Autorski tekst Privreda

Pet lažnih uspeha i jedan pravi istorijski neuspeh

O uspesima Vlade Srbije se naširoko i nadaleko ispredaju priče. Nažalost, uspesi se nižu samo u prorežimskim medijima. Većina „spektakularnih uspeha“ iz medija, u stvarnom svetu objektivnom analizom ne bi dobila ni prelaznu ocenu.

corax

Kao vrhunsko dostignuće ističe se prepolovljenje planiranog deficita u budžetu za ovu godinu. Dakle, ljudi koji su planirali i pisali budžet su isti oni koji su uspeli da deficit svojim vrsnim veštinama prepolove. Moj im je predlog da za sledeću godinu planiraju deficit koji će deset puta biti veći od realnog pa će onda moći da uknjiže „istorijski uspeh“ u vidu 90% smanjenja planiranog deficita.

Novootvoreni kilometri i kilometri autoputeva većinom su samo finalizacija desetogodišnjih planiranja, osmišljavanja i izrada projekata, eskproprijacije zemljišta, pripremnih radova… Bez imalo malicioznosti i želje za osporavanjem rezultata u ovoj oblasti smatram da bi uz minimalnu količinu korektnosti to trebalo barem da spomenu „otvarači“ puteva.

Dovođenje inostranog proizvođača i prodavca jeftinog nameštaja je još jedan u nizu “majstorskih” poteza vlasti. Izmeštanje naplatne rampe je samo jedan od učinjenih ustupaka. Planiranih 300 novootvorenih radnih mesta i činjenica da će se oklagija i daska za sečenje mesa domaćeg proizvođača prodavati u prodavnicama ove kompanije predstavljeni su kao fantastičan rezultat genijalne vlasti. Stvarni rezultat će biti verovatno gašenje desetina i desetina domaćih proizvođača nameštaja i nekoliko miliona evra godišnjeg deficita jer će se prihodi po ovom osnovu odlivati inostranim dobavljačima i osnivačima.

Dakle, od poreza koji su, između ostalih, platili navedeni domaći stolari finansirano je izmeštanje naplatne rampe radi što bolje pozicije njihove konkurencije.

Po istom ključu se daju subvencije stranim investitorima. Navodni benefiti se ogledaju u dolasku naprednih tehnologija, masovnom zapošljavanju, dolasku investicija. Tehnologije će naravno i stići sa investitorima, ali sem njih samih niko drugi, a posebno ne Republika Srbija neće imati mnogo koristi. Većina novozaposlenih će obavljati težak rad za minimalnu platu (većina investitora zbog toga uglavnom i dolazi ovde i verovatno će u slučaju stvarnog povećanja životnog standarda i ako i oni sami budu morali da dižu plate domaćim radnicima isto tako i otići odavde). Što se tiče njihovih investicija one su uglavnom zanemarljive u odnosu na ono što im Vlada Srbije daje iz budžeta i od planirane dobiti koja će biti prelivena u matične zemlje investitora.

Kao i u većini drugih slučajeva sami domaći privrednici kroz poreska izdvajanja finansiraju sopstvenu konkurenciju.

Zapravo, jedino što bi se stvarno moglo smatrati istorijskim, od svih do sada “prvi put u istoriji Srbije” primera, jeste istorijski poraz ove države i društva da umesto svih institucija o svemu odlučuje samo jedan čovek.

Sava Živanić
član pokreta “Dosta je bilo”, Novi Sad

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Izgradnja puteva se finansira iz kredita i zajmova i to svi znaju.Penzije smanjio,plate smanjio,jedan deo para koji pripada gradovima i opstinama ostavio u budzetu,cene divljaju,standard opada.od tih ostavljenih i ukadenih para od radnika i penzionera on se hvali suficitom u deficitu.Nije jednostavno bez otimanja narodnih para i nameta bilo sta da pokrene.I sami investitori dolaze zbog jeftine radne snage i subvencija koje iznose 20 000-30 000 eura po zaposlenom sto im je dovoljno da placaju zaposlene 2-3 godine koliko i oni imaju obavezu da ostanu ovde cista zarada ide njima,kada ne bude para od subvencija za plate i oni dizu sidro i odlaze.Onih 40 km koridora 11 kosta 308 miliona eura od toga 300 miliona eura je kredit Kazahstana.Uzeto milijardu dolara od MMF-a i milijardu eura od Emirata kredita za budzet,pa zasto ako smo u suficitu i imamo pare?Popunjava budzet kreditom a ovamo BDP raste vise nego u Nemackoj!Demagogijom vlada i vladace dok god narod koji glasa ne shvati da su to price za malu decu i da u dzepu nemaju para da se prehrane a to je vreme vec doslo samo narod kao narod veruje da ce stvarno nesto da se promeni ali dzabe ceka od ovih nazadnjaka nema da se doceka bolje sutra.

  • Odličan tekst – sažetak analize promašene ekonomske politike. Od ovakve ekonomske politike koristi ima samo politička oligarhija (čitaj “klika”) koja na ispija poslednje kapi krvi.

  • Hvala vam na ovom tekstu.”Sami domaci privrednici kroz poreska izdvajanja finansiraju sopstvenu konkurenciju”.
    To je strasno, oni te poteze redovno prikazuju kao istorijske uspehe,uvek mi se stegne zeludac i isto pomislim.
    Za sve je dobar, samo za gradjane Srbije nije

  • Odličan tekst. Sve to lepo predstavi u medijima koji prati veliki broj glasača i koji su zato neinformisani. O “spinovanju” medija je lepo obrazložio prof. Dr Milan Brdarev. Spin-Zavrteti-Zamajati-Zamajavanje. Spinovanje u medijima=zamajavanje gradjana.
    Sve pohvale za tekst.