Интервју Преносимо

Интервју Марије Мали за Крик: Сумњиви послови Синише Малог

Преносимо вам Криков интервју са Маријом Мали о сумњивим пословима Синише Малог.


“Пошто није могао другачије да објасни порекло 95 хиљада евра, Синиша и његов адвокат дошли су на идеју да прикажу да сам ја нашла новац после смрти оца.”

Након развода од градоначелника Београда, Марија Мали изгубила је старатељство над децом. Пријаву коју је због физичког напада поднела против бившег супруга суд је одбацио, а отпуштена је и с посла. Таблоиди су је лажно оптуживали, а она тврди да јој бивши супруг Синиша Мали и даље упућује претеће поруке, подсећајући је на моћ коју има. Појављивање у јавности за њу је, како каже, последња линија одбране. У интервјуу за КРИК она говори о понашању бившег супруга после развода, али и како је била приморана да учествује у сумњивим пословима у које ју је током брака укључивао. Тако је била уцењена да му помогне да слаже Агенцији за борбу против корупције о својим приходима. Постављао ју је на места директора представништава офшор компанија, без објашњења чему неке од тих фирми служе. Она сада открива детаље о имовини коју Мали не води на своје име, о његовом учешћу у случају Савамала и другим сумњивим пословима. Марија Мали је за већину тврдњи показала доказе у виду преписки, оверених изјава, рачуна и других докумената.

Једна од најнеугоднијих ситуација, како је Марија Мали објаснила, била је када ју је бивши супруг натерао да потпише лажну изјаву о приходима намењену Агенцији за борбу против корупције. На тај начин, Мали је прикрио 95 хиљада евра – новац чије порекло није могао да објасни државној институцији.

“Он је као функционер био дужан да подноси извештаје који се не тичу само њега, него и мене. Агенција је видела разлику у количини новца који сам трошила и плате коју сам примала у ’Хенкелу’.”

Марија је за КРИК објаснила да је то новац који је Синиша Мали доносио у кешу и давао јој да уплаћује на свој рачун, а онда га је она трошила са своје кредитне картице на потребе породице. Разлика од 95 хиљада евра настала је у периоду од 2013. до 2016. године. Синиша Мали супрузи никада није објаснио одакле му кеш. Део пара јој је предавао у еврима, део у динарима.

“Када год сам задужила своју кредитну картицу, Синиша ми је дао новац којим сам оплатила задужење и тако се направила разлика у потрошњи у односу на моју зараду. Ја сам била мајка троје деце и бринула о њима, кући, породици, док је он бринуо о финансијама. Оно што је желео са мном да подели, делио је. Од тренутка када је почео да ради за владу, мислим да је 90 одсто ствари престао да дели са мном. Зато су се наши односи погоршали. Ја више нисам имала увида у то шта Синиша ради, с ким се виђа. Претпостављам да су то биле, не знам, пословне тајне, да не сме супруга да зна. Док је радио и имао своју приватну фирму, колико-толико сам и знала.”

Пошто није могао да објасни порекло тих 95 хиљада евра, Синиша Мали је са адвокатом осмислио алиби да завара Агенцију, каже Марија. Одлучили су да искористе чињеницу да јој је недавно преминуо отац.

Спорна изјава

“Синиша и његов адвокат Игор Исаиловић дошли су на идеју да прикажу да сам после смрти оца пронашла новац који сам потом користила за свакодневне потребе. Стигла ми је порука од Исаиловића: ’Марија, треба да потпишеш изјаву за Агенцију за борбу против корупције’. Рекла сам: ’Не долази у обзир, не желим да радим такве ствари’. Имам ту преписку са њим. Онда сам отишла код Синише у кабинет и рекла му: ’Немој то да радиш’, али је он употребио своје преговарачке способности да ми објасни како је то јако битно због деце. Да ја тиме морам да заштитим децу. Ја сам, наравно, пре свега, мајка.”

Новинарима КРИК-а показала је изјаву оверену код нотара. Агенција за борбу против корупције, којој покушава да се пожали да је изјава под њеним именом лажна, месецима одбија сусрет са њом.

“У четвртак сам последњи пут звала и рекли су да никог нема и да зовем у понедељак.”

Скривена имовина

Марија објашњава да током развода није било једноставно поделити имовину пошто Мали не води све на своје име.

