Beograd Saopštenje

Voždovac: Nerazumne odluke

Treća sednica SO Voždovac održana 18.11. obeležena je direktnim narušavanjem demokratije, bahatošću i nerazumevanjem koji je posao opštinske vlasti.

vozdovac

Humanitarna fondacija za zaštitu potrošača

Nije dovoljno imati dobre namere, potrebno je da akcije budu dobro promišljene i u skladu sa nadležnostima opštine. Na sednici je doneta odluka o osnivanju fondacije “Srce za Voždovac”. Ne dovodimo u pitanje da je ova organizacija osnovana sa dobrom namerom, ali su naši odbornici izrazili sumnju u svrshishodnost njenog postojanja jer težimo izgradnji sistema, a ne ad hoc rešavanju problema. Takođe smo zabrinuti da poslovanje ove fondacije neće biti transparentno i da će dovesti do dupliranja funkcija.

U odluci o osnivanju ove organizacije u članu 4, navedeno je da će se baviti unapređenjem obrazovanja, promovisanjem i popularizacijom kulture, umetnosti i amaterskog sporta, unapređenjem položaja osoba sa invalditetom, brigom o mladima, pomoći samohranim roditeljima i starima, zaštitom životne sredine, zaštitom potrošača i drugim aktivnostima. Pomenute oblasti su već u nadležnosti kulturnih ustanova, odeljenja opštine ili ne spadaju u nadležnost opštine. Na primer, ustanova kulture “Šumice” za koju vladajuća većina tvrdi da posluje odlično (ove godine grad je pokrio akumulirani gubitak od 100 miliona dinara i kasnije im dodelio još 50 miliona za „srećan“ početak poslovanja) bavi se, između ostalog, kulturom i amaterskim sportom.

Za deo navedenih stvari, opština bi mogla da raspiše konkurse sa jasnim ciljevima i kriterijumima za svaki program i da bude kontrolor, a ne direktan izvršilac preko fondacije. Predlog naših odbornika da se, ukoliko već postoje sredstva ili se mogu obezbediti, ona upute ustanovama opštine koja se već bave ovim poslovima, nije naišao na odobravanje. Nije jasno zašto bi opština osnivala fondaciju koja bi se bavila zaštitom potrošača. Sumnjamo da je greška nastala kao rezultat nemara prepisivanjenjem člana iz nekog drugog dokumenta.

Jedan od glavnih argumenata vladajuće koalicije je bio da se nikakva finansijska sredstva iz opštine ne daju, iako u statutu jasno stoji da osnivački ulog iznosi 50 hiljada dinara koji obezbeđuje GO Voždovac (član 5). Kako su ostali argumeni bili neozbiljni, poput “daj bože da vama ne zatreba ova fondacija” i “vi ste direktno protiv dece”, bili smo primorani da ne podržimo ovu ideju.

Uvedena slava Javnog preduzeća

Na dnevnom redu je bilo i donošenje statuta JP „Poslovni prostor“ na koji smo imali nekoliko primedbi, ali i pohvalu uz određenu dozu rezervisanosti. Primedba se odnosi na član 7 statuta koji reguliše slavu JP. S obzirom da je Srbija sekularna država statut JP ne bi trebalo da se bavi ovim pitanjem. U ustavu Republike Srbije stoji da su „crkva i verske zajednice odvojene od države“ i to treba poštovati. Nijedan javni organ ne traba da favorizuju određenu veru ili versku zajednicu, a ovaj član upravo to radi. Uvođenje slave u javno preduzeće sigurno nema nikakve veze sa uspešnim funkcionisanjem preduzeća. Nakon izlaganja naših argumenata bili smo izloženi besmislenim optužbama vladajuće većine da smo protiv Srbije i običaja (nije nam poznat običaj da javno preduzeće ima slavu) ponovo bez ozbiljnih argumenta, ali se kontra pitanje člana vladajuće većine „Ko kaže da je Srbija sekularna država“ posebno izdvaja i zabrinjava. Kolega je upućen na ustav Republike Srbije.

Pohvala se odnosila na deklarativnu javnost rada preduzeća koje je regulisano članom 40, gde se preduzeće obavezuje da objavi na internet strani radne biografije članova nadzornog odbora, direktora i izvršnih direktora, organizacionu strukturu, godišnji, trogodišnji program poslovanja, tromosečni izveštaj o realizaciji programa poslovanja, godišnji finansijski izveštaj itd. Iako je ovaj član obavezan zbog zakona, naša primedba je bila nedostatak propisane sankcije ukoliko javno preduzeće ne ispuni ovu obavezu iz statuta. Najavili smo da ćemo pratiti razvoj situacije i tražiti objavljivanje svih dokumenata i izveštaja.

Arogancija predsednika Skupštine opštine

Počinjemo da verujemo da predsednik skupštine ne razume šta znači demokratija i demokratska razmena mišljenja. Ova sednica, kao i predhodna obeležena je nepristojnim i nedemokratskim ponašanjem predsednika Skupštine opštine.

Nažalost, naša izlaganja, predloge, sugestije predsednik Skupstine shvata kao lični napad i zbog toga koristi nelegitimne metode kako bi osporio naš rad i zalaganje za bolji život građana na Voždovcu. Ponašanje i govori koji su zasnovani na ličnim svojstvima ne priliče njegovo funkciji. Svaki predlog ili kritika se shvataju kao lični napad i tako pokušavaju da se odbrane zamenom teza. Ponašanje koje arognacijom pokušava da prikrije neznanje i koje nepriliči ozbiljnim i zrelim ljudima u na jednom tako važnom mestu.

Predsednik je kršio poslovnik, delio lekcije, slao na obuke, pričao van teme, preko dozvoljenog vremena (jedan govor čak 9 minuta), pravio se da ne vidi naše odbornike koji sede u delu prvog i drugog reda kako im ne bi dodelio reč iako je to grubo kršenje poslovnika. Vrhunac nedemokratke prakse je uskraćivanje našim odbornici da postave odbornička pitanja. Praksa koje je uobičajna u svim opštinama.

Razrešenja i postavljenja na različite funkcije su nastavljene i na ovoj sednici pa smo dobili novog većnika, zamenika prvobranioca, nove članove upravnog, zatim i nadzornog odbora „Voždovačkog centra Šumice“, sve bez ozbiljnog objašnjenja. Usvojen je i peti rebalans budžeta, a formirana su i radna tela skupštine (saveti i komisije) i 13 od 24 Saveta mesnih zajednica.

Počasni građani Voždovca

Iinicijativa Marije Tišma da opština Voždovac dodeli zvanje počanih građanina ambasadoru i konzulu Belorusije koji su za vreme bombardovanja ostali u Srbiji i pomagali naš narod, a čija je ambasada bila na teritoriji Voždovca, podržana je od strane naših odbornika i usvojena je jednoglasno.

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Šta ste očekivali od predsednika opštine koji je do juče bio električar, a sada već fipomiran menadzer privatnog fakulteta.Inače predsednik opštine je i prijatelj Nebojše Stefanovića koji je doktorirao na sličan način.Ti ljudi se plaše da i slučaju da dodje do smene vlasti neko utvrdi validnost njihovih diploma i svim silama će pokušati da se zadrže na istim mestima.Videćete…