Саопштењe Скупштина

Нова Уставна жалба због кажњавања посланика Доста је било

Пет посланика Доста је било који су новчано кажњени на скандалозној седници Административног одбора, на којој Александар Мартиновић (СНС) није дозволио ниједном посланику да говори, поднело је Уставну жалбу. Одлука о кажњавању посланика ДЈБ донета је у поступку којим су погажене све вредности парламентаризма и демократије. Посланици захтевају да Уставни суд утврди кршење њихових основних људских права, поништи незаконите одлуке Административног одбора.

ustavni-sud

Посланици Татјана Мацура, Бранислав Михајловић, Бранка Стаменковић, Ненад Божић и Саша Радуловић били су мете нецивилизованог и бруталног понашања посланика владајуће већине, на седницама су изложени увредама без могућности да на њих одговоре, брутално им је повређено право на слабоду кретања, а затим су арбитрарно кажњени без било каквих материјалних доказа да су урадили било шта од онога за шта су оптужени и без могућности да се бране.

На седницама Скупштине од 16. и 18. новембра најгрубље су погажена њихова Уставом загарантована права на слободу говора и кретања, на слободу политичког деловања и право на достојанство. На седници Административног одбора 24. новембра, кад је донета одлука о њиховом кажњавању без образложења кључних чињеница, Александар Мартиновић је прекорачио границе службених овлашћења. Мартиновић је посланицима укинуо право на изражавање мишљења и право на учествовање у раду и доношењу одлуке.

Маја Гојковић, Верољуб Арсић и Александар Мартиновић су својим понашањем према посланицима Доста је било најгрубље кршили уставна начела и права гаранотава члановима 21, 32, 36 и 58 Устава Републике Србије, Закон о Народној скупштини и Пословник. Такође су, као председавајући седницама Скупштине и Одбора, извршили и кривично дело злоупотребе службеног положаја из члана 359. став 1 Кривичног закона.

Сви наводи у Уставној тужби поткрепљени су доказима у виду снимака делова седница од 16. и 18. новембра, приложен је успорени снимак са седнице од 18. новембра, где се јасно види физичко насиље над посланицима ДЈБ, као и стенографске белешке. Из свих снимака се јасно може закључити да ниједан посланик ДЈБ никога није увредио. Из снимака је јасно и да је Маја Гојковић опомене посланицима ДЈБ изрицала у току паузе, што је до сада невиђена пракса и брутално кршење правила и Пословника, као и да су опомене добијали само због захтева да добију право на реч која им је до краја ускраћена.

Недопустиво је да се у највишем законодавном телу Србије, примењује проста, бахата сила, дискриминишу посланици по основу политичке припадности и уверења, да се крши право на независан и непристрасан орган у поступку кажњавања (члан 32 Устава), крши принцип једнакости правних средстава и право на правичан поступак. Оваквим понашањем Маја Гојковић, Верољуб Арсић и Александар Мартиновић успостављају правила која су супротна принципима правне државе.

У држави где постоји значајан проблем са произвољношћу и арбитрарношћу, највиши орган законодавне власти управо промовише такво поступање. Све ово значајно разграђује правну државу и има далекосежније последице од повреде права једне опозиционе политичке групације. Уставни суд мора да смогне снаге да одбрани правну државу од штеточина из Српске напредне странке који воде Скупштину Србије.

Прилог Уставна жалба

ustavna-zalba

Повезан текст
Уставна жалба против Маје Гојковић