Mediji Prenosimo

CINS: Pink dobio najmanje sedam miliona evra kredita od države

Prenosimo vam istraživanje CINS-a.


coraxOd 2014. do juna 2016. godine Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) je dala nešto više od sedam miliona evra kredita firmi Željka Mitrovića Pink International Company, od čega samo u martu ove godine skoro 3,5 miliona evra

U pismu Džordžu Sorosu iz avgusta ove godine vlasnik Pink International Company Željko Mitrović je naveo da je za skoro četiri miliona evra, koliko je navodno Sorosev Fond za otvoreno društvo uplatio nevladinim organizacijama u Srbiji, moglo da se izgradi 40 škola, 120 ambulanti ili 10 bolnica.

Mitrović, međutim, nije naveo šta je država mogla da izgradi za gotovo sedam miliona evra, koliko je njegova firma dobila od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) i to samo na osnovu kredita.

Izveštaji koje je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobio od Uprave za trezor otkrivaju da je Pink International Company samo u martu ove godine dobio skoro 3,5 miliona evra. Uplata je knjižena pod šifrom „kratkoročni krediti“, pod kojom je Pink u protekle dve godine više puta dobio novac. Tako im je u 2015. godini uplaćeno više od 3,5 miliona evra, a 2014. godine preko 120 hiljada evra.

U februaru ove godine Pinku je uplaćeno i više od 9,3 hiljade evra, ali pod šifrom „ostali plasmani“.

Navedeni iznosi bacaju novo svetlo na pomoć koju je država pružala Pinku kroz AOFI i ne znače da ona nije još i veća. Ova agencija je za Pink izdavala i garancije, što se u izveštajima trezora ne vidi.

Samo jedna garancija, prema ranijim ugovorima koje je CINS objavio, iznosi 2,5 miliona evra i data je u korist AIK banke. Ugovor je potpisan 8. avgusta 2014. godine.

U praksi to znači da je država, odnosno AOFI, Pinku pomogla jer je garantovala za njegove poslove. Ukoliko Pink ne bi ispunjavao ugovorne obaveze – na primer, ne bi vraćao kredit uzet od banke – garancija bi se aktivirala i banka bi se namirila novcem AOFI-ja.

Ovo se već dogodilo u slučaje smederevske Železare koja nije ispunjavala obaveze prema bankama pa je AOFI morao da im isplati gotovo 44 miliona dolara. Iako je Železara trebalo da vrati ovaj iznos AOFi-ju, Vlada Srbije je usvojenim zaključcima tražila AOFI-ju da potraživanja otpiše.

AOFI odbija da objasni poslove sa Pinkom

Tokom 2014. godine Pink se pojavljuje na listama Poreske uprave kao jedan od najvećih poreskih dužnika. U trenutku kada je sklapan ugovor o garanciji u korist AIK banke, odlaganje plaćanja jednog dela duga još nije bilo odobreno pa ostaje nejasno kako je ova kompanija ispunila uslov po kojem klijenti AOFI-ja ne smeju da imaju poreska dugovanja.

Drugi ugovor o kojem je CINS već pisao sklopljen je 10. decembra 2014. godine, kada su Željko Mitrović, vlasnik Pink International Company, i Dejan Vukotić, direktor AOFI-ja, dogovorili da Pink dobije kredit od 1,4 miliona evra. Ovim ugovorom omogućeno je finansiranje ugovora Pinka sa preduzećima BH Telecom iz Sarajeva i MTEL iz Podgorice.

AOFI, iako ima zakonsku obavezu, od decembra prošle godine odbija da CINS-u dostavi dokumentaciju koja se odnosi na ugovore sa Pinkom i informacije o njihovim drugim klijentima. Od tada je prošlo skoro deset meseci ali pristup informacijama nije odobren.

Poverenik za informacije od javnog značaja je nakon žalbe doneo rešenje u korist CINS-a i u dva navrata kaznio AOFI sa ukupno 200 hiljada dinara. Takođe je uputio zahtev Vladi Srbije da obezbedi izvršenje njegovog rešenja, odnosno, da primora AOFI da dostavi informacije.

Vlada do sada nije reagovala ni na jedan takav zahtev poverenika, a nisu odgovorili ni na CINS-ov upit o tome.

