Полиција Преносимо

Детаљи тајне операције у Поточарима

Преносимо вам чланак Крика о догађајима који су открили злоупотребе у полицији и незаконита праћења и прислушкивања.


„Представљали смо се као новинари“, „путовали смо без службених легитимација“, „састављани су лажни извештаји“ – овако су недавно ухапшени бивши припадници Одсека за тајно праћење МУП-а Србије у кривичној пријави против надређених описали операције у којима су учествовали, а које су назвали незаконитим. Они су прошле недеље притворени због сумње да су одали службену тајну јер су за телевизију „Ал Јазеера“ говорили о тајној операцији у Поточарима. КРИК објављује детаље службених белешки у којима су полицајци говорили о операцијама тврдећи да су спроведене мимо прописа.

Дан пре комеморације сребреничким жртвама у Поточарима, 10. јула 2015. године, припадник Одсека за тајно праћење и документовање Милан Думановић обавештен је да ће службено присуствовати догађају, наводи се у кривичној пријави коју поседује КРИК. Том приликом њему и колегама, међутим, усмено је саопштено да неће носити службене легитимације нити оружје, већ само опрему за тајно снимање. Границу су прешли легитимишући се личним картама и пасошима. Када су стигли у Поточаре, како тврди Думановић, шеф обезбеђења кабинета премијера Александра Вучића био је изненађен јер није знао да ће и они присуствовати скупу. Током комеморације поједини учесници скупа гађали су премијера Вучића каменицама, а Думановић и његове колеге покушали су да сниме напад.

По повратку у Београд Думановић и други полицајци који су били у Поточарима имали су задатак да на основу снимљеног материјала напише службену белешку у којој ће описати два-три нападача на премијера, наводи се у кривичној пријави коју поседује КРИК. Дан касније Думановић је приметио, како тврди, да је у званичним документима нетачно заведено да су тог дана он и колеге били ангажовани у Србији, а не Босни и Херцеговини.

Његов колега Младен Трбовић сазнао је са телевизије да су припадници Одсека били на комеморацији, пише у службеној белешци. По повратку из Поточара његове колеге куцале су, како наводи, „службене белешке где им се диктира шта ће да напишу, које се нигде не заводе“ и „лажни извештаји где се наводи да су екипе биле у Лозници и Бајиној Башти“.

Годину дана касније, у августу 2016, њих двојица поднели су кривичне пријаве против својих надређених тврдећи да се овај догађај, али и многи други случајеви у којима су били ангажовани припадници Одсека за тајно праћење и документовање, одвијао мимо закона.

Лажни новинари

Један од догађаја који су Думановић и Трбовић описали у кривичној пријави десио се такође у Босни – у мају 2016. када је у Бањалуци одржан митинг против Милорада Додика и контрамитинг његових присталица. Систем је био исти као и при одласку у Поточаре – наређено им је да користе различите граничне прелазе за улазак у Босну, да границу пређу с личним картама и пасошима, не користећи службене легитимације и да као разлог путовања наведу „семинаре и туризам“. Думановићу је, како наводи, било наложено да се представи као сниматељ новинарске екипе, а колегиница као новинарка.

„Сазнајем од колега које су биле тамо да су им дате оперативне инструкције да не смеју да се представљају као полицајци, да уколико дође до нереда и буду лишени слободе, сачекају у притвору, да ће неко доћи по њих“, пише у службеној белешци коју је на основу Трбовићеве изјаве саставио Сектор унутрашње контроле МУП-а.

У јулу 2016. Трбовић и Думановић премештени су из Одсека за тајно праћење и документовање.

Њих двојица поднели су кривичну пријаву против начелника и заменика начелника Службе за специјалне истражне методе Дејана Миленковића и Томислава Радовановића, начелника Одељења за опсервације и документовање Горана Нешића и секретарке УКП-а Дијане Хркаловић због злоупотребе службеног положаја и трговине утицајем. У пријави су навели да су поменуте особе ангажовале полицајце из одељења за тајно праћење под лажним налозима за рад, без налога суда и да су податке прикупљене тајним праћењем и снимањем користили за обављање приватних послова.

Након што су начелнику Нешићу полицајци предочили да ће поднети кривичну пријаву, Думановића је на службени разговор позвала Дијана Хркаловић, због чега је сматрао да му је угрожена безбедност, пише у кривичној пријави коју поседује КРИК. Она је, како је навео, „врло утицајна у МУП-у и често се појављује у средствима јавног информисања“. Преко посредника им је препоручено да се „смире и стопирају подношење кривичне пријаве“.

Више јавно тужилаштво у Београду је у септембру 2016. одбацило њихову пријаву тврдећи да нема доказа да су извршена поменута кривична дела и да је приликом сваког ангажовања оперативаца овог одељења поштована процедура.

Министар полиције Небојша Стефановић рекао је јуче да је тужилаштво утврдило да су наводи Трбовића и Думановића измишљотине.

„Тужилаштво је спроводило целу истрагу око тога. Утврдило је да су све измишљотине, да нема ништа истинито у томе, одбацило кривичну пријаву. Не бих даље коментарисао. Дакле, све што су рекли асполутно је нетачно“, рекао је Стефановић.

„Одмазда“

Случај би се можда ту и завршио да Думановић у октобру није на телевизији „Ал Јазеера“ поновио све детаље из кривичне пријаве у вези са његовим присуством комеморацији у Поточарима.

Ова његова изјава представља основ за садашњи поступак – полицајци су ухапшени 31. децембра јер су, како тврди тужилаштво, изношењем ових информација у јавност одали службене тајне и изазивали штетне последице по МУП Србије.

Одмах по хапшењу, Заштитник грађана Саша Јанковић покренуо је по хитној процедури поступак контроле како би утврдио да је МУП у овом случају радио по закону и да ли су испоштована права двојице полицајаца.

Председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић пита се да ли то значи да се полицајци терају да крше закон.

„А да истовремено поред тога што крше закон, притварањем се плаше да сутрадан сваки полицајац који добије неку наредбу која није у складу са законом, да он мора да изврши, иначе ће добити притвор или отказ”, истакао је за телевизију Н1.

Адвокат ухапшених Владимир Тодорић је за Н1 рекао да је тражио изузеће тужитељке која води овај поступак због сумње у непристрасност.

„Чињеница да је заменица јавног тужиоца Радмила Јовановић руководила поступком играјући се упаљачем Српске напредне странке, односно пропагандним материјалом странке којој припадају људи који су поднели пријаве против ових полицајаца, јасно је да она мора бити изузета“, објаснио је Тодорић.

Премијер Вучић рекао је на јучерашњој конференцији за новинаре да је уобичајена пракса да припадници полиције једне земље присуствују догађајима у другој земљи.

„У складу са договором МУП-а Србије и МУП-а Српске где смо ми контролисали различите навијачке и друге екстремистичке групе што се подразумева и то ћемо увек да радимо као што и они раде овде. Шта је ту спорно?“, рекао је Вучић.

Ауторка: Бојана Јовановић
Извор: Крик

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Zabrinjavajuca je i uredba o osnivanju “Pomocne policije” koja je danas stupila na snagu.
  Sva ovlascenja nad pomocnom policijom ima ministar policije.
  Stvara se naoruzana SNS vojska. Uredba je doneta dva dana pred novu godinu, po prestanku rada skupstine, a pocinje da vazi vec danas, pre nego sto skupstina zapocne zasedanje. Iskorisceno je i vreme dok traju praznici. Sem par internet portala i kratkih clanaka u nekim medijima, niko se ne oglasava.

  • Tačno, skandalozna uredba!
   ‘Ministar tako dobija ovlašenje da i bez konkursa može da angažuje pomoćne policajce, a da bi bili angažovani dovoljno je da budu nezaposleni, stariji od 18, a mlađi od 50 godina i da imaju najmanje srednju stručnu spremu, u četvorogodišnjem trajanju. Komisiju koja bira pripadnike pomoćne policije imenuje – ministar.’
   Štrajk policije više ništa ne znači, jer bilo ko može da ih zameni. Bilo ko. Ne baš bilo ko – član SNS, besraman, načastan, nasilan. Videli smo ih tokom izbora kada su plašili ljude po Majdanpeku, zatim na skuplanju potpisa na Vračaru protiv krađe izbora, na suđenju Nebojši iz Beograda.

  • Stvarno neverovatno, malo im je komunalna policija, mada razumem sto su osnovali ovu paravojsku, bolja kontrola, vise ovlascenja. Koji bi haos bio da komunalna nosi oruzje, pitate se? Sad cemo to da otkrijemo sa pomocnom policijom

 • Molim DJB da odmah reaguje na navedenu uredbu. Da li nam se to sprema kao u nacističkoj Nemačkoj specijalna policija. Ovo je neverovatno. Ne smem ni da pomislim da li je ovo uvod u nešto ozbiljnije.

 • SNS vlast je GLUVA na sve kritike koje se odnose na policiju, pravosudje, zivotni standard, krsenje Ustava i zakona, izborne kradje, kontrolu medija, ugovore, pljacke, korupciju…koje dolaze od opozicije, neistomisljenika, poslanika, strucne javnosti, medija, gradjana…
  Sednice skupstine su sve redje i primer su bahate vlasti u direktnom TV prenosu.
  I kad o necemu govore SNSovci koriste zamenu teza i zamajavanje gradjana, tako sto jedan neresen problem zamenjuju novim koji takodje nemaju nameru da rese.
  Kao nekad sto je vlast pricala samo o poligrafu, sada su PROCENTI tema AV-a na konferencijama za stampu, jer se tako najlakse, nekontrolisano laze.
  Zato, gradjani moraju da prihvate da je ODGOVOR na sva pitanja od kojih im zavisi zivot: NA IZBORIMA.
  Neposlusne policajce ce otpustiti i uhapsiti, neposlusne novinare ce finansijski unistiti, zaposljavace samo clanove SNS..
  Zato, nas ODGOVOR na bahatost vlasti su jedino IZBORI.
  Nema drugog resenja, jer ovu i ovakvu vlast cak i EU birokratija podrzava.

 • Kaze dr nebojsa iz beograda, dokazali smo da su navodi dvojice policajaca besmislice i lazi, a onda ih hapse zbog odavanja drzavnih tajni, ali sta da kazemo, od koga nam je dobro je

  • Pa, ako je neko zaboravio, Srbija je JEDINA zemlja od bivših socijalističkih zemalja Evrope u kojoj nije došlo do potpune reforme obaveštajnih službi i do otvaranja njihovih dosijea.

   Ako osete da mogu da izgube vlast, SNS-ovci će pokušati da primene sva sredstva koja je primenjivao i Miloševićev režim. (Uostalom oni su bili “krem” tog režima. ) Pa i neka druga sredstva. Oni su vrlo blizu tačke sa koje nema povratka.

  • Poštovani Marko,
   Tajne službe u demokratskim državama kontroliše Parlament a njihovo delovanje odobrave neko (najčešće sud).
   U nedemokratskim zemljama tajne službe čuvaju taj nedemokratski režim i svo svoje delovanje usmeravaju na to.
   Prema tome moje mišljenje o našim tajnim službama se ne poduidara sa vašim jer naši bezbednjaci nisu išli na zadatak po propisanoj proceduri već po ličnom usmenom nalogu partijskih rukovodilaca (SNS-SPS).

  • ovo više izgleda kao Wafen. i da se ne zavaravamo time da je način osnivanja/regrutacije/delovanja regulisan “nekakvom” uredbom

 • Došlo je vreme da istinska opozicija – napusti parlament i o tome obavesti sve relevantne medjunarodne institucije, ma koliko Englezi i Ameri stojali iz ove vlasti. Ukoliko je tačna vest N 1 tv, da je usvojen neki zakon, koliko ljudi shvataju i već uveliko pričaju o nekoj privatnoj, ličnoj grupaciji za parapolicijski posao stručno neškolovanih, ali snažnih momaka (bilo sinova ili članova porodica simpatizera Sns ili bilo kog drugog gradjanina) od 18, pa do 50 godina starosti, a kojima će po volji i nahodjenu Nebojše iz Beograda i njegovog mentora – biti razdeljeno ubojno vatreno oružje, lisice, kao i pravo da oponašaju i dejstvuju kao prava policija – to postaje dramatičan trend – jer, kada skidaš plate pravim, školovanim i profesionalnim policajcima i vojnicima (koji su potom otišli – u štrajk, time, po gazdama, pokazali neposlušnost i nepouzdanost za vladajuću garnituru) – a onda otvaraš kasu za ovu – praktično – parapoliciju, to onda nešto nije u vinkli… Ovaj dramatičan čin, ukoliko je istinit i mimo mozga – da jedan čovek, ma kakav ministar ili premijer ili i sam predsednik bio – zaobidje narod, sistem – i stvori i angažuje oružanu silu (a zbog čega i prema kome, prema spolja – ili za unutra, prema gradjanima?) – i to po ličnoj proceni i odluci – od obične raje,a ne od završenih, školovanih policajaca – pa šta vam više treba da odreagujete, da konačno mrdnete dupe iz te i takve Skupštine, bojkotujete je i tako pokažete jasno i protivljenje i neslaganje sa ovim krajnje opasnim činom?! Ma da li je ta vest uopšte tačna?!

 • U ovom turbulentnom području. zvano “Zapadni Balkan”, sve ozbiljne države koriste priliku da izvrše infiltraciju svojih pripadnika raznih obavještajnih službi. Ako to ne rade onda su zaista “glupi”. Ovim prostorom vršljaju Njemačka, Engleska, Turska, Američka, Ruska, Iranska i još sitnih službi negdje intezivno 30-etak godina. U početku su im bili ciljevi vojni efektivi, sa ciljem da unište “Srpasku Vojsku”, a koja je jedan od simola postojanosti Srba. Vojnički nisu uspjeli, ali su državnim udarem 5. oktobra, doveli i infiltrilali svoje ljude u vojsku i policiju. Uništavanje je rađeno na razne načine; Podmetanje noge sposobnim, sporazum o penzionisanju sposobnih i slične mahinacije. Tako da se u vojsci i policiji uspostavila negativna selekcija kadrova, koja je njima odgovarala i razorila u miru bukvalno vojsku Srbije i policiju i brže zbog udvoravanja političara. Brže nego što su oni i pretpostavljali. Tako da ovi kadrovi, o kojima pišete, bukvalno su u saradnji sa svojim nadređenim iz stranih obavještajnih službi. njih bi u BiH bez Aldžazire razotkrili Amerikanci i Nijemci, da to njima nije odgovaralo. Vojska JNA pod komandom Tita, je 1952 ili 1953 pristupila NATO paktu sa Turskom, ali je kasnije za potrebe nesvrstanih samo fiktivno isključena iz NATO saveza. JNA je bukvalno bila članica NATO saveza i sve vojske danas u regionu su pod tom komandom manje više negdje vidnije, a negdje manje vidnije. Pokazalo se sada da dijelom vojske Republike Srske komanduje NATO i ne dozvoljava učešće na danu Republike Srpske, a to joj je ustavna misija ustavom Republike Srpske zaista. Ne bi da Vam više dosađujem, bilo bi dobro da su naši obavještajci sposobni da urade ove zadtke i vješto sačuvaju živote državnika Srbije. Međutim problem je što je došlo do incidenta i pored tih pripadnika nisu otkriveni počinioci. To je za njihove “mentore” metodsko – pokazna vježba da im mentori vide da više nisu sposobni ništa uraditi, van toga što stranci žele. To je sumnjivo i može se izvući zaključak da naše službe nisu naše i ne štite interese grđana Srbije i postaju otuđeni centri moći veoma nesposobnih kadrova i sve nesposobnijih “negativnom selekcijom”. Ovi i ovaki pripadnici zaista mogu prerasti unešto slično Rumunskoj Securitatea, sa ciljem da očuvaju ili zbace vlast u Srbiji, kada to stranci požele. Treći svjetski rat, daj Bože da nisam u pravu, on je promjenom vlasti u Americi samo privremneo odložen. Ako nauka ne riješi krizu, zaista ima šansu nauka interdisciplinarno, ako ne rat postaje ponovo alternativa. Pozdrav i svak dobro želim svima i da što prije prođe vrijeme loši đaka i lijeni seljaka. Za ovo nisu krivi odlični đaci i vrijedni seljaci već sistem, koji daje nesposobnim da vladaju kupljenim diplomama bez znanja. Subvencije se daju partijskim seljacima da gledaju parove i farme i gredicom luka i subvencijama se obogate. Oni dobri nemaju za so i hljeb.

