Ауторски текст Државна управа Западна Србија

Како је партократија уништила Ваљево

Покрет ,,Доста је било” у Ваљеву основан је 2016. године, а само три месеца након формирања одбора у Ваљеву на парламентарним изборима у априлу смо добили  подршку нешто мање од 7% грађана Ваљева као и нешто више од 5% на локалним изборима чиме смо постали парламентарна странка у граду са 3 одборника у Скупштини града.

Иако малобројни, одборници опозиције у градском парламенту су указивали на бројне пропусте локалне власти, били против доношења одлука којима се положај грађана Ваљева додатно компликује и давали конкретне предлоге за бољи живот наших суграђана. Нажалост, локална власт је била глува и на предлог опозиционих одборника да се из градске касе родитељима исплаћује једнократна финасијска помоћ за свако новорођено дете правдајући се да нема довољно новца у буџету, чак није уважила ни мишљење градске комисије за образовање која је дала исти предлог и путем амандмана предложила да то буде мањи износ. Њихове тврдње да новца нема нису биле тачне јер је прошле године остало неискоришћено 400.000.000,00 динара. Такође ни градоначелник, а ни заменик градоначелника на седници Скупштине града нису дали одговор на питање нашег одборника зашто у буџету за 2017. годину нема планираних средстава за адаптацију старе шесте школе за потребе предшколске установе, што је најављено током предизборне кампање, а чиме би се решио велики проблем уписа деце у вртић. Одговор смо путем медија добили од заменика градоначелника да они у ствари одустају од те идеје и да ће у старој шестој школи бити Међурегионални Образовни Центар.

Покрет “Доста је било” нема ништа против формирања Међурегионалног Образовног Центра у Ваљеву, штавише подржава ту идеју, само не на овакав нетранспарентан начин. Итекако смо против тога да поново у септембру не буду уписана сва деца у предшколску установу  због недостатка простора као што смо били и остали против тога да се деца смештају у неадекватан простор што је био случај прошлог септембра и то уз промоцију градоначелника у присуству власника компаније која узгред речено граду дугује порез од 172.000.000,00 динара. Сада чујемо да ће грађани Ваљева финансирати дотичног путем куповине земљишта по цени од 11 пута већој од тржишне.

Покрет ,,Доста је било” у 2017. години очекује да грађани изађу на предстојеће изборе и у политичку прошлост пошаљу све оне који деценијама пљачкају сваког грађанина Ваљева и Србије, као и оне који су нам обећали решавање спорних приватизација. Они не само да то нису урадили него су, штавише ослободили све оне који су учествовали у пљачкању и даље заједно са њима учествују у урушавању и институција и наше  државе. Ми ћемо радити на томе да уведемо Србију у ред, поступком потпуно супротним од оног који ју је у ово стање довео. Обрачунаћемо се са партијским паразитским системом који је појео државу. Наравно, то неће бити лако, али када се овај процес једном отпочне испред свих нас ће бити пут којим ће се од Србије створити место у којем се лепо и радо живи.

Ових дана смо могли у медијима да чујемо апел заменика градоначелника да се под хитно прекине са партијским запошљавањем. Неко би након таквог наступа могао да закључи да се основни принципи покрета ,,Доста је било” подударају са његовим што никако није тачно. СПС је претходних година важио за највећег послодавца у граду. На терену је ситуација везана за партијско запошљавање драстично погоршана данас. У јавном сектору у граду Ваљеву, чланске карте странака владајуће коалиције пре свега СНС-а и СПС-а, који се деле према унапред договореним квотама, основни су критеријум за пријем радника по уговорима на одређено време, ангажовање приправника, поверавање привремено-повремених послова и јавних радова. Преостали критеријуми су „буразерско“ запошљавање и непотизам.

Као шеф одборничке групе у Скупштини града Ваљева, од октобра месеца чекам одговор на одборничко питање: ,,Колико је запослених у Градској управи и јавним предузећима користило средства града Ваљева намењена стипендирању талентованих ученика и студената? Који је разлог због којег наша одборничка група месецима не добија одговор на то питање?”. Претпостављамо да се ради о скривању очајне структуре запослених коју је проузроковало партијско запошљавање које се у нашем граду не смањује већ, на жалост свих грађана Ваљева, увећава.

Такође, на последњој седници Скупштине града по хитном поступку су у дневни ред доспели програми „Видрака“, „Водовода“ и „Топлане“. Одборници су имали само 24 сата да се упознају са обимним материјалом везаним за функционисање ових, за град Ваљево, веома важних предузећа. Из тог разлога по овим тачкама дневног реда није било адекватне расправе у Скупштини града.

Нарочито нас забрињава и то што је буџетом за 2017. годину предвиђено недовољно средстава за заштиту животне средине. Ваљево има изузетно загађен ваздух у зимским условима, што узрокује озбиљне здравствене проблеме нашим суграђанима. Ваздух који удишемо је у истој категорији као и ваздух градова у којима су смештене рафинерије нафте, термоелектране, рударско-топионичарски басени, азотаре…

Љубомир Радовић,

шеф одборничке групе ,,Доста је било” у Скупштини града Ваљева,

Ђорђе Петковић и Жељко Трифуновић,

чланови покрета ,,Доста је било” – Ваљево

 

У прилогу снимак за конференције за медије

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар