Autorski tekst Vojvodina Politika

Noć kada smo počeli da menjamo Zrenjanin

Ovih dana navršilo se tačno šest meseci od održanih izbora za gradske, pokrajinske i opštinske skupštine u Republici Srbiji na kojima je pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” postao parlamentaran, a lokalni odbor postao deo zrenjaninske gradske skupštine u kojoj će kasnije učestvovati sa pet odbornika.

Taj 24. april pamtićemo po dosadnoj, celodnevnoj kiši. Kiši koja je obeshrabrivala glasače da izađu na izbore i svojim glasom donesu očekivane promene, nakon toliko godina sve lošijeg ekonomskog, političkog i društvenog stanja u državi Srbiji. Kiši koja je izazivala nervozu u svima nama i navodila na računanje svih mogućih procenata i veoma realne mogućnosti da uđemo u Skupštinu, a sve na osnovu aktivne političke kampanje koju smo vodili u Zrenjaninu i okolnim mestima i pozitivnog odziva građana na sve akcije koje smo organizovali pre i tokom kampanje. Kiši koju smo, ili koju ćemo uspeti da zaustavimo samo onim čuvenim narandžastim kišobranom koji smo tako besomučno šerovali na društvenim mrežama tokom čitavog dana.

Kancelarije spremne, organizacija dostavljanja i obrade rezultata na nivou političkih stranaka koje su mnogo duže u političkom životu Srbije. Kontrolori, naše “oči i uši na terenu”, besprekorno obavljaju zadatke i kontrolišu glasanje na apsolutno svim glasačkim mestima u Zrenjaninu, od ranih jutarnjih časova. U glavama samo procenti, od najpozitivnijeg dvocifrenog rezultata koji licitira jedan stariji član, do nešto nižih procenata nas realista. Na sreću, a sreća uvek prati hrabre, ispostavilo se da te dve reči nisu nikad bile u opticaju.

20 časova: Pozitivna trema, uzbuđenje, slatki umor, zadovoljstvo što je došao taj dan, sat. Ista osećanja vidim na licima svojih saboraca. Čekaju se prvi rezultati. U susednoj prostoriji, ogroman broj simpatizera i pristalica, dobrih i poštenih ljudi koji čekaju prve procente. Na televizoru se smenjuju novinarska uključenja iz sedišta političkih partija, saopštenja i procene analitičara.

20:32 časova: Prvi poziv iz prigradskog naselja, glasovi na listi za lokalnu skupštinu neverovatni, utrostručeni u odnosu na 2014. godinu. Nastavljaju se pozivi, kontrolori sa terena javljaju rezultate.

“Dosta je bilo” na svim mestima na drugom ili trećem mestu. Na glasačkim mestima neverica, a među nama oduševljenje. Glasovi se nižu, kompjuter od prvog trenutka pokazuje prelazak cenzusa i sjajan rezultat. U međuvremenu, na televiziji javljaju bezobrazno iskrivljene podatke tako što premijer u ostavci umanjuje rezultat objavljujući prvo rezultate iz malih opština na jugu Srbije, u kojima je zabeležio solidan rezultat.

Neverica naših članova. Ubeđivanje da se ne brinu, to je još jedna smicalica poznatog nam glumca.

23:48 časova: Glasovi prebrojani, rezultat fantastičan i radost u kancelariji. Znali smo da je Zrenjanin oduvek bio centar slobodoumlja i znao da prepozna poštene vrednosti. U urbanim mesnim zajednicama rezultat odličan, a u seoskim sredinama utrostručen.

Čestitke sa svih strana, prvenstveno budućim odbornicima koji će predstavljati pokret Dosta je bilo i naše glasače u Skupštini grada Zrenjanina.

03:15 časova: Izlazimo iz kancelarije. Kiša je konačno stala, Begej je idilično isparavao tog prohladnog, prolećnog jutra. Kiša je sprala plakat jedne kasnije raspadnute stranke, ostavljajući samo izbledeli trag na betonu. Prvi, važan i odlučan korak je napravljen.

Idemo dalje. Kao što Saša kaže, trčimo maraton.

Srđan Janković
član pokreta “Dosta je bilo”, Zrenjanin

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar