Autorski tekst Državna uprava Zapadna Srbija

Kako je partokratija uništila Valjevo

Pokret ,,Dosta je bilo” u Valjevu osnovan je 2016. godine, a samo tri meseca nakon formiranja odbora u Valjevu na parlamentarnim izborima u aprilu smo dobili  podršku nešto manje od 7% građana Valjeva kao i nešto više od 5% na lokalnim izborima čime smo postali parlamentarna stranka u gradu sa 3 odbornika u Skupštini grada.

Iako malobrojni, odbornici opozicije u gradskom parlamentu su ukazivali na brojne propuste lokalne vlasti, bili protiv donošenja odluka kojima se položaj građana Valjeva dodatno komplikuje i davali konkretne predloge za bolji život naših sugrađana. Nažalost, lokalna vlast je bila gluva i na predlog opozicionih odbornika da se iz gradske kase roditeljima isplaćuje jednokratna finasijska pomoć za svako novorođeno dete pravdajući se da nema dovoljno novca u budžetu, čak nije uvažila ni mišljenje gradske komisije za obrazovanje koja je dala isti predlog i putem amandmana predložila da to bude manji iznos. Njihove tvrdnje da novca nema nisu bile tačne jer je prošle godine ostalo neiskorišćeno 400.000.000,00 dinara. Takođe ni gradonačelnik, a ni zamenik gradonačelnika na sednici Skupštine grada nisu dali odgovor na pitanje našeg odbornika zašto u budžetu za 2017. godinu nema planiranih sredstava za adaptaciju stare šeste škole za potrebe predškolske ustanove, što je najavljeno tokom predizborne kampanje, a čime bi se rešio veliki problem upisa dece u vrtić. Odgovor smo putem medija dobili od zamenika gradonačelnika da oni u stvari odustaju od te ideje i da će u staroj šestoj školi biti Međuregionalni Obrazovni Centar.

Pokret “Dosta je bilo” nema ništa protiv formiranja Međuregionalnog Obrazovnog Centra u Valjevu, štaviše podržava tu ideju, samo ne na ovakav netransparentan način. Itekako smo protiv toga da ponovo u septembru ne budu upisana sva deca u predškolsku ustanovu  zbog nedostatka prostora kao što smo bili i ostali protiv toga da se deca smeštaju u neadekvatan prostor što je bio slučaj prošlog septembra i to uz promociju gradonačelnika u prisustvu vlasnika kompanije koja uzgred rečeno gradu duguje porez od 172.000.000,00 dinara. Sada čujemo da će građani Valjeva finansirati dotičnog putem kupovine zemljišta po ceni od 11 puta većoj od tržišne.

Pokret ,,Dosta je bilo” u 2017. godini očekuje da građani izađu na predstojeće izbore i u političku prošlost pošalju sve one koji decenijama pljačkaju svakog građanina Valjeva i Srbije, kao i one koji su nam obećali rešavanje spornih privatizacija. Oni ne samo da to nisu uradili nego su, štaviše oslobodili sve one koji su učestvovali u pljačkanju i dalje zajedno sa njima učestvuju u urušavanju i institucija i naše  države. Mi ćemo raditi na tome da uvedemo Srbiju u red, postupkom potpuno suprotnim od onog koji ju je u ovo stanje doveo. Obračunaćemo se sa partijskim parazitskim sistemom koji je pojeo državu. Naravno, to neće biti lako, ali kada se ovaj proces jednom otpočne ispred svih nas će biti put kojim će se od Srbije stvoriti mesto u kojem se lepo i rado živi.

Ovih dana smo mogli u medijima da čujemo apel zamenika gradonačelnika da se pod hitno prekine sa partijskim zapošljavanjem. Neko bi nakon takvog nastupa mogao da zaključi da se osnovni principi pokreta ,,Dosta je bilo” podudaraju sa njegovim što nikako nije tačno. SPS je prethodnih godina važio za najvećeg poslodavca u gradu. Na terenu je situacija vezana za partijsko zapošljavanje drastično pogoršana danas. U javnom sektoru u gradu Valjevu, članske karte stranaka vladajuće koalicije pre svega SNS-a i SPS-a, koji se dele prema unapred dogovorenim kvotama, osnovni su kriterijum za prijem radnika po ugovorima na određeno vreme, angažovanje pripravnika, poveravanje privremeno-povremenih poslova i javnih radova. Preostali kriterijumi su „burazersko“ zapošljavanje i nepotizam.

Kao šef odborničke grupe u Skupštini grada Valjeva, od oktobra meseca čekam odgovor na odborničko pitanje: ,,Koliko je zaposlenih u Gradskoj upravi i javnim preduzećima koristilo sredstva grada Valjeva namenjena stipendiranju talentovanih učenika i studenata? Koji je razlog zbog kojeg naša odbornička grupa mesecima ne dobija odgovor na to pitanje?”. Pretpostavljamo da se radi o skrivanju očajne strukture zaposlenih koju je prouzrokovalo partijsko zapošljavanje koje se u našem gradu ne smanjuje već, na žalost svih građana Valjeva, uvećava.

Takođe, na poslednjoj sednici Skupštine grada po hitnom postupku su u dnevni red dospeli programi „Vidraka“, „Vodovoda“ i „Toplane“. Odbornici su imali samo 24 sata da se upoznaju sa obimnim materijalom vezanim za funkcionisanje ovih, za grad Valjevo, veoma važnih preduzeća. Iz tog razloga po ovim tačkama dnevnog reda nije bilo adekvatne rasprave u Skupštini grada.

Naročito nas zabrinjava i to što je budžetom za 2017. godinu predviđeno nedovoljno sredstava za zaštitu životne sredine. Valjevo ima izuzetno zagađen vazduh u zimskim uslovima, što uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme našim sugrađanima. Vazduh koji udišemo je u istoj kategoriji kao i vazduh gradova u kojima su smeštene rafinerije nafte, termoelektrane, rudarsko-topioničarski baseni, azotare…

Ljubomir Radović,

šef odborničke grupe ,,Dosta je bilo” u Skupštini grada Valjeva,

Đorđe Petković i Željko Trifunović,

članovi pokreta ,,Dosta je bilo” – Valjevo

 

U prilogu snimak za konferencije za medije

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar