Autorski tekst Politika

Sistem za krađu glasova sakriven iza baba i žaba

Poredeći rezultate lokalnih i republičkih izbora u aprilu 2016. godine za 152 opštine u kojima su održani lokalni izbori, došli smo do krajnje nelogičnih rezultata koji zahtevaju objašnjenje kako direktora Zavoda za statistiku i RIK-a, tako i svih ozbiljnih analitičara u Srbiji. Rečenica da se radi o babama i žabama nije dovoljna. Zahtevamo argumentovanu analizu. Jer mislimo da racionalno objašnjenje ne postoji i da je došlo do masovne izborne krađe.

Zvanični rezultati nam govore da su SVI građani koji su glasali za lokalne grupe građana na lokalu, glasali za SNS ili SRS u Republici. Njih gotovo 300.000. Mi mislimo da je to nemoguće i da se radi o očiglednom dokazu da je došlo do masovne izborne krađe. Detaljne rezultate naše analize smo dali svima na uvid i očekujemo argumentovano pobijanje naše analize. Kako smo došli do ovih brojeva?

Za potrebe analize, stranke i koalicije koje su učestvovale na lokalnim i parlamentarnim izborima u Srbiji smo podelili u četiri grupacije: prvu čine SNS, SPS i SRS i svi njihovi koalicioni partneri (Rasim, PUPS, Palma, Nova Srbija, SPO, Vulin itd.), drugu čine stranke i grupe građana poput DSS, Dveri, Zavetnici, ruske stranke, i slične stranke i grupe građana koje su učestvovale na republičkim izborima, treću čine stranke opozicije i manjina: DJB, DS, SDS, LDP, LSV, LS, ZZS, DSHV, mađarska, bošnjačka i albanska i druge manjinske stranke, dok četvrtu čine razne lokalne grupe građana. Grupacija jedan je direktno ili indirektno uz vlast. Grupacije dva i tri su uglavnom opozicione. Opozicioni status grupacije četiri zavisi od konkretnih lista u konkretnim opštinama.

Glasači su na lokalnim izborima po grupacijama glasali ovako:

 • Grupacija 1 – “SNS, SPS, SRS”: 2,078,289 glasova
 • Grupacija 2 – Opozicione “Patriotske liste” koje su izašle na republičke izbore : 197,176 glasova
 • Grupacija 3 – “Opozicije i manjina” : 825,518 glasova
 • Grupacija GG – grupa građana koje nisu izašle na republičke izbore – 299,018 glasova.

Na republičkim izborima je onda došlo do presipanja između grupacija. Ti isti glasači su na republičkim izborima po grupacijama glasali ovako:

 • Grupacija 1 – SNS – 2,357,958 glasova (279,669 više nego na lokalnim, pri čemu SNS + SRS imaju 298.668 glasova više, a SPS 19.000 glasova manje.
 • Grupacija 2 – “Patriotske” liste – 290,486 glasova (93,310 više nego na lokalnim)
 • Grupacija 3 – “Opozicija i manjine” – 778,890 glasova (46,628 manje nego na lokalnim)

Pored ovoga na republičkim izborima je glasalo 27,333 glasača više nego na lokalnim izborima.

Uzimajući zvanične brojeve glasova na lokalnim i republičkim izborima po grupacijama koji su nesporni, pitanje koje se postavlja je: iz koje grupacije se presulo koliko glasova u koju grupaciju sa lokalnih na republičke izbore?

Naravno da ima mnogo glasača koji su glasali različito na lokalu i republici, međutim oni su uglavnom unutar iste grupacije. Npr. neko je glasao za DS na lokalu zato što DJB nije imao svoju listu u toj opštini (imali smo liste u samo 36 od 152 opštine), a za DJB u republici. Ili, neko je glasao za SPS-ovu listu sa Palminom JS na lokalu, a za SNS u republici.

Ali nije za očekivati da je neko glasao za Tadićev SDS na lokalu, a za SNS, SRS ili SPS u Republici.

Pitanja koja se postavljaju su sledeća:

 1. Koliko je glasača iz grupacije 1 – “SNS, SPS, SRS” glasalo za grupaciju 2 – “Patriotske liste” i obratno? 
 2.  Koliko je glasača iz grupacije 3 – “Opozicija i manjine” glasalo za grupaciju 1 i obratno?
 3. Koliko je glasača iz grupacije 2 – “Patriotske liste” glasalo za grupaciju 3 – “Opozicije i manjine” i obratno?

Kada odgovorimo na ova tri pitanja, dobićemo i odgovor na četvrto pitanje:

Kako se na republičkim izborima rasporedilo gotovo 300.000 glasača koji su na lokalu glasali za lokalne grupe građana koje nisu imale svoju listu na republičkim izborima?