  • “Profesionalac” je bio sjajan pozorišni komad. Medjutim, “ovdašnji” profesionalac je loš “tumač” onoga što je, zapravo, hteo da kaže. Jugoslavija Jna, pa i Tito, nikada nisu bili “članica Nato”. Nerazumevanje tadašnjih okolnosti i, mora se priznati, Tiletova maestralna “plovidba” i više nego uzburkanim i opasnim političkim okeanima tog doba (apsolutna pretnja Gruzijca Staljina, a odmah potom i Ukrajinca Hruščova) – su nešto što je nateralo Tita i tadašnje rukovodstvo – da potpišu (ograničeni) “Balkanski pakt” samo sa delom NATO-a, tačnije, sa Turskom i Grčkom (što je tada Nato dozvolio, pojedinačno svojim članicama da ulaze i u interesne, lokalne saveze sa drugim, ne-Nato državama). No, to nije tema. Tema je urušena redovna policija i – da li je to stvarno moguće (??) – najava formiranja parapolicijskih snaga, “legalizovanih” kakvom verovatno anti-ustavnom vladinom uredbom, gde će se grupi nekih od gradjana ove zemlje, odlukom od strane samovolje i “procene” jednog lika iz vlade (u ime drugog lika iz vlade) – dodeliti, nakon vršenja (postavljanjem lične “komisije”) odabira tih civila – naoružavanje tih i tako odabranih civila – ubojnim vatrenim oružjem, te davati im ovlašćenja – prave policije?! Što znači, da ta civilna, a sada uniformisana grupa, neograničenog broja, ali u najboljim godinama, može, recimo, hapsiti – i pripadnike regularne policije?! Pa da “Čačak” varijantu – imamo svuda po Srbiji?? Šta se dogadja – i da li je to istina? Zašto poslanici ove države ćute, partije takodje? Ili je sve to lažna, ili makar – nepotpuna i neprecizna vest?

 • Kao Vaš glasač i Vaš simpatizer molim Vas da obavestite javnost o novoj stranačkoj policiji SNS-a paznatijoj kao Pomoćna policija!!! Meni nije sasvim sve jedno od kada sam pročitao vest i sad već treba OZBILJNO shavtiti stanje u zemlji Srbiji nakon formiranja 3-će policije nakon ove naše prave i komunalne… To je zaista ozbiljna vest jel nam to govori NA ŠTA JE VLAST SVE SPREMNA ZA RAD OSTAJANJA NA VLASTI, ZAISTA OZBILJNA SITUACIJA… Čim pročitate da je za najviša ovlašćenja zadužen niko drugi do Nebojše iz Beograda i da postavlja svoje ljude bez konkursa, bez Policijske škole, bez prethodne provere onda Vam je potpuno jasno da je to sastav takozvanih batinaša SNS stranke koje smo mogli da vidimo svuda pa čak i na onoj takozvanoj podršci Nebojši iz Beograda na sudjenju protiv NIN-a… Zaista bi gradjani ovu vest koju je preneo SAMO PORTAL N1 i nijedna druga televizija niti drugi mediji osim N1… Ja mislim da je posle formiranja ove takozvane Pomoćne policije i to na Božić najveći Hrišćanski praznik svima jasno ko je na vlasti i na šta su spremni pa bih Vas zamolio da malo više obavestite javnost o ovome…