Војводина Политика Саопштењe

Пословник Скупштине Зрењанина пред Уставним судом

Одборничка група покрета Доста је било у Зрењанину покренула је поступак провере Пословника Скупштине Града Зрењанина пред Уставним судом.

Иако у Пословнику постоји још неколико одредби које нису у складу са вишим законским актима, најважнији разлог зашто смо поднели захтев за оцену законитости Пословника Уставном суду је пракса да је „изнанађење“ у виду допуне дневног реда скупштинске седнице на самој седници постало правило.

sud-hammer-620011_1920

Допунама у току седнице се нису само разрешавали и именовали партијски кадрови за в.д. директоре јавних предузећа, управни и надзорни одбори и комисије, већ су се доносиле и још важније одлуке за будућност града које ће имати дугорочне последице, а једна од њих је Одлука о јавно – приватном патнерству – поверавање делатности производње, дистрибуције и снабдевања топлотном енергијом и дистрибуције и снабдевања природним гасом на територији града Зрењанина.

Пословником Скупштине града је омогућено да председник Скупштине, градоначелник, Градско веће и председници радних тела, могу у току седнице закључком предложити измене и допуне дневног реда седнице, иако то Статутом града Зрењанина као вишим правним актом није предвиђено. Није предвиђено право председника радних тела да доносе било какву одлуку самостално, а камоли да у току саме седнице доносе Закључке којима предлажу измене дневног реда.

Статутом града Зрењанина је прописана јавност рада седнице Скупштине града. Предвиђено да се позиви и материјал за седнице Скупштине града достављају средствима јавног информисања ради упознавања јавности. Јавност може бити искључена изузетно само из рестриктивних разлога у случају ванредних седница и одлука у вези безбедност, одбране земље и слично.

Пословником је дакле као нижим правним дерогирана одредба Статута Града, јер је јавност рада онемогућена уколико је могуће да се мења дневни ред на самој седници, односно у том случају није могуће упућивање позива и материјала ни самим одборницима (да се благовремено упознају), а камоли јавности.

Градска власт је оваквим понашањем, допунама у току седнице без материјала и времена за припрему показала не само да не поштује основне принципе парламентарне демократије, већ да не поштује ни своју одборничку већину. Односно свима јасно даје до знања да одборницима владајуће већине материјал за скупштину није ни потребан јер гласају по команди. Сви одборници скупштине града дали су једнаку заклетву да ће одборничку дужност извршавати у складу Уставом, Законом и Статутом града Зрењанина у интрересу грађана града Зрењанина. Па, шта је сад ово, ако није супротно понашање?!

Да би скупштина одлучивала у интересу града Зрењањина одборници пре свега морају да буду упознати са предметомом одлучивања благовремено. Покрет Доста је било се залаже за поштовање принципа парламентарне демократије, Скупштине Града и њених одборника кроз поштовање процедура достављања материјала за доношења одлука. Уведимо ред!

Александар Коровљев, председник одборничке групе
покрета Доста је било у Зрењанину

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар