Saopštenje Skupština

Nova Ustavna žalba zbog kažnjavanja poslanika Dosta je bilo

Pet poslanika Dosta je bilo koji su novčano kažnjeni na skandaloznoj sednici Administrativnog odbora, na kojoj Aleksandar Martinović (SNS) nije dozvolio nijednom poslaniku da govori, podnelo je Ustavnu žalbu. Odluka o kažnjavanju poslanika DJB doneta je u postupku kojim su pogažene sve vrednosti parlamentarizma i demokratije. Poslanici zahtevaju da Ustavni sud utvrdi kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava, poništi nezakonite odluke Administrativnog odbora.

ustavni-sud

Poslanici Tatjana Macura, Branislav Mihajlović, Branka Stamenković, Nenad Božić i Saša Radulović bili su mete necivilizovanog i brutalnog ponašanja poslanika vladajuće većine, na sednicama su izloženi uvredama bez mogućnosti da na njih odgovore, brutalno im je povređeno pravo na slabodu kretanja, a zatim su arbitrarno kažnjeni bez bilo kakvih materijalnih dokaza da su uradili bilo šta od onoga za šta su optuženi i bez mogućnosti da se brane.

Na sednicama Skupštine od 16. i 18. novembra najgrublje su pogažena njihova Ustavom zagarantovana prava na slobodu govora i kretanja, na slobodu političkog delovanja i pravo na dostojanstvo. Na sednici Administrativnog odbora 24. novembra, kad je doneta odluka o njihovom kažnjavanju bez obrazloženja ključnih činjenica, Aleksandar Martinović je prekoračio granice službenih ovlašćenja. Martinović je poslanicima ukinuo pravo na izražavanje mišljenja i pravo na učestvovanje u radu i donošenju odluke.

Maja Gojković, Veroljub Arsić i Aleksandar Martinović su svojim ponašanjem prema poslanicima Dosta je bilo najgrublje kršili ustavna načela i prava garanotava članovima 21, 32, 36 i 58 Ustava Republike Srbije, Zakon o Narodnoj skupštini i Poslovnik. Takođe su, kao predsedavajući sednicama Skupštine i Odbora, izvršili i krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz člana 359. stav 1 Krivičnog zakona.

Svi navodi u Ustavnoj tužbi potkrepljeni su dokazima u vidu snimaka delova sednica od 16. i 18. novembra, priložen je usporeni snimak sa sednice od 18. novembra, gde se jasno vidi fizičko nasilje nad poslanicima DJB, kao i stenografske beleške. Iz svih snimaka se jasno može zaključiti da nijedan poslanik DJB nikoga nije uvredio. Iz snimaka je jasno i da je Maja Gojković opomene poslanicima DJB izricala u toku pauze, što je do sada neviđena praksa i brutalno kršenje pravila i Poslovnika, kao i da su opomene dobijali samo zbog zahteva da dobiju pravo na reč koja im je do kraja uskraćena.

Nedopustivo je da se u najvišem zakonodavnom telu Srbije, primenjuje prosta, bahata sila, diskriminišu poslanici po osnovu političke pripadnosti i uverenja, da se krši pravo na nezavisan i nepristrasan organ u postupku kažnjavanja (član 32 Ustava), krši princip jednakosti pravnih sredstava i pravo na pravičan postupak. Ovakvim ponašanjem Maja Gojković, Veroljub Arsić i Aleksandar Martinović uspostavljaju pravila koja su suprotna principima pravne države.

U državi gde postoji značajan problem sa proizvoljnošću i arbitrarnošću, najviši organ zakonodavne vlasti upravo promoviše takvo postupanje. Sve ovo značajno razgrađuje pravnu državu i ima dalekosežnije posledice od povrede prava jedne opozicione političke grupacije. Ustavni sud mora da smogne snage da odbrani pravnu državu od štetočina iz Srpske napredne stranke koji vode Skupštinu Srbije.

Prilog Ustavna žalba

ustavna-zalba

Povezan tekst
Ustavna žalba protiv Maje Gojković

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar