Војводина Догађај

Представљање књиге "Машина за расипање пара" је одржано и у Вршцу

Синоћ је проф. Душан Павловић посетио Вршац ради промоције своје књиге “Машина за расипање пара” коју је написао на основу искуства стеченог током пет месеци рада у Министарству привреде. Oва публикација издавачке куће “Дан Граф” је након изласка дуго била на топ листи најпродаванијих књига књижаре “Делфи”.

promocija-knjige-u-vrscu-2

“Машина за расипање пара” је инсајдерска прича из кабинета министра привреде Саше Радуловића 2013-2014. године где је аутор био саветник министра, у ком периоду је покушај усмеравања новца пореских обвезника у правцу одговорнијег располагања и транспарентног трошења, наишао на опструкције. Ова искуства су навела Павловића да нешто лично преузме и као резултат тога настала је његова књига која грађанима Србије нуди јединствен увид у функционисање појединих државних институција. Он овде детаљно анализира и објашњава узроке економских потешкоћа кроз које наша земља пролази и нуди потенцијална решења, постављајући питање одговорности. Такође, све изнете тврдње су поткрепљене докуменатарном грађом приложеном у књизи, што им придаје велику тежину.

promocija-knjige-u-vrscu-1Промоција је одржана у прозрачној али интимној атмосфери кафе галерије “Галеријана”, где се за ову прилику окупило 40-ак особа, махом неповезаних са покретом Доста је било, а међу посетиоцима је било и припадника других политичких опција. Домаћини вечери су били градски одборници покрета Доста је било Горан Николић и др Биљана Јеличић, која је била у улози модератора. Присутнима се осим Душана Павловића обратио и Дејан Максимовић, посланик ДЈБ у покрајинској скупштини, који се осврнуо на период када је учествовао у локалној власти Вршца и први пут стекао увид у разне злоупотребе положаја од стране партократских градских лидера.

Душан Павловић је у свом обаћању представио присутнима начине на које финкционише министарство привреде и агенције у његовој ингеренцији, који се могу пренети на готово цео државни апарат. Говорећи о сложеним методама проневере новца из републичког буџета кроз пример злуопотребе субвенција и лишавању грађана колективне својине кроз продају друштвених предузећа и земљишта у бесцење, професор је скренуо слушаоцима пажњу на то да одсуством интересовања за ове теме, прећутно пристају на малверзације и одсуство транпарентности у државним процедурама. “Немојте да вам било ко говори да су ове ствари превише компликоване за вас да схватите и да није на вама да се њима бавите. То је лаж коју вам сервирају са врха. И најкомпликовање области људске делатности се могу објаснити на свима разумљив начин, ако жеља постоји. Проблем је у томе што часни и поштени људи ћуте или окрећу главу када примете да се спроводе одлуке који су очигледно резултат корупције, сматрајући да неко други треба да реши проблеме уместо њих.”, поручио је Павловић и поменуо пример продаје “Вршачких Винограда” за четвртину реалне цене, као репрезентативан пример пљачке грађана од стране корумпиране власти.

promocija-knjige-u-vrscu-3

На крају обраћања аутора, оно што је почело као промоција книге, претопило се у трибину на којој су се покренула нека актуелна социо-политичка питања, попут промене изборног система, губитка грађанске иницијативе међу студентском популацијом и идеолошке оријентације странака на домаћој политичкој сцени. Публика је била изузетно заинтересована, тако да су готово до самог краја догађаја све столице биле попуњене. А на изласку су поједини остављали своје (позитивне) утиске на паноу који су организатори припремили.

Др Душан Павловић је ванредни професор савремене политичке економије београдског Факултета политичких наука и гостујући професор Универзитета у Грацу, а сада и посланик покрета Доста је било у Скупштини Србије.

Одбор покрета Доста је било у Вршцу

ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар