Saopštenje Spoljna politika

Srbija vodi lošu regionalnu politiku

Proklamovani ciljevi – priključivanje EU i regionalna stabilnost i mir – direktno su suprotni načinu na koji radi Vlada Srbije. Ovi ciljevi se urušavaju ratnohuškačkom retorikom koja dominira u izjavama ministra spoljnih poslova i drugih visokih zvaničnika Srbije.

ministarstvo-spoljnih-poslova

Srbija nema spoljnopolitičku strategiju i Zakon o spoljnim poslovima i to otvara prostor za negativne posledice koje proizvodi nesposobna Vlada i njeni ministri. Ovo je istakao poslanik pokreta Dosta je bilo Jovan Jovanović, na današnjoj sednici Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije. Nepostojanje ključnih strateških dokumenata otvara vrata za nesposobnost onih koji vode spoljnopolitičku politiku i stalno beleže poraze umesto da rešavaju ključne probleme koje Srbija ima u regionu i spoljnoj politici. Ova Vlada nije rešila nijedan ključni bilateralni problem u regionu. Umesto toga, ratnohuškačkom retorikom vratila nas je 20 godina unazad.

Nedopustivo je da ministar spoljnih poslova zarad unutrašnje političkih poena i pozicioniranja za predsedničke izbore narušava regionalnu politiku i urušava spoljnopolitičke ciljeve Srbije.

Jovan JovanovicJovan Jovanović je istakao da Srbija ne treba da oćuti na uvrede i napade, ali da je način na koji se odgovara ratnohuškačkom retorikom direktno suprotstavljen ciljevima koji su proklamovani. On je ukazao na problem da u Srbiji, koja pretenduje da bude stožer regionalnog okupljanja, nema nijednog sedišta nijedne regionalne organizacije. Takođe je istakao problem da je Srbija na začelju država kad je u pitanju ratifikacija regionalnih sporazuma.

Ukoliko je strateški prioritet članstvo u EU onda bi i rešavanje bilateralnih pitanja u regionu trebalo da budu prioritet, a na svim ključnim bilateralnim problemima povučeni su ili pogrešni potezi ili nije ništa učinjeno, ukazao je Jovan Jovanović i od Ministarstva spoljnih poslova zatražio da ubuduće sprovodi politiku u skladu sa proklamovanim ciljevima, a ne u suprotnosti kao do sada.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sa sednice odbora o kojoj Vi obavestavate,Telavizija N1 je kao udarnu vest objavila tekst pod naslovom: DACIC ZA OBNOVU DIJALOGA SRBIJE, HRVATSKE I BiH.
    Piromani koji potpale pozar, pa trce da ga gase.
    Sta ce objaviti ostali, kontrolisani mediji?

  • Kako vreme prolazi, sve sam uvereniji da su Dačić, Stefanović, Vulin samo Vučićevi trbuhozborci i da govore sve ono što on zbog međunarodne zajednice ne sme javno da kaže. Istina o tome šta Vučić zaista misli u njihovim je rećima, ne u njegovim. Svađe sa Hrvatima, EU, OEBS-om potpuno izražavaju Vučićev karakter, njegovo shvatanje da Srbiju “niko neće ponižavati”, njegovo verovanje da je uvek i samo on u pravu.Vođenje regionalne politike, dakle, u njegovim je “emotivnim” rukama, što se najbolje ocrtava u bahatim napadima na susede za koje Vučić misli da mu nisu ravni i da prema njima može da se ponaša kako hoće, a ratnohučkaška retorika nikada nije bila odstranjena iz njegove radikalske prošlosti i reagovanja.