Saopštenje Skupština

Za javno vređanje Saše Radulovića Vučić da se izvini i plati 2 miliona

Predsednik pokreta i šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović podneo je Višem sudu u Beogradu tužbu protiv Aleksandra Vučića zbog vređanja, iznošenja neistina, omalovažavanja i bahatog ponašanja sa ciljem da se povredi ugled Saše Radulovića i izazove mržnja građana Srbije prema lideru opozicije.

pravosudje

Na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede osnovnih ljudskih prava Saše Radulovića i to prava na zabranu ponižavajućeg postupanja i zbog povrede časti i ugleda, Aleksandar Vučić treba da plati dva miliona dinara i da svoje javno izvinjenje objavi u štampanom izdanju dnevnog lista “Politika” bez ikakvog komentara i bez odlaganja.

Sudu su predati brojni dokazi uvredljivog i nevaspitanog ponašanja predsednika Vlade i to sa sednica Skupštine Srbije od 10. avgusta, prilikom izbora Vlade. Umesto da odgovara na izlaganje i pitanja koja je postavio Saša Radulović u vezi sa planiranom politikom vlade, tada mandatar je svoje celokupno izlaganje posvetio iznošenju neistina i vređanju Saše Radulovića. Uvrede i skretanje sa teme su uvek očigledan znak slabosti i nedostatka argumenata.

Predsednik Vlade ima posebnu odgovornost za svoje ponašanje. On se u najmanju ruku mora ponašati pristojno prema svim građanima dok sa druge strane mora trpeti kritike, podneti teret vrednosnih sudova građana i svojim ponašanjem dati primer ostalim građanima. Ukoliko predsednik Vlade promoviše vređanje, bahato ponašanje, podsmeh, omalovažavanje i uopšte način komunikacije koji nije u skladu sa demokratskim vrednostima, njegova odgovornost je mnogo veća, jer sa jedne strane to čini u ime države, dok sa druge strane, usled svog autoriteta funkcije, razorno deluje na javni moral.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

Sudu se predlaže da tužbu Aleksandu Vučiću uruči na radnom mestu, na adresu Nemanjina 11, jer tuženi tamo po sopstvenom priznanju provodi većinu svog vremena, od 5 ujutru do kasnih večernjih sati. U predlogu smo se rukovodili činjenicom da prethodnu prijavu protiv Vučića, podnetu zbog neistina iznetih povodom Er Srbije, već dve godine sud ne uspeva li ne sme da uruči na adresu stanovanja. Ujedno, apelujemo na sud da radi svoj posao bez straha od premijera i da odbrani svoju nezavisnost.

Prilog

Tužba podneta Višem sudu

tuzba-kompresovano

Oznake
DJB Mladi

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Mandatarov rečnik i ponašanje u Skupštini (2. snimak), kada se usiljeno smeje, najbolja je slika Vučića. Koliko je lažan njegov smeh, neiskren, neumesan i podao. Baš taj smeh govori o njemu. Neprimeren čoveku. Podseća na ono što se gaji u oboru. Kako beše se zove?

  • On izgleda kao oni ludaci kad se smeju a zila im nabubri na celu. Sve bi ih pobio u tom trenutku, ali su ga obucili savetnici da se ne izlece. To je isti onaj ubica i ratohuskac od ranije, samo je sad naucio da se kontrolise.

 • Od aprila meseca, kada su održani poslednji izbori u Srbiji, devetoro mojih poznanika je donelo čvrstu odluku da na narednim izborima pokloni svoje poverenje DJB…

  • Malo! 🙂 Salim se, ali kada god bude prilike, radi na tome da ih bude vise. Bez navaljivanja, da glasaju samo zato sto i ti glasas, vec da razmisle objektivno o argumentima koje im budes dao. Pozdrav

 • Poslanici DJB u Skupštini Srbije moraju shvatiti da se sa sirovim i neobrazovanim ljudima ne vredi boriti na način na koji sada radite. Morate se boriti jasnim i glasnim argumentima, izbegavajući eventualne zamke vladajuće većine. Aleksandar Vučić će koristiti svaku priliku da se brutalno obračuna sa opozicijom a naročito s DJB. Jadna li je stranka koju će Aleksandar Vučić edukovati u Skupštini (njegove reči dana 5.12.2016. u 20,45). Performans s Pinokijem (ko laže njemu raste nos), oni to ne razumeju.

  • Postovani Dusane s Dusanovca pozdrav Vama i svim ostalima.
   Meni se cini da su razumeli Pinokija, zato su se i onoliko razgoropadili.
   Bilo mi cudno sto nas DJB nije koristio metaforu “marioneta” dirigovan koncem poslanicki klub nakaradnog sistema, ali veceras shvatih zasto je Pinokio bolji (Da li bese Djepeto njegov Tvorac?)
   Pozdrav svima od jednog Zike

 • Ljudi,ovo je stvarno nedopustivo!Pa da li je ovaj cudak bibliotekar ili premier?A najvise podseca na prostu torokusu koja samo ogovara po komsiluku dok trosi muzevljevu platu!!!Sramota!!!!Radulovicu samo napred, doveo si i njega i njegove marionete na korak do nervnog sloma!

  • Ajde da budemo objekvni, da li je SRS opozicija? Prisetimo se da je Seselj rekao da napravio koalicionu vlast sa SNS-om ukoliko bi SNS odustao od EU. Jel SDS, LDP, DS, NOVA, DSS, DVERI…imaju vise glasova od DJB? Ko je lider opozicije?

  • I SRS je opozicija. To sto su oni gori od Vuciceve stranke je druga tema. Sasa je lider opozicije koja nesto moze da uradi za zemlju i gradjane. Na to se misli. Medjutim, ni ja ne mirisem tu konstrukciju. Ne treba vam to.

