Vojvodina Politika Saopštenje

Poslovnik Skupštine Zrenjanina pred Ustavnim sudom

Odbornička grupa pokreta Dosta je bilo u Zrenjaninu pokrenula je postupak provere Poslovnika Skupštine Grada Zrenjanina pred Ustavnim sudom.

Iako u Poslovniku postoji još nekoliko odredbi koje nisu u skladu sa višim zakonskim aktima, najvažniji razlog zašto smo podneli zahtev za ocenu zakonitosti Poslovnika Ustavnom sudu je praksa da je „iznanađenje“ u vidu dopune dnevnog reda skupštinske sednice na samoj sednici postalo pravilo.

sud-hammer-620011_1920

Dopunama u toku sednice se nisu samo razrešavali i imenovali partijski kadrovi za v.d. direktore javnih preduzeća, upravni i nadzorni odbori i komisije, već su se donosile i još važnije odluke za budućnost grada koje će imati dugoročne posledice, a jedna od njih je Odluka o javno – privatnom patnerstvu – poveravanje delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom i distribucije i snabdevanja prirodnim gasom na teritoriji grada Zrenjanina.

Poslovnikom Skupštine grada je omogućeno da predsednik Skupštine, gradonačelnik, Gradsko veće i predsednici radnih tela, mogu u toku sednice zaključkom predložiti izmene i dopune dnevnog reda sednice, iako to Statutom grada Zrenjanina kao višim pravnim aktom nije predviđeno. Nije predviđeno pravo predsednika radnih tela da donose bilo kakvu odluku samostalno, a kamoli da u toku same sednice donose Zaključke kojima predlažu izmene dnevnog reda.

Statutom grada Zrenjanina je propisana javnost rada sednice Skupštine grada. Predviđeno da se pozivi i materijal za sednice Skupštine grada dostavljaju sredstvima javnog informisanja radi upoznavanja javnosti. Javnost može biti isključena izuzetno samo iz restriktivnih razloga u slučaju vanrednih sednica i odluka u vezi bezbednost, odbrane zemlje i slično.

Poslovnikom je dakle kao nižim pravnim derogirana odredba Statuta Grada, jer je javnost rada onemogućena ukoliko je moguće da se menja dnevni red na samoj sednici, odnosno u tom slučaju nije moguće upućivanje poziva i materijala ni samim odbornicima (da se blagovremeno upoznaju), a kamoli javnosti.

Gradska vlast je ovakvim ponašanjem, dopunama u toku sednice bez materijala i vremena za pripremu pokazala ne samo da ne poštuje osnovne principe parlamentarne demokratije, već da ne poštuje ni svoju odborničku većinu. Odnosno svima jasno daje do znanja da odbornicima vladajuće većine materijal za skupštinu nije ni potreban jer glasaju po komandi. Svi odbornici skupštine grada dali su jednaku zakletvu da će odborničku dužnost izvršavati u skladu Ustavom, Zakonom i Statutom grada Zrenjanina u intreresu građana grada Zrenjanina. Pa, šta je sad ovo, ako nije suprotno ponašanje?!

Da bi skupština odlučivala u interesu grada Zrenjanjina odbornici pre svega moraju da budu upoznati sa predmetomom odlučivanja blagovremeno. Pokret Dosta je bilo se zalaže za poštovanje principa parlamentarne demokratije, Skupštine Grada i njenih odbornika kroz poštovanje procedura dostavljanja materijala za donošenja odluka. Uvedimo red!

Aleksandar Korovljev, predsednik odborničke grupe
pokreta Dosta je bilo u Zrenjaninu

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar