a. Proseta se Manhattan-om i vrati se nazad sa suvenirom za DW.
  Ako se vrati, prica zavrsena. Ako ga uhapse – nista novo u drzavi Srbiji 🙂

  • Nije ti palo na pamet da mozda svet ne moze uvek da se prilagodi tvojim licnim zeljama? Ipak – kaze se “babi se SNILO sto joj bilo milo”, a ne “babi je BILO sto joj bilo milo”.

 • Najbolje je tužiti nemce da za klevetu plate taj milion pa da ubuduće rade profesionalno.
  Sit sam laži zapada koji ne bira sredstva da uništi svakoga na ovome svetu. Nadam se da će pred nemačkim sudom biti lako da se dokaže ko je prav a ko laže a kad budu platili globu biće mirni.
  Samo napred Saša

 • @Sale – kažete: “Pa već bi reagovala američka ambasada posle cele ove dignute prašine”
  Smo mi recite gde da pročitam taj demant američkog Ambasadora.
  Unapred hvala na obaveštenju. Odgovor ću nadam se brzo dobiti.

  • Vilogorski, ja tebe ništa ne razumem. Napisao sam da bi američka ambasada, posle ovoliko dignute prašine, sigurno reagovala da Saša Radulović ima dug od milion dolara koji im duguje. Pošto nisu reagovali, valjda ti to ukazuje na nešto. Samo treba upotrebiti logiku.

  • @Sale kažete:”Samo treba upotrebiti logiku.”
   Ja upravo to činim.
   Ako je neko bio američki građanin. Tamo radio i ostvario dobit. Kako ličnu tako u društvenu. Po principima i demokratskoj logici ambasador je dužen da zaštiti nekadašnjeg građanina te velika i napredne zemlje jer joj je inovacijama doneo prosperitet. Koliko ja znam Amerika je zemlja gde se iznad svega poštuje pravo i čast pojedinca. I zato služe ambasadori da zaštite postenog građanina koji je stekao američko državljanstvo od napada blatoida.
   Sale, logoka je moja sudbina i zato potrudi se da malo dublje proniknaš u suštinu problema.

  • Biće da ti logika nije jača strana. Američka ambasada bi reagovala ako je neko napravio ozbiljno krivično delo (u šta spada poreska utaja od milion dolara) ako bi krivac bio pronađen u nekoj stranoj zemlji. To je sasvim logično jer oni u Srbiji zastupaju sopstvene interese i brane svoj poredak. Setimo se slučaja onog nasilnika Miladina Kovačevića gde su amerikanci vrlo nametljivo pravili pritisak da se njihova pravda zadovolji. I tako bi na kraju. Oglašavali su se zbog prebijana u diskoteci a Sašinih milion dolara su sitnica pa ih mrzi da reaguju? Ne bih rekao. Sa druge strane, ti pokušavaš da spinuješ pa hoćeš da okreneš priču na drugu stranu, kako njihovo nereagovanje znači da su oni saglasni sa pisanjem DW-a i/ili da neće da ga brane (a po tebi bi trebali) jer je kriv. To prosto ne stoji, jer, prvo, američka ambasada ne reaguje za stvari koje nisu od njihovog interesa i, drugo, ne postoji ni najmanji razlog što bi oni Sašu branili, jer niti mu je život ugrožen niti je američki državljanin.

  • @Sale ovde ne postoji krivicno delo. Radulovicu se ne stavlja na teret da je pokusao da utaji poreski dug vec da ga nije platio na vreme i da mu je na kucu stavljena hipoteka. Tu nema krivicnog dela, cak i originalni DW clansk to kaze. Pokusati utaju je nesto drugo.

 • Ne bih da branim DW ni malo, ali sve sto je Sasa dokazao je da mu je poreski dug namiren i da nije bezao ili bilo sta slicno. Ono sto nije objasnjeno je odakle ta zalozna izjava od 2005.e godine u katastru nad kucom u kojoj je Sasa ziveo? Nigde ne pise da je ona greska, vec da je istekla, da nije vazeca. Jednom je znaci bila vazeca? Pretpostavljam da su Sasu jurili za porez od novca koji je dobio kada je firmu prodao. Naravno da nije lud da objavi finansijske detalje te transakcije, ali objasnjenje za taj papir koji DW drzi nije dato do kraja…

  • Pa lepo je objasnio SR. Trazio je odgovor, i njega to interesuje, ali do danas ga nije dobio. Administraciju ne moze da
   da natera da kopa po dokumentima od pre vise od dcenje. Prosto nemaju interes.

 • Sasa Radulovic mora da pokaze sposobnost da istera istinu do kraja. Ta sposobnost mu je potrebna da bi se inace borio sa mnogim problemima koji postoje u ovoj zemlji. Ukoliko je optuzen bez razloga a on ne uspe da stvar istera do kraja to za mene znaci da nije dovoljno jak i sposoban. U tom slucaju nema nikakve sanse da se nosi sa problemima koji ga cekaju u politici. Ja se nadam da to nije istina i da ce on upravo na ovom primeru da odnese dvostruku pobedu. Napred Sasa imas podrsku svih pametnih, obrazovanih i postenih ljudi u ovoj zemlji.

 • Bio sam nekoliko godina poreski obveznik u USA i imam licno iskustvo da mi je IRS nakon sto sam se vratio u Srbiju poslao fakturu (na staru adresu u USA) za desetine hiljada dolara navodne poreske obaveze – potpuno napamet, pausalno i bez veze sa stvarnoscu. Stvarna poreska obaveza mi je bila nula, ali mi je od IRS stigla faktura na desetine hiljada dolara. Vrlo neprijatna situacija, pogotovo kad za to saznas slucajno i godinama kasnije.

  Odjurio sam do akauntanta i ispostavilo se da se radi o nekoj vrsti redovne bahate taktike njihovih poreskih vlasti da te nateraju da prijavis porez na koji SUMNJAJU da nije placen: ako nisi podneo poresku prijavu (a onaj ko vise nije poreski obveznik to ni ne radi) namerno odvale ogromnu cifru da bi onaj ko je “zaboravio” da plati pojurio da se zali i priznao koliko stvarno duguje. Onda oni kazu “OK, uvazavamo vasu poresku prijavu” i uzmu koliko se stvarno duguje, ili kao u mom slucaju kazu “OK, ne dugujes nista.”. Pretpostavljam da je i s Radulovicem nesto slicno.

  Kod americkih poreskih vlasti se dokazuje nevinost (inace suprotno civilizacijskim pravnim normama), tako da DW novinar moze samo da postavi pitanje da li je poreska obaveza postojala ili ne, a nikako ne moze da zakljuci da jeste postojala samo zato sto je IRS poslao fakturu.
  Svaki americki knjigovodja zna da je ovo tacno, a da DW novinar nije bio zlonameran pre zapocinjanja hajke bi proverio osnovnu stvar i saznao bi da ovakav podatak najcesce ne znaci NISTA.

 • Klasična kampanja robovlasnika sa Zapada i njihovih srpskih podanika. Nadam se da Saša nije prihvatio “pomoć” koja mu je sigurno nuđena i koju ako prihvati, postaće dužnik tj. rob. Da li je, to će vreme pokazati.