Ауторски текст Политика

Година иза нас: Успешна и веома тешка

Нико није рекао да ће бити лако. Управо супротно. Знало се да улазак у политичку борбу са бахатом и бескрупулозном влашћу какву Србија (опет) има значи улазак у блато. Ипак, пакао кроз који посланици ДЈБ пролазе у Скупштини Србије, а Саша Радуловић и у таблоидима, тешко би нормалан ум могао да замисли. Година иза нас, међутим, ма колико тешка била, успешна је – ДЈБ је остварио циљеве: ушао је у Парламент и локалне скупштине и показао да је озбиљна опозициона снага у земљи.

poslanicka-grupa

Година је почела мирно и са много оптимизма. У јануару је ДЈБ прославио две године од оснивања. Није то много људи знало, осим оних 3000 ентузијаста који су истрајали у подршци организацији у чијим су идејама препознали и своје ставове. Уверени да је “дошло време за наше идеје”, донета је одлука да се на предстојеће парламентарне и локалне изборе заказане за 24.април изађе самостално. Храбра и ризична, али се показала као исправна.

Медијски мрак је био (и остао) потпун. Зато је једина могућа кампања била од врата до врата, трибине, обиласци градова и вароши, разговор са људима којима је доста лагања и пренемагања и који својим очима виде да се Србија претвара у земљу јефтине радне снаге, огромног економског раслојавања, земљу из које се бежи као ратних деведесетих.

Окосница кампање био је план у 20 тачака, јасан, концизан, свима разумљив, могућ. И успело је. Иако су се избори одвијали у нерегуларној атмосфери, медијској цензури, са лажираним бирачким списковима на којима је било умрлих и фантомских станара, а резултати постизборно штимовани у партијски контролисаном РИК-у, што је и ОЕБС потврдио, ДЈБ осваја 6,02 одсто гласова и 16 посланичких места у парламенту Србије, седам у скупштини Војводине и 110 одборника у локалним скупштинама.

Власт зна одакле јој прети опасност стога истог тренутка почињу жестоки напади: од осуде потписивања свечане изјаве посланика и одборника да ће се држати принципа покрета и давати део накнада у заједничку касу, преко пружања неограниченог медијског простора фрустрираном бившем члану, отимања Врачара и немаштовитих увреда премијера после сусрета са делегацијом посланика ДЈБ у Скупштини Србије. Покрет Доста је било подноси тужбе против луткара, његових лутки и медија.

Лето је почело дебатама у скупштинским одборима. Грађани Србије су, захваљујући озбиљном раду посланика ДЈБ, открили да Скупштина има одборе и да се на њима доносе важне одлуке. Због тога је у августу уследио нови оркестрирани медијски удар: пласирана је прича о пореском дугу Саше Радуловића у САД. Иако је месец дана касније из пореске службе САД стигла потврда да дуга нема, ова је прича остала као једна од неколико тема које се користе за лично вређање шефа посланичке групе ДЈБ у пленуму Скупштине Србије. Само ова медијска кампања против Саше Радуловића била је тешка више од два милиона евра.

Јесење заседање Скупштине Србије обележено је дискриминацијом посланика ДЈБ која је била без преседана (мада догађаји показују да увек може да буде и горе). Посланицима ДЈБ се буквално не дозвољава да говоре, ускраћује им се право на реплику и слободно кретање, а убрзо су почеле да пљуште и опомене које са собом повлаче новчане казне, тако да је Саша Радуловић избио на прво место по броју казни и висини суме којом је кажњен.

Суочени са свим тим, провлачени кроз блато у медијима, игнорисани на озбиљне теме, посланици ДЈБ одлучили су се на комуникацију друге врсте. У парламент носе одштампане плакате на којима пише “говорник се не држи теме”, “говорник вређа” и сл… све оно што председница и потпредседници парламента широко толеришу владајућој већини кршећи Пословник о раду. Подизали су цртеже Пинокија сваки пут кад би изговорио неистину. Посланици подносе две уставне жалбе због кршења права на политичко деловање, слободу кретања, због дискриминације по основу политичке припадности.

Нова 2017. година је опет изборна. Биће тешко, вероватно теже него ове. Пожелимо и дајмо све од себе да, као у песми, “падне влада”. Срећно!

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Avagarda u razbijanju mraka i jednopartijskog sistema u Srbiji. Napunite se vedrinom, svježinom, snagom za razbijanje jednoumlja i mraka u Srbiji.
    Srdačan pozdrav i sretni praznici Vama i Vašim podrodicama, kao i poslaničkoj grupi Dveri.

