VIDEO Гостовање Преносимо

Павловић у Пресингу: Ако СНС не изгуби, чекају нас четири године мрака

Преносимо вам гостовање потпредседника покрета „Доста је било“ Душана Павловића, у емисији Пресинг на телевизији Н1 од 13. децембра.


Посланик Покрета Доста је било Душан Павловић каже да власт може да се уздрма на изборима, јер нам можда следе и ванредни парламентарни и збори у Београду. Он каже да бирачи морају да буду свесни да нас чекају четири године мрака, уколико се не деси ниједан пораз СНС на изборима.

dusan-pavlovic

Павловић сматра да власт никада не излази из кампање и да јасно препознаје ко су јој противници, а да су то најчешће они које највише блати по медијима. Не верује да ће следеће године бити одржани ванредни парламентарни избори, али не искључује ту могућност. Уколико се то деси, Павловић има план за наступ опозиције.

“Ми мислимо да треба да се подели посао да не сметају једни другима, да се опозиција договори да онај ко има највише шансе на председничким изборима да буде кандидат, да онај ко има највише шансе у Београду да буде кандидат за градоначелника, да онда они подрже један другог”, наводи Павловић.

Посланик владајуће коалиције Маријан Ристичевић каже да СНС не размишља о изборима, већ, како наводи, посвећују пажњу да поправе ситуацију у земљи и да је економски ставе на ноге.

“Не желим да правим теорију завере, али постоје неке индиције да се председнички избори искористе, али ми се не бојимо и све снаге ћемо посветити томе да грађанима направимо државу. Колико ја знам премијер је рекао да ћемо од половине фебруара да разговарамо о изборима. Признајем да смо око заштитника грађана подигли више прашине, али када неко од заштитника постане политички противник онда морамо тако. Он даје политичке изјаве, саморекламира се, рекламира га Живковић сваки дан. Ми се не бавимо изборима, сви избори могу да се изгубе, верујем да ће грађани донети праву одлуку и верујем да ће на председничким изборима победити кандидат око СНС”, каже Ристичевић.

Има ли равноправности у парламенту?

Говорећи у ситуацији у Скупштини, Павловић каже да је “на снази” неједнак третман посланика и да постоје посланици првог и другог реда.

“Имате два процеса – један је дискусија која веома често тече нормално, странке се сукобљавају, али у границама нормалног, а онда одједанпут из чиста мира устане неко из власти и без повода почне да износи неистине, вређа, на шта посланици опозиције имају потребу да се одбране. Ми хоћемо да се бранимо, али кад пробате да се браните репликом или рекламирате повреду пословника онда вам не дају реч. Ја сам од 15 пута добио два или три пута реч, кад тражите реч председавајући гледа у другу страну или не да реплику. Кад вам не дају реч, морате да прибегнете алтернативним начинима – да тапшете, показујете фотографије, то је нека врста протеста јер не можемо да дођемо до речи”, објашњава посланик ДЈБ.

Ристичевић одговара да владајућа посланичка група није фаворизована и да опозиција увек може да тражи више времена. Он каже да може да говори исто колико и Чедомир Јовановић, Саша Радуловић или Марко Ђуришић.

“Ја сам имао само пет реплика, а веома сам активан. Ја сам 2013. гласао да Радуловић буде министар, што значи да ми ненамо ништа против њих. Треба да дођемо до решења, а не да се сукобљавамо, мој речник је народски, али никог не вређам. Мене је изненадило што су ме прекинули кад сам показивао фотографије које су се односиле на ДС, нисам очекивао да ме ДЈБ прекине, али то је њихово право, они треба да чувају достојанство својих бирача, ми својих, а онда ће они да одлуче на изборима”, каже Ристичевић.

“Нисам рекао да је Радуловић криминалац, рекао сам да је понашање према пољопривредницима крадуловић Дел Бој компани. Можда сам претерао, личило ми је на мућку, разлика је између реалне економије и оне коју заступа Радуловић. Ја сам спреман да се извиним, нађите једну увреду или псовку”, додаје он.

