Војводина Екологија Саопштењe

Бечеј: Бриго моја, пређи на другога

Поводом одлагања муља из канала ДТД наш одборник је као грађанин поднео писани захтев Одсеку за заштиту животне средине и просторног планирања да се утврди да ли је муљ одложен по правилима која не угрожавају животну средину и здравље људи. Захтев је уредно запримљен на шалтеру број 7 у просторијама општине Бечеј дана 06.10.2016. године за шта су уредно плаћене општинске таксе. Убрзо је стигао одговор од Одсека за заштиту животне средине и просторног планирања у којем нас обавештавају да је услед одсуства инспектора заштите животне средине Општинске управе Бечеј предмет преузела Комунална инспекција Општинске управе и да је иста увидом у поднесак установила да предмет није у надлежности Инспектора заштите животне средине.

becej-mulj

Дана 4.11.2016.године одговор шаље Комунална инспекција и у њему наводи да “комунална инспекција на лицу места, у Бечеју покрај шеталишта, поред канала ДТД, није уочила никакакав муљ” те да због чињенице да муљ није уочен “инспекција нема основа да предузима даље радње”.
Дакле, Комунална инспекција не само што није приметила муљ, она и не зна да је он био ту одложен јер констатује да “ако је и био одложен, он је у кратком року уклоњен”. Просто невероватно!

Подсећања ради, муљ извађен из једног од званично најзагађенијих водотокова у Србији, стајао је читавих годину дана нагомилан на више од 700-800 м обале канала на свега неколико метара од првих кућа, дечијег игралишта и такозване “стазе здравља” о чему смо већ писали Велики бачки канал, црна тачка Европе.За све то време, нико од надлежних није нашао за сходно да реагује, а што је још горе Одсек за заштиту животне средине и просторног планирања се проглашава ненадлежним, а Комунална инспекција наводно ни не зна да је муљ уопште постојао! Дакле, оба ова органа, која се финансирају новцем грађана ове општине и у чијем интересу им је дужност да раде, поступила су по принципу оне народне “Бриго моја, пређи на другога”.

Покрет “Доста је било” се залаже за одговорност и ред у државној управи. Животи свих нас зависе од успешности и одговорности у управљању јавним пословима, а посебно у областима очувања здравља и заштите животне средине.

Одбор покрета Доста је било

у Бечеју

ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар