Vojvodina Državna uprava Zdravstvo Ljudska prava Saopštenje

Država protiv građana i zdravstvenim knjižicama

Država protiv građana ili građanina. Da li vam ovo zvuči kao neki naučno fantastični film „B“ produkcije? Kazaćete da građani čine tu državu i da je ona tu zbog njih, da im učini život kvalitetnijim i bezbednijim. Jeste, ali u zemlji Srbiji to baš i ne ide tako. Ovde se sve protivi zdravom razumu. Ovde je država živo biće, koje ima svoje potrebe i koja građane posmatra, kao što su to davno radili i apsolutistički vladari, kao svoje podanike koji su tu da popune nezajažljiv apetit i stalno praznu riznicu.

zdravstvene-knjizice

Ovih dana je to najjasnije prikazano prilikom uvođenja novih zdravstvenih knjižica. Da ne bi bili grubi i kazali da su nadležni pokazali totalno nepoznavanje organizatorskih sposobnosti, rećićemo da su se opasno preigrali. Opasno – na račun nas građana. U Srbiji ima 6 miliona i 850 hiljada zdravstvenih osiguranika, a neko je pomislio da sve to može da se odradi dok udariš dlan o dlan. I onda je vrag odneo šalu, kada su uvideli da je to nemoguća misija uvode još dva svoja aduta: elektronsku upravu i Poštu. Na primeru Pošte pokazuju da ne poštuju obične radnike, jer na šalteru je premalo radnika i gužve su velike. Radnici na šalteru su i ovako pod prevelikim pritiskom, a novi zahtev će da stvori još samo veće tenzije. Sve ovo nam jasno pokazuje da ne postoji elementarno poštovanje tuđih prava, jer su u vlasti izgleda u stanju da sve stave u pogon samo da bi se ispunio jedan megalomanski san partije ili vođe. Niko ne postavlja pitanje da li je nešto izvodljivo i po kojoj ceni, nego je samo bitno to uraditi pa makar bilo i naopako.

Smatramo da je ovo trebalo rešiti sukcesivno, a isto tako sukcesivno rešiti i pitanje ličnih karata i vozačkih dozvola. Ništa na silu i ne uzimati ljudima pare bez potrebe! Dokumenti su trebali da se zamene kada je za to i vreme, a to je kada prođe važnost postojećih dokumenata ili važnost overe (zdravstvenih knjižica). Tako ne bi zapali u ovaj današnji haos i ne bi stvarali problem milionima ljudi, koji ne mogu da zakažu ili da obave lekarske preglede, niti druge obaveze, jer beskonačno čekaju pred šalterima.

Država treba da bude država svih građana, a ne privilegovanih koji je preko državne uprave potpuno udaljavaju od ostalih građana, čineći je partijskim oruđem za opstanak na vlasti i prikupljanje materijalnih sredstava. Državni službenici treba da budu zapošljavani na osnovu znanja i veština, a ne partijske pripadnosti. Njihov rad treba da bude meren i za rezultate treba da odgovaraju. Pitamo se da li će iko odgovarati za opšte društveni kolaps sa zdravstvenim knjižicama.

Kikindski odbor pokreta “Dosta je bilo”

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Možete li da u skupštini i na odborima izdejstvujete neko rešenje?Jer to se dešava već duže vreme.Ja sam prvi put pokušala da predam prijavu u junu (knjižica mi je bila overena do 31.07.2016) i vratili su me jer ,kažu, neće kovnica stići da odštampa nove do tog roka.Znači morala sam krajem jula da idem i ponovo overavam knjižicu.Drugi put,ovaj put uspešno (doduše bez ikakve potvrde o primljenom zahtevu)u septembru predajem zahtev.Ni sada nisam sigurna hoće li mi knjižica biti gotova do kraja godine.Ali,pitanje je,da li je neko od opozicije (recimo VI) mogao ranije da reaguje,ukaže na problem,ponudi rešenje i olakša nama građanima život?Ova kuknjava i pokazivanje prstom mi ne znače ništa jer,nije nemoguće da ću itreći put na šalter…pa četvrti….i tako……. I ne samo ja.

  • Odlicna stvar koju niste primetili da oni koji predaju knjizicu na zamenu i kazu da hoce da prime na kucnu adresu stvaraju sebi propust od nekih 15 dana dok nova ne stigne. Cudna vremena za jos cudnije odluke….

  • U Senti,ne šalju ,preko pošte,ja sam predao molbu u oktobru i rekao taj zaje@ani majmin,Tibor,radnik kod šaltera,”Zoli,dođi i raspitaj,u martu…možda će biti gotova nova zdr.kartica,…!? 3:)
    ja sam inv. penzioner ,sa 12500din/ mesec…i meni 400 dinara je jako potrebno…aki država to izmislio,oke….savremeniji je od onog papirne ali zašto da mi platimo,građani???????????????????????

  • Ja tu knjizicu imam od maja ove godine,i radi gde god da odem. Do duse,u firmi su mi je obezbedili.
    Mada,cujem od sestre,tek u martu ce moci do svoje plasticne..a zavrsili su sve u danu,mislim na zahtev ili sta vec. E sad,cekali su brate moj zadnji voz. Budimo objektivni.