Поделили су оно што се у папирима водило на Синишу – два спојена стана у луксузном београдском комплексу „Оаза“ припала су Марији Мали, а стан у Бугарској остао је њему. Синиша је, међутим, задржао остале станове који нису били уписани на његово име.

Марија Мали је новинарима КРИК-а указала на још три некретнине којима располаже њен бивши супруг – још један стан у “Оази” и два апартмана на Копаонику, на атрактивној локацији у средишту овог туристичког центра, недалеко од првих стаза за скијање. Ових станова нема у његовом имовинском картону на сајту Агенције за борбу против корупције.

“За трећи стан у „Оази“ дата је капара од 100 хиљада евра 2009. године. Стан није на Синишино име, али он располаже тим станом. Плаћали смо рачуне за тај стан. Знам само да је стан био под судским спором због чега није у целости исплаћен па не може да се укњижи и због тога није пријављено Агенцији. Исто тако није пријавио ни станове на Копаонику.”

Поменути апартмани на Копаонику нису уписани у катастар и на тај начин није могуће утврдити у чијем су власништву. Марија је новинарима КРИК-а показала рачуне за комуналије, одржавање и телефон који се воде на име Синише Малог.

“Један стан на Копаонику се води на име Синишиног оца и користили смо га и пре него што су се деца родила, негде 2004. године. Знам само да су стизали рачуни и да смо их уредно плаћали. Сваке зиме смо горе проводили по минимум месец дана. Све наше ствари и дан данас стоје тамо. Други стан на Копаонику чак ни ја сама не знам на кога се води. У његовом власништву је од 2014, када је постао градоначелник. Зато се не води ни на чије име. Ја сам ишла да га сређујем, кречим, уносим намештај. Када је била подела имовине, то је Синиша задржао.”

Комплекс у Бугарској у којем су 24 стана

Марија Мали верује да Синиша поседује још некретнина, за које она не зна. Каже да је тек након КРИК-ове приче сазнала да је учествовао у куповини 24 апартмана на бугарском приморју. Знала је за само један од тих станова у којем летују од 2009. године. Сећа се да јој је једном приликом рекао да планира да уђе у тај пројекат, али ју је касније обавестио да је од тога одустао. Документа до којих су дошли новинари КРИК-а показују да је Мали као представник две офшор компаније купио ове луксузне некретнине у Бугарској вредне око пет милиона евра од Срђана Дабића средином 2012. године.

“Они су дуже време пре тога били пријатељи. Заједно су радили у ’Лукоилу’ неко време и када је Срђан Дабић дошао на идеју да прави комплекс на Црном мору у Бугарској, понудио је Синиши да буде партнер у том пројекту. Оно што сам тада чула од Синише јесте да је он то одбио, лично ми је рекао. То је нешто што ја очигледно није требало да знам. Чим смо се венчали, рекао ми је: “Пријатељи су ме саветовали да никада ништа не стављам на своје име’, да не би, између осталог, при разводу морао да имовину дели са супругом. Зато је и ставља на офшор компаније. Ниједна некретнина коју смо икада купили није била ни на моје име“, испричала је Марија за КРИК.

Синиша Мали сада тражи и ревизију поделе имовине – да му се врати стан у “Оази” који је пре тога оставио Марији Мали.

“Покушава да докаже да је био правно неук и да то уопште није требало да дели са мном. Покренут је поступак и већ је било прво рочиште.”

Офшор пословање

КРИК је до сада открио неколико офшор компанија и тајновитих трансакција иза којих стоји градоначелник Београда. Неке од њих, попут офшор компаније “Busbu Financial Corp.” са Британских девичанских острва, повезане су и са Маријом – била је директорка њихових представништава у Србији. Марија за КРИК открива да је сврха ове фирме била да се избегне плаћање пореза на куповину аутомобила.

“На ту фирму се водио наш породични ауто који је био купљен у јулу 2008. године. Према мојим тадашњим сазнањима, пребачен је на ту фирму да се не би платио порез који плаћате када купите аутомобил. То је скупљи аутомобил, ‘мерцедес’ Г класе, седам седишта. Постоји рок који треба да прође да не мора да се плати порез. Оног тренутка кад је истекао тај рок, Синиша је аутомобил пребацио на моје име. Он је пријављен Агенцији.”

