Vojvodina Saopštenje

Bečej: Potisje je nezakonito osnovano i posluje sa gubitkom?!

Na 7. sednici Skupštini opštine Bečej, održanoj dana 12. oktobra 2016. godine. donete su odluke o poslovanju Potisja d.o.o. Bečej koje je preduzeće za komunalne usluge u vlasništvu Opštine Bečej sa udelom od 51% i firme Alisca Terra Kft sa udelom od 49% u kapitalu Potisja d.o.o. Bečej. Na sednici su donete odluke o usvajanju izveštaja o radu i poslovanju preduzeća za 2015. godinu, načinu pokrića gubitka Potisja d.o.o. za 2015. godinu i programu poslovanja Potisja d.o.o. Bečej za 2016. godinu.

Opština Bečej

Iz rasprave smo saznali da je Državna revizorska institucija (DRI) nakon petomesečne kontole Potisja d.o.o. u svom izveštaju konstatovala da je ovo preduzeće nezakonito osnovano, i da je zbog nezakonitog osnivanja, nezakonitog sindikalnog i menadžerskog ugovora firma suvlasnik sa 49% udela u kapitalu Alisca Terra Kft stekla imovinsku korist od 172.000 eura. DRI je konstatovala brojne druge nepravilnosti u poslovanju Potisja d.o.o. Bečej.

Po izveštaju skupštine tog preduzeća za 2015. godinu ovo preduzeće posluje sa gubitkom. Poslovni rezultat Potisja d.o.o. Bečej za 2015. godinu iznosi 2,9 miliona dinara gubitka, a za ranije godine 29,5 miliona dinara, što je ukupno 32,4 miliona dinara gubitka.

Potisje d.o.o. Bečej godinama posluje bez plana za tekuću godinu, iako je po Zakonu o javnim preduzećima dužno da do 1. decembra tekuće godine dostavi Skupštini opštine na saglasnost svoj program poslovanja za narednu godinu. Zakon o javnim preduzećima koji se primenjuje i na Potisje d.o.o. ne dozvoljava da se prihodima i rashodima upravlja stihijski i neorganizovano, a rekli bismo da je u Potisju d.o.o Bečej upravo to slučaj.

Nameće se pitanje zbog čega sadašnje opštinske vlasti tolerišu nezakonitosti, gubitke i propuste u poslovanju Potisja d.o.o. Bečej, koje su mere preduzeli kod nadležnih organa da se te nezakonitosti otklone i koje su mere preduzeli da se sankcionišu odgovorni za štetu koju trpe građani Bečeja zbog neodgovornog upravljanja ovim preduzećem?! Postavlja se naravno i pitanje da li je ima i kakva je u svemu tome odgovornost predsednika opštine i predsednika skupštine opštine Bečej iz vremena osnivanja Potisja d.o.o. Bečej. Isistiraćemo na odgovorima na ova pitanja i javnost ćemo obaveštavati o dobijenim informacijama.

Odbor pokreta Dosta je bilo u Bečeju se zalaže za odgovorno upravljanje preduzećima od javnog značaja, za poništenje nezakonitohg ugovora o osnivanju Potisja d.o.o. Bečej i vraćanje delatnosti odnošenja smeća JP Komunalac. Zalažemo se za transparentnost na svim nivoima vlasti u svim preduzećima od javnog značaja. Transparentnošću potpisanih ugovora preduzeća od javnog značaja, javnošću svih plaćanja, javnim planovima rada, javnim sistematizacijama radnih mesta, merenjem rezultata javnih službenika i drugim merama koje su sastavni deo našeg predloga politika za javni sektor postigao bi se najbolji uvid u to ko i kako raspolaže novcem građana i ko je kriv za propuste. 

Odbor pokreta Dosta je bilo u Bečeju

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar