Војводина Медији Саопштењe

Њихово средство да заокружите њих?!

Сећате ли се да је за промене на РТВ-у аргумент СНС-а био да је тобоже мала гледаност програма? Шта ће им сад бити оправдање за након смене уредништва и измене програма још мању гледаност, ако се у опште буду осећали дужним да се грађанима (власницима јавног сервиса) правдају!?

Слика са протеста "Подржи РТВ"
Слика са протеста “Подржи РТВ”

Власт Српске напредне странке је сахранила пристојне медије. Због њихове таблоидизације, медијски дијалог је убијен, своди се на искварено средство учвршћивања власти. Амбиција премијера Александра Вучића, бившег Министра информисања из деведесетих, све се више манифестује у ономе што је Фројд називао креирање „психолошке беде масе“. Бедна је земља у којој медији нису глас народа, него покушај психолошког обрађивања „људског материјала“ како би се сачувала власт. Огорчени смо тиме што у све већем броју медија видимо.

rtv-6
слика са протеста “Подржи РТВ”

Радио-телевизија Војводине је дуго одолевала и била сасвим пристојно објективан преносилац дневних информација. У извесној мери су се трудили да у програму заступе све политичке опције. Али, након априлских избора постала је још једна слушкиња дневне политике СНС-а. Новосадска новинарска школа спроводећи мониторинг програма РТВ-а, указала је да се Дневници све више ослањају на владине и страначке псеудовести лишене аналитичког извештавања. Другим речима, они просто преносе саопштења. РТВ се удаљава од грађана и њиховог реалног живота, а у исто време се приближава СНС-у. Међутим, таква промена уређивачке политике на РТВ-у кажњена је од стране гледалаца опадањем поверења грађана у оно што им РТВ сада преноси  Просечна гледаност дневних информативних емисија у првих 11 месеци је мања него пре смене уредништва на РТВ-у након априлских избора 2016. године. (линк ка тексту о резултатима истраживања: Пада гледаност информативних емисија РТВ-а).

rtv-5
слика са протеста “Подржи РТВ”

СНС покушава да створи „индустрију свести“. То је, заправо, једина индустрија коју они могу успешно да изграде или одрже, како медијска манипулација економским успесима постаје огољенија. „Доста је било“ види огромну потребу у земљи да се врати дубоки глас народа. Слобода медија мора да се оствари јер нема средине између потчињености и слободе!

„Доста је било“ је подржао протест новинара РТВ-а који је избио када је дошло до смене уредништва и измене програмске шеме. Већ тада смо знали тачно шта се и због чега дешава у РТВ-у, а сада, након што је прошло довољно времена са тугом можемо да констатујемо да смо били у праву, а можда чак и преблаги у првобитној прогнози. На жалост, долазе нам избори који ће се одржати у атмосфери медијског мрака још горој од ове тренутне. Све су се коцкице сложиле да током кампање вештачки засија сада већ дубоко од народа отуђена владајућа странка. Ваше право да знате све (слоган РТС-а) се претворило у њихов алат да заокружите њих. Претплату не плаћамо да бисмо такав програм гледали, а тако мисле и сви они анкетирани грађани који су у истраживању горе наведеном рекли да РТВ-у све мање верују.

Медијски извештаји о покрету Доста је било у “великим” медијима приказују се искривљени, исечени, тенденциозно извучени из контекста, а и такви ретко. Изузетно ретко смо позвани у емисије, наше изјаве се узимају двоструко ређе од изјава других политичких опција. Да нема друштвених мрежа, глас апсолутне опозиције не би имао ни једну пору да се кроз њу пробије, јер тако мало простора у медијима има за нас.

Војвођански тим покрета Доста је било

Ознаке

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар