Saopštenje Skupština

Hiperinflacija duplih funkcija uvećava korupciju

Administrativni odbor Skupštine Srbije na svakoj sednici zahvaljujući SNS većini daje odobrenje za duple i trostruke funkcije članovima vladajućih stranaka, uprkos stalnoj borbi poslanice DJB Branke Stamenković da se prekine sa koruptivnom praksom. Poslanica Stamenković je danas na sednici Administrativnog odbora insistirala da Skupština mora da počne da poštuje zakon, koji duple funkcije dozvoljava kao izuzetak, a SNS ih je ustanovio kao pravilo.

skupstina

Mira Petrović, visoka funkcionerka PUPS-a i poslanica u Skupštini Srbije, inače strukovni ekonomista bez fakultetske diplome, dobila je na današnjoj sednici Administrativnog odbora saglasnost da obavlja i funkciju vd direktora Pošta Srbije. Zakon o javnim preduzećima izričito zabranjuje da visoki partijski funkcioneri budu na čelu javnih preduzeća. Takođe, fakultetsko obrazovanje je minimum kvalifikacija koje zakon određuje. Za devet članova Administrativnog odbora iz vladajuće koalicije ovo nisu bili argumenti da Miri Petrović uskrate dozvolu za obavljanje duple funkcije. Protiv izbora je bilo pet članova odbora, pored DJB, protiv su glasali i poslanici iz DS, SDS, SRS i LSV.

Administrativni odbor je dozvolio i Sonji Podunavac da uz funkciju zamenika člana RIK obavlja i funkciju sekretara Sekretarijata za inspekcijske poslove grada Beograda. Protiv je glasala jedino poslanica DJB Branka Stamenković.

Na brojne primedbe i zahteve da se prekine sa praksom dupliranja funkcija jer to osnažuje korupciju, kao i posle apela da poslanici moraju da pokažu veći stepen morala i da u odluke uključe logiku, predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović je rekao da “poslanici nisu tu da se bave moralom, zdravom pameću i logikom, nego pravom”. Za šefa poslaničke grupe SNS pravo i moral su očigledno suprotstavljene kategorije. Poslanik sa takvim stavovima nije kredibilan i ne zaslužuje da bude poslanik.

Stranka premijera nastavlja da unižava i zloupotrebljava Skupštinu pretvarajući je u mašinu za sprovođenje koruptivne politike. Većina poslanika glasa isključivo po stranačkom diktatu. Nedopustivo je da zbog partijske discipline poslanici donose odluke koje su suprotne zakonu. Pokret Dosta je bilo nastaviće da insistira na sprovođenju zakona i na borbi protiv korupcije. Ohrabruje činjenica da su počeli da nam se pridružuju i poslanici iz drugih opozicionih stranaka.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Poštovana Branka, izdržite. Strašno je važno da se to stalno ponavlja na sastancima Odbora. Nekim potencijalnim glasačima će pre ili kasnije morati da uđe u glavu kakvim se sve nezakonitim smicalicama služi ova bulumenta na vlasti i kako se bogate na račun građana koji jedva preživljavaju.

    • Poštovana Ana,

      Hoću, izdržaću, obećavam Vam. Svesna sam da je ponavljanje ključ.

  • PUPS, koalicioni partner SNS, itekako postuje PRAVO.
    Nasledno.
    Pokojnog Jova Krkobabica nasledio je sin Milan.
    Sin Milan je svog sina “rasporedio” u Privrednu komoru /Republike ili Grada, nije vazno/.
    Svoju savetnicu Miru rasporedio je za VD direktorku Poste.
    U Srbiji su skoro svi direktori VD i trajace /kao ucena/ koliko to AV bude koristilo.
    Savetnica Mira je samo PRELAZNO resenje dok neko od Krkobabica ne stasa za funkciju direktora /ne racuna AV na smenu SNS vlasti/.
    Ako se unuk jos nije rodio ili je mali, promenice se nekoliko garnitura VD PUPSovaca u Posti, obzirom na godine sadasnjih “naslednika”.
    Sto se Martinoviceve logike po pitanju “prava, morala i zdrave pameti” tice, on je na svom SRS primeru dokazao da sve to nema veze sa SNS pravom.
    Podrska poslanici Stamenkovic.

  • Eto da i Martinovic bude jednom u pravu. Sam rece da nije tu da se bavi moralom, zdravom pamecu i logikom. Mi smo to znali odavno ali eto doslo vreme da i on prizna. Nazalost takvih kao on su perjanice SNS-a. Gospodjo Stankovic mogu samo da predpostavim koliko je tesko biti smiren i trpeti to njihovo psihicko nasilje, bahatost i primitivizam. Molim Vas jos jednom izdrzite. Nisu oni navikli da im se oponira pa zato koristite svaki raspolozivi minut jer se oni strasno nerviraju, a to je dobro

  • Imam osecaj da je prepiranje sa Martinovicem ubedljivo najgora pozicija koju neko moze da ima u skupstini Srbije!

    Na kraju ovog mandata Branki treba dodeliti orden za izdrzljivost i upornost.