Proteklih meseci, novinari CINS-a su u više navrata, pa i neposredno pred objavljivanje ove priče, tražili intervju sa direktorom AOFI-ja, ali iz AOFI-ja nisu pristali na intervju niti su odgovorili na pitanja poslata mailom.

Ni Željko Mitrović nije pristao na razgovor.

Izvor:CINS

Povezani tekstovi
Reagovanje: Kako je Pink, najveći poreski dužnik dobio 3,9 miliona evra iz budžeta?

Oznake
DJB Mladi

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Da li smo svi zaboravili kako je Pink uopšte nastao?
  Kada su se pojavili razlog zašto su ih svi gledali jeste zato što su emotovali najpoznatije i najnovije filmove potpuno bez licenci i dozvola, niti plaćanja prava na iste, pa im je vlast sve to oprostila i zaštitila ih.
  Ta televizija je leglo kriminala od kada postoji, i nadamo se da će bar jednom doći neko na vlast koji će ispitati sve nepravilnosti.

  • Nadamo se da će doći neko na vlast ko će stvoriti okruženje koje se izbori sa takvim stvarima i u korenu ih saseče, a ne da se bavi prošlošću. Dosta je bilo bavljenja prošlošću, potrebni su nam sadašnjost i budućnost!

 • Dzabe sto ti Dragoljube, ja i svi simpatizeri DJB to ne gledamo kad to gleda pola Srbije. Sta cemo, to nam je nivo kulture. Dokle god nam je taj nivo (kulture) nema nama pomaka na bolje ni u politici, ni u privredi, ni u sportu, ni u bilo cemu drugom. A za to treba generacije i generacije….Moja generacija je bila na pragu da se iscupa iz balkanskog blata, ali desio se narod devedesetih (zahvaljujucii rtsu, kao sada pinku) pa smo tu gde smo. Jedini tracak nade nam je sada DJB koji jedini ima neki prihvatljiv plan (bar za mene), ali blato nam je duboko, duboko, duboko…

  • @ penzioner Moze to brze. Kada sutra poskupi struja /3,8%/, sto nije mnogo, ali iz iskustva znamo da posle poskupljenja struje sve ostalo poskupi, nece biti potrebno da narod bude mnogo kulturniji /ako izuzmemo onih vise od 1,8 miliona “sigurnih” biraca SNS/ – pa da 30% biraca koji na dan izbora “nemaju za koga da glasaju” – ipak izadju i – GLASAJU.
   Znamo da je u poslednje vreme izlaznost na izborima oko 50%, ali je od toga 10% u inistranstvu, a 10% nikada ne glasa.
   Tako da je vecina kojom se SNS i AV stalno hvale /narocito na sednicama skupstine Srbije/ ustvari 25% od ukupnog broja biraca /biracki spiskovi/.

  • Poštovana Svetlana, ne sumnjam ja u pobedu DJB kad tad, ali me brine koliko će uspeti u sprovođenju programa, jer rekoh, blato je baš duboko.

 • Sta smo ocekivali?
  Da Pink besplatno reklamira neuspesnu SNS vlast i Japaja premijera AV.
  Pink je pravi izbor AV i SNS.
  Njihovi biraci gledaju Pink, a placamo svi /AOFI/.

 • Jeste ovo jos jedan detalj iz srpske istorije bescasca ali me cudi sto DJB nista ne komentarise o odlasku AV u Njujork na konferenciju Bila Klintona. To je valjda prvorazedni dogadjaj proteklih dana.

 • Zato ne placam porez osim kada kupujem hranu.
  Od Sns vise prezirem Tadicev Ds jer im je on napravio matricu i utabao put za ovaj haos i kradju.
  A sada da vidim Vas djb – cekam vasa dela ili ostajete bez mog glasa. Veoma je vredan i
  uticajan.

 • U Srbiji velike biznismene stvara politika.
  http://www.blic.rs/vesti/politika/od-diva-do-prosjackog-stapa-promena-vlasti-je-od-ovog-coveka-napravila-najveceg/ls5e8n1

  Dok mali privrednici, mala i srednja preduzeća, plaćaju namete i po deset puta veće nego velike firme. U Srbiji je skoro 80 odsto firmi na budžetu dok ih ostatak firmi finansira, plaćajući visoke poreze.
  http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/s-ova-cetiri-problema-cudo-je-da-u-srbiji-iko-zeli-da-bude-preduzetnik/2s7c5bh