  • Slažem se sa dobrim delom teksta, samo ne vidim baš toliko prostora za kukanje. DJB je najjača opoziciona stranka u zemlji koja uverljivo sama nameće teme (dok ih ostali prate). I to ste sve postigli za 2 godine. Mnogo. Još ovi **česti** izbori koje AV svako malo raspisuje vam idu na ruku. U dva parlamentarna ciklusa za 2 godine na 6%. Zamislite da izbora (kakvih takvih) nije ni bilo? Ovako eto posle (samo) 2 godine u parlamentu (to nikako ne polazi svakome za rukom).

    Na kraju, svarno ne vidim razlog za tumačenje da će ova godina biti politički gora/teža za DJB od prošle. Zenit moći je AV već polako prekoračio. Idu beogradski izbori na kojima DJB ima najveću šansu, u (lagodnijoj) sredini gde ima najmanje medijskog mraka u Srbiji. Tu realno možete odlično da parirate SNS uprkos celoj logistici, medijima i parama koje imaju. Ipak je BG domaći teren, najslabija karika u Vučićevom režimu.

    U ovoj godini šte štošta važnog da se prelomi, a za DJB će, verujem, biti ta odskočna daska kad će se jasno odvojiti od ostalih i profilisati kao suštinski jedina alternativa ovome što do sad imamo. Ovedrite se, vaše vreme ove godine tek ubedljivo dolazi.

  • ako budu i parlamentarni izbori imace sigurno vecu podrsku za barem 3-4 % ali voleo bih kada biste oko sebe okupili ili barem dobili podrsku od nekih javnih licnosti,naravno nestranackih ali koji imaju neki autoritet i ime u celoj Srbiji

  • Заслужили сте све честитке на достојанственом и храбром заступању интереса и права већине грађана, који желе да живе у уређеном и слободном друштву. Остварили сте много, много више него што је реално било могуће, померили сте границе, подигли сте високо лествицу, пружили сте наду многима и мени једино остаје да Вам пожелим добро здравље и наставак маратона до победе.

  • За почетак ове године, идеално би било да освојите Београд. То би био страховит ударац АВ-у. А верујем да су вам у престоници највеће шансе због тога што се ту мало мање напипава и цупка по медијском мраку, а знатно је више корисника Интернета, као вашег, засад главног ако не и јединог, медијског канала, него у унутрашњости Србије.
    Најидеалније би било када бисте и на парламентарном нивоу постигли висок проценат, који би вас, скупа са још једном опозиционом групом опасно приближио великом броју посланика. То би био одлучујући корак до потпуне победе на неким наредним изборима, а како досад стоје ствари са учесталошћу истих, неће се дуго чекати.

  • Dobro je dok nas AV napada, bio bi veliki problem da nas hvali i podrzava. Svakim danom mi rastemo, narod konacno shvata ko su oni i sta su nam do sada uradili. Dobro jutro Srbijo, vreme je za budjenje.

  • Срећна Нова година ДЈБ! Сјајна година за ДЈБ. Невероватан резултат у готово ратним условима! 6,02 посто у које чак и ја нисам веровао (иако сам пред изборе донирао 100 € – то не пишем да бих “се хвалио” већ је доказ да је нада била ипак мало јача од скепсе). И био оштро ПРОТИВ Радуловићеве одлуке да уколико ДЈБ не пређе цензус, он сам ће се повући из Покрета. На срећу, то се није десило :-D. Преживели смо а сада је то сасвим друга прича!

    Идемо даље, ово је само почетак. Покрет је оснажен, подршка мора бити већа! Поздрав свим члановим Покрета/странке, симпатизерима и храбрим борцима у Скупштини Србије!

    Похвалио бих овог пута Ану Стевановић због њеног ангажмана и на овом сајту, мислим првенствено на то што налази времена да одговори на питања или прокоментарише занимљиве тврдње и опаске посетилаца сајта. Интеракција је магична реч, то Ана одлично схвата :-D. Иако нисам више тако често на сајту коментарима, посећујем га свакодневно и са своје стране, иако далеко од Србије, покушавам да онима који за ДЈБ не знају, покажем да боља будућност ипак постоји. Уз Покрет сам само зато што оно што Покрет пропагира, за шта се бори, ја живим. Лако вас је препознати. И радује ме што видим све више нових људи (никова).

    Надам се макар удвостручавању априлских резултата (Саша, овај пут без условљања, ок? 😀 )

    Много среће и устрајте!

  • Ulazak DJB u parlament je najbolja stvar parlamentarnih izbora! Zelim vam da u novoj godini budte jos bolji i smenite rezim Aleksandra Vucica i imate jednogodisnju tranzicionu vladu sa drugim strankama. Takodje trebate modernizovati program i siriti mrezu odbora. Trebate nastupiti u siroki opozicioni front sa Novom strankom, DS, DVeri, Sandinom grupom, NOPO, Republikanskom i Vojvodjanskom partijom, Levicom, da bi se skinuo Vucic i zaustavilo partijsko zaposljavanje!