Vojvodina Mediji Saopštenje

Njihovo sredstvo da zaokružite njih?!

Sećate li se da je za promene na RTV-u argument SNS-a bio da je tobože mala gledanost programa? Šta će im sad biti opravdanje za nakon smene uredništva i izmene programa još manju gledanost, ako se u opšte budu osećali dužnim da se građanima (vlasnicima javnog servisa) pravdaju!?

Slika sa protesta "Podrži RTV"
Slika sa protesta “Podrži RTV”

Vlast Srpske napredne stranke je sahranila pristojne medije. Zbog njihove tabloidizacije, medijski dijalog je ubijen, svodi se na iskvareno sredstvo učvršćivanja vlasti. Ambicija premijera Aleksandra Vučića, bivšeg Ministra informisanja iz devedesetih, sve se više manifestuje u onome što je Frojd nazivao kreiranje „psihološke bede mase“. Bedna je zemlja u kojoj mediji nisu glas naroda, nego pokušaj psihološkog obrađivanja „ljudskog materijala“ kako bi se sačuvala vlast. Ogorčeni smo time što u sve većem broju medija vidimo.

rtv-6
slika sa protesta “Podrži RTV”

Radio-televizija Vojvodine je dugo odolevala i bila sasvim pristojno objektivan prenosilac dnevnih informacija. U izvesnoj meri su se trudili da u programu zastupe sve političke opcije. Ali, nakon aprilskih izbora postala je još jedna sluškinja dnevne politike SNS-a. Novosadska novinarska škola sprovodeći monitoring programa RTV-a, ukazala je da se Dnevnici sve više oslanjaju na vladine i stranačke pseudovesti lišene analitičkog izveštavanja. Drugim rečima, oni prosto prenose saopštenja. RTV se udaljava od građana i njihovog realnog života, a u isto vreme se približava SNS-u. Međutim, takva promena uređivačke politike na RTV-u kažnjena je od strane gledalaca opadanjem poverenja građana u ono što im RTV sada prenosi  Prosečna gledanost dnevnih informativnih emisija u prvih 11 meseci je manja nego pre smene uredništva na RTV-u nakon aprilskih izbora 2016. godine. (link ka tekstu o rezultatima istraživanja: Pada gledanost informativnih emisija RTV-a).

rtv-5
slika sa protesta “Podrži RTV”

SNS pokušava da stvori „industriju svesti“. To je, zapravo, jedina industrija koju oni mogu uspešno da izgrade ili održe, kako medijska manipulacija ekonomskim uspesima postaje ogoljenija. „Dosta je bilo“ vidi ogromnu potrebu u zemlji da se vrati duboki glas naroda. Sloboda medija mora da se ostvari jer nema sredine između potčinjenosti i slobode!

„Dosta je bilo“ je podržao protest novinara RTV-a koji je izbio kada je došlo do smene uredništva i izmene programske šeme. Već tada smo znali tačno šta se i zbog čega dešava u RTV-u, a sada, nakon što je prošlo dovoljno vremena sa tugom možemo da konstatujemo da smo bili u pravu, a možda čak i preblagi u prvobitnoj prognozi. Na žalost, dolaze nam izbori koji će se održati u atmosferi medijskog mraka još goroj od ove trenutne. Sve su se kockice složile da tokom kampanje veštački zasija sada već duboko od naroda otuđena vladajuća stranka. Vaše pravo da znate sve (slogan RTS-a) se pretvorilo u njihov alat da zaokružite njih. Pretplatu ne plaćamo da bismo takav program gledali, a tako misle i svi oni anketirani građani koji su u istraživanju gore navedenom rekli da RTV-u sve manje veruju.

Medijski izveštaji o pokretu Dosta je bilo u “velikim” medijima prikazuju se iskrivljeni, isečeni, tendenciozno izvučeni iz konteksta, a i takvi retko. Izuzetno retko smo pozvani u emisije, naše izjave se uzimaju dvostruko ređe od izjava drugih političkih opcija. Da nema društvenih mreža, glas apsolutne opozicije ne bi imao ni jednu poru da se kroz nju probije, jer tako malo prostora u medijima ima za nas.

Vojvođanski tim pokreta Dosta je bilo

Oznake

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Treba pustiti ljude da rade bez politizacije. Ja sam volela RTV i bio mi je utociste od Vucizacije pa i sada postoji “Pravi ugao” ali samo autorka zna kako joj je