Међутим, Душан Павловић истиче да чак и ако претпоставите да вас не псују, када неко износи неистине или говори о нечему што није на дневном реду, то није у складу са пословником.

“Због тога што из чиста мира говори нешто што је везано за нас, каже никад им доста није било, то је увреда, обраћа се нама, а председница ћути и пушта га да говори о томе. Када смо видели да је то пракса почели смо да излазимо из сале. Неклолико посланика СНС има привилегован положај, добију реч кад год хоће, причају колико год хоће и то је фрустрирајуће. Маја Гојковић даје реч Мартиновићу три пута заредом, а нас неколико тражи реч и ништа, то је неједнак третман”, навео је Павловић.

Ристичевић одговара да никада није подизао транспаренте у правцу ДЈБ и поручио им да не могу да дижу слике Пинокија и “личе на навијачку групу”.

“Радуловић греши и тера вас на нешто што не даје резултате, па ја сам гласао за три предлога које је предложио Живковић. Ја се у скупштини сналазим како умем, никог не вређам, али јесам алудирао на посланике и посланичке групе, али сам био духовит и то се мора знати”.

Павловић каже да је шокантно када видите да је Скупштина тело у коме се, како каже, “сваких 10 минута прекрши неко правило или закон”. Он наводи да би Пословник могао да се унапреди, али да је проблем у томе што се примењује селективно.

“Па мени Ђорђе Милићевић није дао да образложим сопствени амандман, то се не дешава, одузео ми је реч јер сам нешто хтео да питам министра, то се не дешава посланицима власти. Када немате могућност да одговорите, не дају вам реч, а знате да неко не говори истину, ми смо дигли слику Пинокија, то је наш начин”.

Ристичевић одговара да то што ради ДЈБ омета говорнике и поручује да су они имали четири пута више обраћања по посланику, него највећа посланичка група.

“Ценим напор опозиције да буде активна, чини ми се да иду у погрешном смеру. Ја сам подржао субвенције због министра Радуловића, верујем да он поново не би укинуо субвебицје да је министар”.

Маријан Ристичевић је поновио да су извучени из контекста делови његових изјава у вези с активностима Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) по питању лечења пацијената, посебно деце, у иностранству..

“Жао ми је због тога. Једини ко је интервенисао да се дете лечи сам ја. Нисам хтео да увредим никог, нисам хтео да дам изјаву, нисам поменуо име пацијента, родитеља, дијагнозу, извинио сам се због пацијента, требало је да знам да ће то бити злоупотребљено. Треба да лечимо све о трошку државе и око тога треба да постигнемо сагласност”, рекао је Ристичевић.

О избору судија – добар или лош начин

Скупштина Србије почела је расправу о кандидатима за судије Уставног суда Србије.

Посланици су разматрали две листе са предлозима кандидата, оне коју је поднео председник Републике, као и листе коју је на основу предлога владајућих посланичких група поднела председница парламента Маја Гојковић.

“Партијски и политички суд, половина кандидата нису никада имали правосудну праксу, нису судили, бранили као адвокати, подизали оптужнице, то није добро. Толико велики број људи да буду кандидати а да немају праксу то није добро. Председник и скупштина имају велику дискрецију да предложе кандидате, једини услов вам је да неко буде признат правник, када имају тако велику дискрецију, то значи да судије могу постати само они који имају полтичке везе, што значи да неки други који су јако добри правници не могу ни да приђу процесу. Овакав избор је лош јер доводи до политичких судова”, сматра Павловић.

Он додаје да се од 2000. године ништа није променило.

“И претходне власти све су то биле владе које су одржавале систем у коме је нарушена независност правосуђа, то ради и ова влада. Бирамо неке судије и председнике суда, судије тако не смеју да се бирају, јер ће онда неком остати дужни, а ако су некоме дужни онда неће да суде по правилима”, сматра посланик ДЈБ.

Ристичевић истиче да је то оно што је наслеђено и да пракса каже да су најбоља решења она која су законом предвиђена.

“Ја нисам одлучио за кога ћу да гласам, пропуст је што неколико дана нећемо да имамо Уставни суд. Мислим да смо направили напредак”, каже Ристичевић.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар