Vojvodina Ekologija Saopštenje

Bečej: Brigo moja, pređi na drugoga

Povodom odlaganja mulja iz kanala DTD naš odbornik je kao građanin podneo pisani zahtev Odseku za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja da se utvrdi da li je mulj odložen po pravilima koja ne ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi. Zahtev je uredno zaprimljen na šalteru broj 7 u prostorijama opštine Bečej dana 06.10.2016. godine za šta su uredno plaćene opštinske takse. Ubrzo je stigao odgovor od Odseka za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja u kojem nas obaveštavaju da je usled odsustva inspektora zaštite životne sredine Opštinske uprave Bečej predmet preuzela Komunalna inspekcija Opštinske uprave i da je ista uvidom u podnesak ustanovila da predmet nije u nadležnosti Inspektora zaštite životne sredine.

becej-mulj

Dana 4.11.2016.godine odgovor šalje Komunalna inspekcija i u njemu navodi da “komunalna inspekcija na licu mesta, u Bečeju pokraj šetališta, pored kanala DTD, nije uočila nikakakav mulj” te da zbog činjenice da mulj nije uočen “inspekcija nema osnova da preduzima dalje radnje”.
Dakle, Komunalna inspekcija ne samo što nije primetila mulj, ona i ne zna da je on bio tu odložen jer konstatuje da “ako je i bio odložen, on je u kratkom roku uklonjen”. Prosto neverovatno!

Podsećanja radi, mulj izvađen iz jednog od zvanično najzagađenijih vodotokova u Srbiji, stajao je čitavih godinu dana nagomilan na više od 700-800 m obale kanala na svega nekoliko metara od prvih kuća, dečijeg igrališta i takozvane “staze zdravlja” o čemu smo već pisali Veliki bački kanal, crna tačka Evrope.Za sve to vreme, niko od nadležnih nije našao za shodno da reaguje, a što je još gore Odsek za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja se proglašava nenadležnim, a Komunalna inspekcija navodno ni ne zna da je mulj uopšte postojao! Dakle, oba ova organa, koja se finansiraju novcem građana ove opštine i u čijem interesu im je dužnost da rade, postupila su po principu one narodne “Brigo moja, pređi na drugoga”.

Pokret “Dosta je bilo” se zalaže za odgovornost i red u državnoj upravi. Životi svih nas zavise od uspešnosti i odgovornosti u upravljanju javnim poslovima, a posebno u oblastima očuvanja zdravlja i zaštite životne sredine.

Odbor pokreta Dosta je bilo

u Bečeju

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar