Saopštenje

Kum “spucao” 150 miliona EMS-a u izgradnju odmarališta na Kopaoniku

Elektromreže Srbije, gde je generalni direktor Nikola Petrović, kum premijera, izgradile su na Kopaoniku odmaralište za svoje poslovodstvo. Cena prava sitnica – za objekat bruto površine 451,12 kvadrata, odnosno neto površine od oko 390 kvadrata potrošeno je 150 miliona dinara. Kvadrat ovog odmarališta koštao je, dakle, zvanično više od 3.000 evra u izgradnji, ne računajući još i takse za zemljište i insfrastrukturu.

kopaonik-ems

I najluksuzniji kvadrati u centru Beograda teško da mogu da pređu cenu od 1000 evra u izgradnji. Cena izgradnje odmarališta za direktore EMS-a potpuno je neverovatna i nerealna. Da li će ovaj objekat ostati upamćen kao primer neopravdanog izvlačenja novca iz javnog preduzeća pod maskom naduvanih cena? Da ironija bude veća, odmaralište uopšte nije luksuzno i zvanično je označeno kao B kategorija, što se i vidi na fotografiji.

Pokret Dosta je bilo je za ovu “investiciju” saznao iz pisma radnika EMS-a koje su nam poslali i potpisali se kao “ogorčeni”. Uz pismo je stigla fotografija odmarališta kao i rešenje Ministarstva za građevinu zavedenim pod brojem 351-02-00154/2016-07 od 14. oktobra 2016. godine.

Evo kako je glasilo pismo radnika EMS-a

„Šaljemo vam na uvid rešenje o građevinskoj dozvoli za gradnju novog odmarališta JP EMS na Kopaoniku i to na mestu starog i još uvek funkcionalnog. Kao radnici JP EMS smo ogorčeni što se preko 150 miliona dinara ulaže u objekat koji je najavljen kao toplo gnezdo poslovodstva, a mi kao preduzeće nemamo sredstva da zamenimo pale stubove na dalekovodima i da obnovimo stare trafostanice na teritoriji cele Srbije. Pored ovog odmarališta postoji i drugo koje je u funkciji i upravo zbog toga mislimo da je ovo rasipanje para nepotrebno i suvišno u današnja socijalno teška vremena. Zato što mislimo da je ovo pitanje od javnog značaja, mislimo da javnost treba da bude upoznata.”

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je 14. oktobra građevinsku dozvolu za izvođenje radova na izgradnji objekta apartmanskog tipa na katastarskoj parceli 4/101 K.O. Kopaonik 03, u okviru zaštićenog prirodnog dobra Nacionalni park Kopaonik. Rešenje Ministarstva potpisala je državni sekretar Aleksandra Damnjanović.

“Dozvoljava se izvođenje radova na izgradnji objekta apartmanskog tipa (podrum, prizemlje, sprat i potkrovlje) ukupne bruto razvijene građevinske površine etaža od 451,12 kvadrata. Osnova objekta je 14,38 metara sa 10,13 metara. Predračunska vrednost objekta je 154.889.460,18 dinara. Investitor je dužan da na ime uređenja građevinskog zemljišta uplati 2.990.632,05 dinara ili za 30% umanjenu cenu u slučaju jednokratne uplate 2.093.442,43 dinara.”

Projekat za ovaj objekat je uradilo Privredno društvo za projektovanje, inženjering i konsalting VMS doo Beograd, Kajmakčalanska 61, a glavni projektant je arhitekta Petar Vidov Đurašković. Tehničku kontrolu tehničke dokumentacije izradilo je Privredno društvo „Mašinoprojekt KOPRING“ iz Beograda, Dobrinjska 8a. Ove firme stoje iza procenjene vrednosti kvadrata od 3000 evra.

Mašinoprojekt KOPRING je poznat javnosti jer je bio prva firma angažovana u projektu izgradnje Beograda na vodi, zadužena da projektuje dve stambene kule od po 20 spratova, ukupne površine 68.000 kvadratnih metara. Sa investitorom „Igl hilsom” krajem 2014. godine potpisali su ugovor za razradu projekta.

Prilog

dozvola-kopaonik-ems
Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Čitaj narode. Evo zašto je struja od 2012. poskupela za 26.8 % !

    Vučić narod siromaši,a svoje bogati. Srbija je sramna partijska država !

    Svaka čast čestitim i poštenim radnicima EPS, koji su objavili dokument.

    Svaka čast i za DJB, koji jedini sme da objavi ovu vest.

    • Srbija je mafijaška država jer vučićeva vladavina liči na vladavinu mafijaša , a ne partijaša i politikanata. On je to prevazišao.

  • Izgleda da građani Srbije imaju poverenja u DJB da će objaviti njihove dokumentovane primedbe na SNS režim. To je dobra vest. DJB ne treba da ih razočara.

  • E moja Srbijo!Penzionerima i radnicima se od usta uzima a oni na racun istog tog napacenog naroda grade za svoje korumpirane funkcionere.Kakovo sada obrazlozenje ima vodja za svog kuma?Odakle pravo i po cijem naredjenju se izgradio taj objekat?Deca nemaju za operacije,penzionerima se smanjuju penzije,radnicima se smanjuju plate a oni grade na racun naroda,trose narodne pare!Dokle bre vise da se desavaju takve stvari?Kada ce odgovarati neko u ovom slucaju kum za ovaj lopovluk i bezobrazluk?Smena momentalno,da se tuzi za zloupotrebu polozaja i da vrati do poslednje pare u kasu te pare iz svog dzepa i onako se nakrao a objekat da se proda!Dosta javasluka u Srbiji!

  • Vucicevo obecanje – ludom radovanje:
    “Tek što je predsednik vlade najavio da će u drugoj polovini godine porez na zarade biti smanjen, u parlament je stigao predlog državne kase koji to opovrgava. Plan je da prihodi po ovom osnovu u 2017. godini budu veći za 10 milijardi dinara, što znači da ministar finansija ne računa na smanjenje poreza na zarade.
    Još jedna stavka u državnoj kasi u suprotnosti je sa Vučićevim izjavama. Premijer prognozira da će rast privredne aktivnosti dogodine iznositi 3,5 do četiri odsto. Budžet, neka vrsta Svetog pisma vladine ekonomske politike, skrojen je na pretpostavci da će privredni rast dogodine iznositi tri odsto”
    Ko laze Ministar ili Premijer? Premijer kao sto smo svi predvideli.

  • „Mašinoprojekt KOPRING“ iz Beograda bice zanimljiv za tuzilastvo kada se smeni vlast. Mirisi za dobro uhodan nacin ispumpavanje para iz buzeta za kojekakve besmislene projekte i upumpavanje novca u burazerske firme.

  • ukupna površina parcele/parcela: 356,30m2
    ukupna BRGP nadzemno: 462.85 m2
    ukupna BRUTO izgrađena površina: 800,69 m2
    ukupna NETO površina: 629,22 m2
    površina prizemlja: 121,56 m2
    površina zemljišta pod objektom/zauzetost: 225,14 m2

    Koliko mi platite za jos podataka ?