Маријину причу потврђује пуномоћје које је фирма „Бусбy“ издала Синишином адвокату Исаиловићу у ком пише да је овлашћен да обави „правне радње за увоз аутомобила.“

Марија је била и директорка представништва офшор компаније „Алессио Инвестменст Лтд.“ за коју не зна чему је тачно служила.

“То су биле трансакције које Синиша ради, а у које се ја нисам разумела. Ја сам тада буквално само потписивала папире које су ми он и адвокат дали.”

Иако важи за експерта у области финансија и пословања, Синиша Мали је често остављао трагове на документима који га везују за сумњиве послове.

“На себе је најмање обраћао пажњу, најмање се можда удубљивао у послове који су у вези са њим самим. Он се другима више посвећивао, за себе је мислио да је све под контролом.”

Чувар тајни

За градоначелниковог адвоката Игора Исаиловића каже да му је најближи сарадник и да познаје све послове Синише Малог.

“Игор је радио као адвокат у ʼГранд кафиʼ и тамо су се упознали када је Синиша био задужен за преговоре о продаји те фирме. Исаиловић је тада био на почетку каријере и Синиша га је узео под своје и научио послу. Исаиловић је потом изашао из групе адвоката са којима је радио и основао своју фирму. Од тада не постоји ниједан посао који је Синиша икад урадио, а да он није учествовао.”

Након што је Мали дошао на власт, Исаиловић је постао близак Српској напредној странци. Био је један од најистакнутијих који су, упркос протесту својих колега, подржавали увођење нотара. Исаиловић је компанију оснивао и са Аном Брнабић, министарком државне управе и локалне самоуправе, како је КРИК недавно открио у бази имовине политичара.

Марија каже и да је упућена у случај “Цомпост Гроуп”. Подсећамо, КРИК је открио да је ова фирма у власништву породице Мали нелегално присвојила 10 хектара државне земље код Вршца и на њој покренула производњу компоста, материје за узгој шампињона. Чека се одлука Привредног суда у Панчеву хоће ли се земља вратити држави. Власништво ове фирме Мали је средином 2013. пренео на Ивицу Ђолића, док Марија тврди да је градоначелник Београда и даље њен власник.

„Фирму је углавном водио Синишин брат. У неком периоду се укључио Ивица Ђолић као неко ко је продавао компост по Србији. Ђолић је супруг моје куме – ја сам га препоручила. Он је само фиктивно власник, али чињеница је да је то Синишина фирма. Од тренутка кад је ушао у целу ову причу с политиком, нити је имао времена више тиме да се бави, нити је његов брат имао времена. Они су у потпуности то занемарили, ја мислим да је та фирма апсолутно пропала. Неки наш интерни договор био је да кад он прода ’Цомпост Гроуп’, да ће мени дати пола тог новца. Више се не надам да ће он то икада поделити.“

Савамала

Марија Мали објашњава да се Синиша Мали веома променио од када је постао градоначеник и постао политички моћан.

„Нешто се драстично променило у том човеку. Мене је физички напао и у истом месецу је дошло до рушења града у Савамали. Неки осећај доминације, власти и моћи вероватно је дошао до врхунца – ’Ја сад могу све’.“

Одмах после бесправног рушења објеката у Херцеговачкој улици у Савамали, Марија Мали каже да јој се бивши супруг похвалио да је учествовао у рушењу. Урадио је то, наводи, да отклони сметње изградњи капиталног пројекта.

„Ја сам са децом у то време била у Црној Гори. Имали су неколико дана распуста. Избори су били 24. априла, он је одмах сутрадан дошао авионом. Испричао је то као најобичнији догађај. ’Имао сам проблем, неки нису хтели да се иселе. Организовао сам акцију рашчишћавања. Дошли су људи у сред ноћи, мало тамо нешто полупали. Ништа страшно нисам урадио, али ето све сам ја сâм организовао, извео сам акцију’. То су биле, по његовим речима, неке баракице тамо, колибице. У том тренутку то уопште није требало да буде нешто што ће да одјекне као бомба у медијима. Уопште се није претпоставило да може било ко да примети да се рушило. Ваљда док је трајала та изборна еуфорија, док је народ славио, радовао се победи премијера, тај догађај је требало да падне у сенку. Мени јесте именовао фирму која је то урадила, али не бих сада о томе. Синиша је имао задатак да очисти тај простор јер је испреговарао са Арапима да ту изграде ‘Београд на води’.“

Каже да јој је Синиша рекао име компаније чијим се багерима рушило, али тај детаљ није желела да изнесе у јавност.

