Медији Преносимо

Данас: РТС и РТВ претворени у промотере власти

Преносимо вам причу Данаса о појављивању опозиције на јавним сервисима.


У политичким емисијама јавних медијских сервиса – РТС-а и РТВ-а, готово да нема представника/ца опозиције, на шта указују и подаци мониторинга медија у Србији.

Апсолутну доминацију владајуће странке у јавном простору наши саговорници/е сматрају кршењем медијских закона и показатељем да су јавни сервиси претворени у средство за промоцију власти, тврдећи ћак да је опозицији и критичком делу интелектуалне јавности забрањено појављивање у већини емисија политичког карактера.

– Не само да је опозиција слабо заступљена, него је уопште нема, осим кад је треба сместити у негативан контекст – каже за Данас посланик и председник Нове странке Зоран Живковић, који додаје да он већ три године, колико је посланик, није био на телевизији, ако се изузме скупштински пренос. Како тврди, то није случај само са јавним сервисом, већ постоје телевизије у којима је забрањено доводити опозицију, попут Пинка и Happy, где „ја не бих ни ишао“, или Б92 и Прва, које су наводно отворене, али је до њих тешко доћи.

– Очигледно је да постоје забране да се доводи опозиција, само је питање да ли је то неко забранио експлицитно или је руководство РТС својим „промишљањем“ дошло до закључка да је тако боље – каже Живковић, додајући да је у Србији на снази „медијско удвориштво Александру Вучићу”.

Међу неподобним гостима на телевизији је и социолог Јово Бакић, који такође сматра да постоје људи којима је забрањено да се појављују у медијима.

– Ја, на пример, не могу да се појавим уживо ни у једној емисији на РТС, једино новинар може да дође и узме изјаву, коју после може да цензурише – каже за Данас Бакић, који тврди да су му сами новинари рекли да им је тако наређено са највишег места у РТС-у.

Из покрета Доста је било наводе за Данас да су питали поједине новинаре и уреднике зашто је овај покрет забрањен на РТС-у.

– Било би лековито да јавно одговоре и да кажу да им је забрањено да зову Сашу Радуловића у емисије. Уредник РТС-а седи у Немањиној 11 и зато нико од посланика Доста је било није гостовао ни у једној политичкој емисији од избора до данас – истичу у ДЈБ.

Кад би Србија имала независне медије, сматрају у ДЈБ, на власти не би био Александар Вучић, јер би грађани Србије били боље информисани те би се распршила ‘илузија о успешности’ председника Владе.

– Председник Владе бежи од дуела са Сашом Радуловићем јер зна да би му то драстично умањило популарност – кажу у ДЈБ.

Да премијер Вучић не сме да изађе на ТВ дуел са представницима опозиционих партија тврди и народни посланик и председник Двери Бошко Обрадовић у ауторском тексту за наш лист.

Гордана Чомић из Демократске странке објашњава за Данас да „дијалога нема ни у друштву, па последично ни на јавним сервисима”.

– Дијалога који би био тематски оријентисан, о теми а не о саговорнику или његовој странци, дијалога у коме су центар људи који живе у Србији. Тај дијалог се не може спречити ни цензуром ни аутоцензуром, можемо само сви заједно непотребно изгубити време на ућуткивање опозиције њеним контролисаним учешћем да се драга власт не би јако изнервирала – каже Чомић и подсећа да су изостанком опозиционог става на јавним сервисима „па губитку и власт и опозиција, а највише грађани“.

Недим Сејдиновић из Независног друштва новинара Војводине указује на потпуни изостанак простора за дијалог, јер су критичко мишљење, а уз то и „пеподобни“ новинари, практично протерани или маргинализовани. Србији никада нису престали да буду државне телевизије по старим ауторитарним рецептима и да се нису одрекли идеологије национализма. Ипак, ово што се дешава данас превазилази и најмучније ноћне море и, када гледате РТС и РТВ, чини вам се да идемо у правцу Белорусије или Северне Кореје, а никако ЕУ, каже Сејдиновић за Данас.

Сејдиновић доводи у питање сврсисходност измена Закона о јавним медијслдм сервисима, „с обзиром на чињеницу да се ова власт држи оне чувене закони су за противнике”.

Како истиче, сва истраживања показују да се јавни сервиси понашају потпуно супротно својим законским обавезама.

Из РТС-а и РТВ-а још нисмо добили коментар, али се од више извора Данаса у београдској медијској кући могло чути да је власт развила стратегије како да избегава дуеле са политичким противницима. Како наш извор објашњава, из Српске напредне странке увек питају ко су гости емисије, па ако им саговорници не одговарају, они кажу да немају кога да пошаљу. Због тога се често планирана емисија и не одржи, јер уредништво не може да направи адекватан спој саговорника из опозиције и власти. Практично, о томе ко ће гостовати у некој емисији одлучује власт.

Жене слабо заступљене

Подаци Новосадске новинарске школе, која је за време предизборне кампање 2016. године вршила мониторинг медија у Србији, показују далековећу заступљеност Српске напредне странке у јавним сервисима од осталих партија. Такође, Новосадска новинарска школа је у оквиру пројекта „Кандидаткиње 2016″ спровела истраживање о заступљености политичарки у медијима утоку кампање 2016. Године.

Закључено је да кандидаткиње имају знатно мање медијског простора у односу на своје политичке колеге, а углавном се више пажње посвећује њиховим традиционалним улогама у оквиру приватне сфере. Теме о којима говоре најчешће су везане за социјалну политику, хуманитарне акције, бригу о старима и деци, а ређе се тичу међународне политике, положаја земље, безбедности и слично. У том погледу могла би се извести и оваква закономерност: што је тема контроверзнија – то је мања шанса да ћео њој говорити жена.

Ознаке
ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Kakav TV duel u 2017. bog s vama… Pa ne bi ogdovorio ni na jedno pitanje. To radi već decenijama, a vi očekujete nešto različito.

  Snimite YT sa pitanjima,
  uz koje idu i odgovori Njegovi, koji su i međusobno različiti.
  Neka se posvađa sam sa sobom

  Za tvrdnje o rastu i šta ti ja znam, nemojte da ga pitate.
  Nego pokažite kontekst. Tipa na sajtu Svetkske banke stoje podaci po državama, po godinama.
  Evo 2000 i neke, bio veći rast. Evo nije najveći u regionu…

  To sa duelima, to je passe

  • Potpuno ste u pravu ,S obzirom da su strucnjaci spina,urlanja,nemanja stida i srama,izbegavanja cinjenica duel nije svrsishodan.Pametni i obavesteni sve znaju,glupi ce valjda ukapirati.Videli ste kako je vredjao Jelenu Milic a ona se ok drzala sve do pred kraj!

 • Dobro bi bilo napraviti jedan video spot o svim obecanjima AV koje nije ispunio, od smanjenja penzija, dovodjenju 100 milijardi e stanih investicija, Mercedesa, cipova, BGH20, navodjnjavanju oranica.. o donosenju zakona o poreklu imovine, borbe protiv kriminala, korupcije, preispitivanja imovine tajkunima, kulacima, boljem standardu gradjana za 100 dana pa dve godine pa 2014 pa 2016.g….i mnogo toga jos sto je obmanjivao narod. I taj spot pustati preko interneta i tv stanicama koje bi prihvatile da ga emituju. Moramo konacno pokazati zaboravnim biracima da njihov glas vredi vise od kilo krompira.

  • Imate veliki broj takvih video spotova na Youtube kanalima Istinomer i Dosta je bilo. Sinoc sam čak video i da televizija N1 pušta priloge Istinomera.

 • nece komentar da objave na blicu,kuriru,pravdi … i ostalim pro botovskim novinama kako napises dosta je bilo dize im se kosa na glavi ovo je ozbiljno bolesna drzava sa strasnom dijagnozom vucic i paraziti smisljaju kako da pokradu i ove izbore to su bolesni umovi ako se nesto ne preduzme gotovi smo hvala bogu pa sam otisao iz srbije pre 10 godina i za hleb i pristojan zivot zaradim svojim postenim radom u srbiji to nisam mogao a ZASTO odgovor sam saznao i razumeo kada sam otisao u finsku a to je sistem tamo neznas ni ko ti je premijer a zivis normalno ako posteno i odgovorno radiss za lopovee u vlasti tamo mesta nema a verujte finnci nisu nesto pametniji od nas da li vi mozete tako nesto da primenite kod nas pozdrav i puno uspeha

 • bilo bi korisnije da cela opozicija kaze svojim biracima da pise personalna pisma upravi rts a da placa preplatu i da imaju pravo da svoje izabrane predstavnike cuju na javnom servisu