Ауторски текст Београд

Тике, тике, тачке

На седници Скупштине Градске општине Раковица 30. децембра затекли смо ситуацију која више личи на операцију прања новца, него на планирање годишњег буџета једне општине. Приликом одлучивања о Програму пословања  ЈП „Пословни центар Раковица” у 2017. години, који је достављен одборницима Скупштине истовремено када и Одлука о буџету ГО Раковица, испливало је да јавно предузеће има два локала која се нису водила у књигама, а чија је вредност око 4,47 милиона динара.

Општинске власти су, трудећи се да прикрију финансирање ЈП Пословни центар Раковица, одборницима скратили могућност анализе материјала на свега пар сати, јер су коначан материјал доставили у четвртак око 16 часова за седницу заказану у петак у 11 часова. Чисти рачуни нису јача страна партијском кадру. Убрзо смо установили грешку јер је Пословни центар Раковица пријавио у свом билансу прихода 20 милиона динара као „приходе по уговору са оснивачем“, док у Одлуци о буџету ГО Раковица на програму „Пројекат ЈП Пословни центар Раковица“ стоји износ од 28.954.251,00 динара, распоређених на следећи начин:

1012

  1. „Услуге по уговору“ 18 МИЛ РСД
  2. „Специјализоване услуге“ 3 МИЛ РСД
  3. „Текуће оправке“ 1 МИЛ РСД
  4. „Субвенције јавним непрофитним организацијама“ 2,4 МИЛ РСД
  5. „Нераспоређена добит из претходних година“  4.554.251,00 РСД

Збир ставки 1, 2, 3 и 5 не дају збир од тачно 20 милиона. Али… то је тек почетак.

Надзорни одбор ЈП „Пословни центар Раковица“ дао је сагласност за књижење вредности два локала на терет нераспоређене добити предузећа. Та два локала су на адреси ул. Мишка Крањца 18б и пошто Град Београд има „посебна својинска овлашћења“ ти локали се сад раскњижавају јер их је град Београд већ преузео.

А чији су ти локали? Ко је власник тих локала? То се не зна. И поред свих уверавања како су локали зидани са грађевинском дозволом, да имају употребну дозволу, „да је све легално“, нема података о томе ко је био инвеститор, ко извођач радова, на кога је издата употребна дозвола.

Да ли су локали власништво ЈП „Пословни центар Раковица“? Ако јесу, где су били претходних година уписани? Како је то могуће да су у власништву ЈП ако је уписани основни капитал ЈП у Агенцији за привредне регистре свега 299.983,66 динара + 500 евра? Где је онда вредност тих локала до данашњег дана?

Да ли је могуће да су сви финансијски извештаји, од тренутка оснивања па до данашњег дана лажни? Да ли је последњи извештај екстерне ревизије из јуна 2016- те такође лажан? И сад, процена вредности је некако наштицована на потребан износ од 4.475.886,78 динара, иако није познато чак ни то да ли говоримо о грађевинској вредности или тржишној вредности та два локала, као ни ко је у претходне 4 године користио те локале, евидентно без надокнаде?

Ех да, немојте заборавити на став 5 из буџета  ГО Раковица за „Пројекат ЈП Пословни центар Раковица“: да им брже боље од своје, општинске, нераспоређене добити пребаци 4.554.251,00 динара. Ваљда се воде логиком „да нико није на штети“?

На штети сигурно није директор ЈП Пословни центар Раковица, чија је бруто плата преко 215.000 динара, што би отприлике било нето преко 150.000 динара месечно? На штети неким чудом није ни само јавно предузеће, које није уважило упозорења ревизорске куће да има милионе потраживања која су старија од годину дана, а има и неких 2,9 милиона аванса које је уплатило некоме пре више од годину дана и тај аванс и даље „виси“. Једина разумна претпоставка је да је изградња локала коштала 2,9 милиона динара.

Та чињеница је наједном вешто забашурена књиговодственом магијом, која је одборницима скупштине понуђена  под контним групама  „Спорна и сумњива потраживања“ и „Остала дугорочна потраживања“ салдо 0 уз констатацију да ће “вероватно то све наплатити, јер су их предали суду”. Па кад ћеш, земљаче, ујурити те дугове, када их 30. децембра 2016, још ниси наплатио? Хоћеш „краљу“ то колико шјутра у 12.00 имати све наплаћено. Или си их све већ отписао? Чијом одлуком, чијом сагласношћу си одлучио да ти дугови застаре више од 2 године?

Да се разумемо једно: те локале су финансирали грађани Раковице. Колико су тачно коштали овим и оваквим одлукама никада нећемо ни сазнати прецизно. Али је сигурно је да су их грађани макар два пута платили:

Први пут, када су грађени, и сада по други пут кад општинске власти вишак пара из буџета  Раковице у фиктивној вредности тих локала поново пребацују на рачун Пословног центра Раковица. А наравно, раја појма нема ни ко, ни када, ни зашто. Одборници ДЈБ у општини Раковица ће позвати ревизора да покуша да размрси енигму са волшебним појављивањем два локала која је, иако су грађени општинским новцем, преузео Град.

Илија Аралица
одборник у Скупштини ГО Раковица
члан покрета “Доста је било”, Београд

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар