Ekonomija Najava

Nenad Božić na okruglom stolu Vesti: Da li je Srbija na putu ekonomskog kolapsa?

nenad-bozic

Prosečna srpska porodica broji tri člana, a bankama duguje čak 1.300 evra. Prosečna plata za jun je bila 375 evra, što ilustruje koliko je to zaduženje veliko. Dok od premijera Aleksandra Vučića svakodnevno dobijamo uveravanja da se ekonomska situacija u zemlji popravlja, plata povećava, a strani investitori donose nova radna mesta, građani su u sve većoj besparici. Broj dinarskih gotovinskih kredita, koji se najčešće korsite za hranu i plačanje komunalija, porastao je za 70 odsto u prva tri meseca ove godine. Koliko to govori o bedi srpskog društva? Da li je Srbija na putu ekonomskog kolapsa?

O ovim i brojnim drugim temama na okruglom stolu Vesti, koji će biti objavljen u njihovom vikend izdanju, govorili su: narodni poslanik iz pokreta “Dosta je bilo” Nenad Božić, narodni poslanik sa liste Dveriprof. dr Miladin Ševarlić i Branko Pavlović. Autor: Jelena L. Petković.

Izvor:Vesti

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Situacija je najteza kod penzionera i malih poljoprivrednika a tu je vlada i najvise uzela dok je radila u korist tajkuna, kulaka i stranih ,,investitora,,. Sta je sve vlada uradila penzionerima to vec svi znamo ali slicno ako ne i gore prosli su mala poljoprivredna gazdinstva kojih ima vise od 250.000. Drasnitno im je smanjila subvencije sa 14,000 na 2.000 dinara po hektaru, a sto je jos gore nije ih zastitila od monopolista preradjivaca koji otkupljuju njihovu robu /kukuruz, psenicu, suncokret, zive svinje… u bescenje/. Setimo se samo pre 4 godine poljoprivredni proizvodi bili su duplo skuplji. Kukuruz 25 dinara danas 14, suncokret 450 e tona danas 300 e tona, psenica 26 dinara danas 15. to je dovelo do odlaska mladih iz sela u gradove i inostranstvo, posledice OVAKVE POLITIKE ce se osetiti za nekoliko godina.

  • Sve je to tačno što pišete i govorite, međutim teško ćete bila šta uraditi sa ubeđivanjem ovog naroda koji kao anesteziran glasa i dalje za velikog vođu, a hvolespevi iz inostranstva stižu sa svih strana, počev od „sidra stabilnosti na Balkanu“ do MMF o našoj finansijskoj situaciji „koja je najbolja na Balkanu“ što nam večeras i na RTS-u priča o njihov predstavnik za Srbiju.
    Sve u svemu beznadežno.-„Vox populi, Vox dei“.

  • S poštovanjem, Miško, skoro sve što ste naveli su DOBRE VESTI. Drastično manje subvencije – odlična vest! Slobodno tržište tj. cene formirane dobrovoljnom razmenom treba da vode poljoprivrednu proizvodnju, a ne državne subvencije. Nema monopola u otkupu i preradi pooljoprivrednih proizvoda – otkud Vam to!? Poljoprivvredne proizvode može da otkupi ko god hoće, po slobodno ugovorenoj ceni. Poljoprivredni proizvodi su značajno pojeftinili – pa to je odlična vest! Hrana je jeftinija, stvarno ne znam šta je tu loše. I iseljavanje mladih sa sela je dobro – što da traće život po vukojebinama, baveći se poljoprivredom amaterski? Poljoprivreda i treba da se industrijalizuje i modernizuje – to ne ide sa individualnom proizvodnjom. Što automobile ne proizvode male manufakture? Zato što su automobili iz megafabrika jeftiniji i bolji. Ergo – treba nam megapoljoprivreda i ka tome se i krećemo. I već sada osećamo dobre posledice OVAKVE POLITIKE. Ovakva politika treba da bude i u programu DJB.