  • Na to sam i mislio, ja vas ne kritikujem kao neki bot neke tamo stranke vec kao vas glasac. Ovakve prepotentne izjave vam ne idu u prilog, cak naprotiv. Da DJB ima znacajnu poziciju na politickoj sceni – ima, da je lider opozicije (a zna se na koju opoziciju sam mislio, nisam mislio na radikale) nije. Da jeste, do sada bi postojao neki zajednicki kandidat za predsednika ili balj solidarniji odnos izmedju stranaka opozicije. Ovako ce “lider opozicije” da izadje samostalno na sve izbore i skontace da nije L od lidera kad pola DJB bude glasalo za Sasu Jankovica na primer ili nekog drugog postovanog kandidata.

 • Hahahaha, pa ovaj Bilic je nula od pravnika.
  1.) U Srbiji ne vazi precedentno pravo, gde je izvor prava ranija sudska presuda vec kontinentalno gde je izvor prava iskljucivo zakon.
  2.) clan 79 koji na koji se poziva se odnosi na medije, a ne na lice
  Svaki pripravnik ce ovakvu tuzbu da odbaci kao neosnovanu…

  • Ustav Republike Srbije, član 18 (pomenut u tužbi), kaže:
   “Odredbe o ljudskim i manjinskim pravima tumače se u korist unapređenja vrednosti demokratskog društva, saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava, kao i praksi međunarodnih institucija koje nadziru njihovo sprovođenje.”

   Iako se slažem da je osnova srpskog prava kontinentalno pravo, Ustav Vas demantuje.

   Zlatko

  • Petar@ Biće da ste vi pomešali osnov prava u domaćem zakonodavstvu i supremaciju (nadredjenost) odredbi, u ovom slučaju, Evropske konvencije o ljudskim pravima nad odredbama domaćeg zakonodavstva. Da ste samo pažljivije pročitali Ustav ali i npr strane 4, 5 i 6 tužbe…

 • Pokret mora da na svakom TV izlaganju kada se spomenu rezultati izbora i dupliranje glasova posle izbora da podvuku tj obavezno spomenu ” DA JE TO USPELO BEZ MEDIJA I PRI NEVEROVATNIM PRITISCIMA, LAZIMA I MEDIJSKIM SILOVANJEM POKRETA DJBAa”. Sto je surova istina. Takav recnik narod poznaje. Isto to koristiti i u skupstini kada su replike na napade.
  PS
  Doduse nije ovom komentaru ovde mesto ali nije lose dati korisnu sugestiju jer bas to fali kada Radulovic daje sliku o pokretu pred kamerama.

 • Ova tužba je krajnje pravno neozbiljna.
  1. Zakon o javnom informisanju i medijima na koji se poziva advokat tužioca reguliše ponašanje medija, njihovih osnivača, odgovornih urednika i novinara. Advokat tužioca očigledno nije našao za shodno da, pored člana 112 tog zakona na koji se poziva ukazivajući neko ima pravo na naknadu štete zbog objavljenih informacija, pročita i naredne članove koji utvrđuju ko su odgovorni za štetu i dužni štetu da nadoknade- a to su osnivač medija, odgovorni urednik medija i novinar medija koje je objavio informaciju. Kako Vučić nije ni jedno od ta tri, pravni osnov tužbe je pogrešan i blago rečeno smešan svakom se bavi zastupanjem
  2. Tužba je podneta nenadležnom sudu. Tačno je da je Zakonom o uređenju sudova definisana atrakcija nadležnosti Višeg suda u Beogradu za postupke koji se odnose na naknadu štete u vezi sa objavljivanjem informacija. Objavljivanje informacije vrše mediji u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i navedena odredba se odnosi na odgovornost medija, odgovornog urednika i novinara za objavljene informacije putem medija. Pošto Vučić ne vrši objavljivanje informacija (on nije medij) već u konkretnom slučaju javno iznosi informacije (što nije isto kao i javno objavljivanje informacije) niti je Vučić medij, osnivač, odgovorni urednik ili novinar medija, za ovaj postupak je nadležan osnovni sud a ne Viši sud u Beogradu (koji, u praksi rečeno, sudi sporove u vezi sa javnim informisanjem od strane medija)
  3. Članom 134. Ustava RS je članovima Vlade, isto kao i narodnim poslanicima, zagarantovan apsolutni imunitet od svake odgovornosti za izrećeno mišljenje ili glasanje na sednici Vlade i Narodne skupštine, što znači da Vučić nikako ne može odgovarati za bilo šta zbog toga što je rekao u skupštini. To znaju i studenti druge godine pravnog fakulteta. Napomenuo bih da se ne radi se ni o kakvoj srpskoj izmišljotini već o dostignuću modernog parlamentarizma koji je integrisan u sve parlamentarne sisteme u svetu. Jedino kako poslanik ili član Vlade može biti sankcionisan zbog neprimerenog ponašanja jeste od strane predsednika parlamenta u skladu sa poslovnikom i zakonima koji uređuju rad parlamenta.

  Sve u svemu, epilog ovog postupka neće biti kako naslov teksta kaže već obrnuto- Radulović će morati da plati sudske troškove Vučiću, a Vučić će da posle maše sudskom presudom kako je dobio u sporu i eto kako opozicija sve laže, šta sve rade protiv njega…
  Nemojte posle da vam bude korumpirano sudstvo i slično, jer ova tužba nema bilo kakvog osnova…

  Teško da bilo ko dovoljno obrazovan može da poveruje u priču o “stučnom izboru kadrova” ako se podnose ovako stručne tužbe…