U matematici i logici postoji jedan vekovima poznat metod dokazivanja neke tvrdnje: pretpostavimo suprotnu tvrdnju, pa onda dokažemo da je ta suprotna tvrdnja apsurdna.

Naša tvrdnja je: izbori su pokradeni. Pretpostavimo suprotno. Pretpostavimo da izbori nisu pokradeni. Ako izbori nisu pokradeni, onda iz gornjih rezultata lokalnih i republičkih izbora proizilazi nekoliko mogući scenarija:

Scenario 1: Svi oni koji su na lokalu glasali za grupacije 1 – “SNS, SPS, SRS” i 2 – “Patriotske liste” glasali za istu grupaciju i u republici, kao i 46,628 glasača iz grupacije 3 – “Opozicije i manjine”, 299,018 glasača iz grupacije 4 – GG, kao i 27,333 glasača koji su glasali na republičkim izborima, a nisu na lokalnim. Ovo je apsurdno.

Scenario 2: Svi oni koji su na lokalu glasali za grupacije 1 – “SNS, SPS, SRS” i 2 – “Patriotske liste” glasali za istu grupaciju i u republici, kao i 146,628 glasača iz grupacije 3 – “Opozicije i manjine”, 199,018 glasača iz grupacije 4 – GG, kao i 27,333 glasača koji su glasali na republičkim izborima, a nisu na lokalnim. Ovo je apsurdnije.

Zadatak za Zavod za statistiku, RIK i sve analitičare je da pronađu jednu (dovoljna je samo jedna) raspodela glasova između grupacija sa lokalnih na republičke izbore koja nije apsurdna. Jer ako su sve apsurdne, naša osnovna teza da su izbori pokradeni je dokazana.

Dakle?

Na ova pitanja očekujemo odgovor i zavoda za statistiku i svih relevantnih analitičara.

Saša Radulović sumnja da je Vučić izvršio izbornu krađu

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Ima logike u svemu ovome sto pisete. Po meni je realan scenario da su glasaci koji su glasali za grupe gradjana na lokalu glasali za ostale grupacije u slicnom odnosu koji je odnos glasova izmedju ove 3 grupacije. Znaci grupacija 1 (SNS) -> 63%, grupacija 2 (8.7%), grupacija 3 (28.3%) +_ .. nije najpreciznije… ali kakva je raspodela glasova na partije van lokalnih, tako nesto se preslikalo i na republicke. Tom logikom kradja je nekih 120.000 glasova u korist SNS-a.

  No realno ako ta grupacija ima 2miliona glasaca tih dodatnih 300.000 glasova im ne znaci nesto puno. Razumem da time oduzimaju jos kojeg poslanika. Moje pitanje je.. da nema hipoteticki te kradje koliko bi vise poslanika odnosno manje imala koja grupacija?

  • da nije bilo te kradje SNS ne bi mogao da osnuje vladu, odnosno ne bi imao sa sve koalicionim partnerima dovoljno poslanika za vecinu

  • Gojko, po Vašem scenariu bi značilo da je veći broj građana koji glasaju za DS na lokalu, na republici glasaju za SNS, što je još apsurdnije.

   U dokazivanju izborne krađe se polazi od pretpostavke da izori nisu pokradeni. Ukoliko izbori nisu prokadeni onda je potrebno naći bar jedan scenario koji nije apsurdan. Ako je svaki scenario apsurdan onda polazna pretpostavka nije tačna. Matematički je u potpunosti dokazano da su izbori pokradeni, jer se ne može naći ni jedan scenario koji je prihvatljiv.

   Na ovaj način se dokazuje gomila teorema u matematici. Zato i pozivaju analitičare da komentarišu rezultate, a ovi beže u mišiju rupu.

 • Po tri mečke smo rodili,dok Zlobu nismo smenili i opet Kurčić.
  I posle Zlobe,Kurčić.
  Isti sistem manipulacije.
  Ali,hajde da im se više ne sklanjamo,kao Saša,neka se oni sklone.
  Žao mi je što DJB ima par stavova preko kojih ne mogu preći,pa svoju podršku moram da pružam samo ovako sa distance.

 • uvek sam uz DJB.
  sns konsultanti svake vrste, ovaj sajt sigurno čitaju ,analiziraju i koriste sve predloge
  i misli ovde objavljene kako za sa sebe , tako i protiv DJB.
  Tekstove na ovu pretpostavljenu krađu glasova sigurno analiziraju.
  Da li slučajno ili ne , ali neke slogan misli odavde već su sns ponovili.
  Jedan od komentatora, negde mnogo ranije je napomenuo da ;
  postoji velika nesuglasnost između broja stanovnika u Srbiji,
  broja mlađih stanovnika koji nemaju pravo glasa uzevši Statistički godišnjak
  i broja glasačkih listića, kao i stanovnika u glasačkom spisku.
  Pretpostavljam , da se te razlike takođe koriste za muljanje.
  Ali kako smanjiti ovu mogućnost?
  *Uvek uz DJB.

 • Da li je možda neka od tih grupa građana “trojanski konj” – grupa osnovana od strane SNS-a, koja služi za zbunjivanje glasača?

 • Kao i u Sps-u svojevremeno, tako najverovatnije i u Sns-u postoji služba bezbednosti (da, baš tako, služba bezbednosti) koja se bavi internim radom nalik onoj pravoj, državnoj službi (naravno, uz pretpostavku da koristi – političkim vezama i pozicijom – možda i poneku info iz prave, državne službe…) . Sasvim je sigurno da će ta služba razmatrati i osmišljavati i potencijalne, smislene odgovore i na sve ovo što je objavio Djb. Jer, takve službe se ne bave samo kontrolom rada i članstva partije, već i predlaganjem mera, kontramera i sl, u cilju očuvanja vlasti. Analiza koju je ovde prikazao Djb, jeste – fantastična i oku širokog spektra posmatrača – prijemčljiva. I ovo se (sajt Djb i komtari) čita. To je u jednom trenutku potvdrila i onakva ličnost oličena u liku i (ne)delu Nemanje Šarovića, u emisiji Upitnik, kada mu je izletelo da prati ovaj sajt…

 • Pozdrav svima.
  – Ja razumeo da je u Subotici 8 najtezih kamiona slepera zgazilo po jednog pesaka, i da je na svu srecu 5 prezivelo bez ikakvih posledica.
  U Mladenovcu 5 manjih kamiona pregazilo po jednog pesaka pa 4 prezivela. (Kako je ovaj rezultat moguc?)
  Ako “statisticari” ove rezultate ne mogu povezati, a mogu osporiti, ostaju zapisnici, spiskovi i ostalo. Pritisak za raspisivanje izbora ovog aprila.
  – Nadam se da ce se slicne analize lepse (od moje) pretstaviti i siriti da se svima objasni apsurd proslogodisnjih izbora.
  – Pa ako je meni trebao RTS Upitnik da se sam potpuno uverim u zlonamernost Sarovica, daleko vise stanovnika nase zemlje ce razumeti kradju prethodnih izbora i ostale aktuelne dogadjaje.
  – A kako SNS kontrolise medije (medijski mrak), pa jos mora da posegne za zloupotrebom zapisnika da se priblizi zeljenom rezultatu, koga ne dostigne. Taj se urusava sam od sebe i bez naseg DJB, pa jos je svestan toga i na proslogodisnjim izborima i na ovogodisnjim.
  Pozdrav svima od jednog Zike
  a svim “pregazenim” Mladenovcanima i Suboticanima zelim brz oporavak.

 • Vrlo logično npr. kod mene u Čačku SNS je osvojio 38% a za republičke osvojio 50% zato što je na izborima bila samostalna Nova Srbija koja je osvojila nešto manje od 8% i kad na te glasove za republiku date Veljine glasove to 46% i kad na to date rezultat GG Aleksandar Radojević 5% koji se otcepio od SNS-a to je oko 51% ali naravno ne znači da su svi glasači te dve liste glasali za SNS na republičkom nivou

  • Takve stvari su logične, DJB priča o opozicionim glasovima koji su masovno prelazili u SNS što nije logično. Ajde neki pojedinačni slučaj ali 300 hiljada, malo tu nešto smrdi. Ako već spominjemo tvrdnju da ljudi različito glasaju na lokalu i republici, kako to da sve razlika ode u koristi SNS-a, što neki SNS glas nije završio kod opozicije?

  • Marko pitajte u kafani na Ibarskoj magistrali, možda su SNS skretali umjesto Boška Obradovića. Da nisu tamo brojili glasove ovi iz SNS, SPS, SRS. Predložite konobarima šifru WIFI, ako je tako bilo “brojimo glasove” sve malim slovima…Pozdrav Marko srdačan i za Vašeg zemljaka Boška Obradovića…

 • Evo kako je Nikola Pašić objasnio šta je to politika u Srbiji!
  Dvostruki gradonačelnik Beograda i jedan od tvoraca Vidovdanskog ustava, Nikola Pašić, važi i dan-danas za jednog od najmudrijih političara u istoriji Srbije.
  Ovaj dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Radikalne stranke, bio je tvorac brojih neobičnih definicija i glavni lik mnogih anegdota tog perioda.
  Jedna od njih govori o novinarima koji su presreli Nikolu Pašića i pitali ga šta je za njega politika.
  “Znaš šta je politika? To ti je kada treba neka slamka da se digne, a ono zapne cela Narodna skupština kao da je neki balvan. A kada ima neki balvan da se digne, onda, znaš, ostanemo Laza Paču i ja da svršimo posao…” – rekao je slavni radikal.
  Da li bi ovo moglo da važi i za današnje vreme?

  • Slažem sa Vilogorski, samo sada je u Srbiji ne balvan, već pun lager balvana. Trebaće cijel Dosta je bilo, da to to podigne. Pozdrav srdačan i ovo sam napisao isljučivo da Vas pozdravim. Vi ste izgleda dobar čovjek, a ja sam u par navrata možda bio žešći u odgovorima na Vaše komentare. Pozdrav bio sam dobronamjeran, vjerujte mi iskreno…

  • Dragi Đorđe,
   Dobro je to što smatrate da ste “žešći”.
   Samo ispravna jaka i dobronamerna politika bistri ljucki um.
   Na ovom postu sam očekivao daleko više zrelih diskutanata koji mogu da otvore političke rasprave koje će dati pozitine razultate iz kojih će DJB
   crpsti ideje za delovanje u skupštini.Ovu tvrdnju potkrapljujem činjenicom, da ni jedan od autora tekstova ovde objavljnih ne diskutuje sa komentatorima. Šta to govori prosudite sami. Ako neko neki takst i šturo i šablonski bez obrazloženja i argumentacije pohvali. Tipa –alal vera ili -samo tko nastavite. Dobije se odgovor Hvala, Ljiljo ili pag Biljo itd. To nije normalna i zdrava komunikacija autor glasač.
   Pogledajte blog Nebojše Katića, brilijantnog intelektualca koji svoje fantastično angažovane tekstove potavlja na svoj sajt i nema od hiljade diskutanata, od studenata, radnika, profesora univerziteta,da nije odgovorio ili nedoumicu objasnio. E to se zove angažovani i odgovorni intelektualac.
   Gotovo zanemarljiv broj žitelja Srbije ne može da pojmi stanje u svetu a u Stbiji još gore. Onovna maksima bi za današnje političko stanje glasila-RAZMIŠLJAJ GLOBALNO A DELUJ LOKAKNO-.
   Svaka današnja organizacija, pokret, građanska inicijativa, stranka ako je zatvorena ona je zasigurno osuđena na poropast i na daje rezultate. Samo otvorene organizacije se uzdižu odbacijući ono što se u životu loše pokaže a prihvataju ono što nudi izvesnost.
   Jedino je promena večna.
   Pozdrav

 • Vilogorski, komentar bi trebao biti kratak i jasan – “NJEGOŠEVSKI PRECIZAN”. To kod Vas i kod mene nije često slučaj, pa se bojim da ja i Vi “ne smaramo” ljude svojim komentarima. Često puta je komentar, pa i Vaš dosta često duži od teksta. Pokret Dosta je bilo prati komentare, izvlači pouke, odgovara na iste, predizima aktivnosti i otklanja greške u cilju unapređenja saradnje sa komentatorima. Ovo sam se uvjerio lično i vidim kod drugih skoro uvjek odgovore. Jasmina Nikolić naročito aktivno radi da udovolji zahtjeve na sajtu. Pozdrav za Vas i sve druge dobre ljude, ako Vam svima moj komentar nekada bude dugačak i dosadan oprostite…

  • Dragi Đorđe u pravu ste.
   Komentari bi trebali da budu kratki i jasni.
   Problem je samo u tome što ja nisam NJEGOŠ !
   Evo, kratko i jasno 🙂

  • Vilogorski, samo te gledamo 🙂 Smanji malo offtopic i “filozofsku misao” pa da nam svima bude lakše.

  • @Dosta je bilo
   Poštovani, DJB pa i vi se oglasiste.
   Doduše kratko ali ne i jasno 🙂
   Jasno mi je samo da svaki napor umara naročito misoni.
   Puno pozdrava i sve najlepše u budućem radu.

  • Vilogorski, još jedno kratko za Vas. krenuli ste pričom o Radikalima Pašića, oni su super. Nadam se da dobar čovjek ne ode u ove Šešeljeve polusvjetov, a potom u SNS. Vi svojom dobrotom i skromnošću u svojoj sredini lagano pročajte, kako postoji pokret Dosta je bilo i ima dobre ljude, objektivno recite i to je ta iskra u mračnoj Srbiji. Ja Vam kažem da je tako, a Vi prosudite sami i slobodno iznesite primjedbe. Ako Vam ne odgovore iz DJB, pokušaću Vam ja. Oni nas ne smiju izdati, vjerujem im i obećali su…Mi rezervne života nemamo. Pozdrav i radi malo na gramatici i meni je to problem…