“Судија је моја”

Главни мотив због ког је Марија Мали пристала да за КРИК јавно говори о свом бившем супругу јесте судски поступак којим је она након развода изгубила старатељство над њиховом децом.

“Изгубила сам старатељство над троје деце на најбруталнији начин. Обраћала сам се многима. Нигде нисам наишла ни на какву помоћ, заштиту, савет. Где год да одем, или неће да ме приме, или једноставно неће нико ни да ме саслуша. Обраћала сам се премијеру, Центру за социјални рад и на још неколико адреса.”

Након што су се споразумно развели новембра 2015, Марија и Синиша Мали наставили су да се у јавности представљају као да су и даље у браку. На то је, како каже, била приморана.

“Чињеница је да се он непуних годину дана после развода понашао као да смо ми у браку. Нису ни деца смела да знају. Ми смо у јавности глумили идеалан пар”, каже Марија Мали.

Она је у међувремену против бившег супруга поднела кривичну пријаву због насиља, осносно ситуације у којој ју је он, како тврди, напао у њеном стану “пред децом и женом која је тада радила код нас”. У исто време, Синиша Мали поднео је и пријаву против ње за лажно пријављивање. Маријина кривична пријава је одбијена, а није јој познато шта је било са његовом.

„Не желим да трпим насиље и обратила сам се Центру за социјални рад, где су ми рекли да против насилника морам да поднесем кривичну пријаву. И тад је наставио да прети, да говори: ’Немој то да радиш. Ако урадиш, ја ћу да те уништим, узећу ти децу.’ Пошто сам ипак поднела кривичну прјаву, он је урадио све, на све могуће начине, и добио старатељство над децом…. Да ми се освети.“

По речима бивше супруге београдског градоначелника, претње које је од њега добијала биле су „свакакве“.

“Није тада конкретизовао да ће објавити било шта у медијима, али ми је рекао ’Немаш шансе. Судија је моја. Специјални тужилац ми је дао савете шта да радим.’ Жена које је присуствовала насиљу неће да сведочи у моје, него у његово име, значи немам сведока… ’Отићи ћеш у затвор на три године за лажне оптужбе за насиље’ и ’Ти немаш никакве шансе’.”

Марија Мали каже да јој је најтеже због троје заједничке деце која више не живе с њом.

“Тата је најмање са њима и та деца су потпуно, потпуно сама. Ја их виђам четири сата недељно и сваки други викенд. И он одлази сада у другу крајност и сада ми на бруталан начин доказује колико је моћан. ’Па, ја сам ти рекао. Зашто си ишла против мене? Видиш шта ти се сада десило?’ Али није свестан да деца преживљавају велике трауме и да ради на њихову штету. У ствари, он је децу искористио као средство до циља. Циљ је био да уништи мене.”

Градоначелник Београда Синиша Мали више од годину дана одбија да пристане на интервју за КРИК.

Извор: КРИКАутор: Драгана Пећо

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Kada će zasijedati ponovo skupština?. Mislim da će prije “Skupstina o Trojcinu dne”, nego prva sjednica skupštine Srbije u 2017. godini.
   Od skupštine su napravili “farmu, parove, velikog i Malog brata, toplog brati i toplog zeca i slično.
   Mislim da je Hitler više poštovao Reichstaga, nego što ovi poštuju skupštinu Srbije. Mad su skupštinu neki što su prejurili kod AV , 5. oktobra 2000. god. i palili, a poklapa se i sa djelom pomenutog lika prema Reichstagu. Pozdrav Nizina srdačan i reče Nušić, ako se popneš više, više i vidiš, ali ne baš previše visoko, kao ovaj Mali – poraslo dijete osamostalilo se, Šmrc. Šmrc, Šmrc…

 • Ja sam u neverici. Da li je kontrola medija toliko jaka da se jedna ovakva tema ne ispituje detaljno? Ovo su ozbiljne optuzbe koje su kako stvari stoje fino potkrepljene dokumentacijom. Drugim recima novinari veoma lako mogu doci do zakljucka koliko ima istine u njenim recima i podrobnije ispitati sve, a deluje da ima i vise nego dovoljno materijala da se i pravno pokrenu postupci u vezi vise krivicnih i prekrsajnih dela. Na kraju deluje da je sve prosto gurnuto pod tepih! Cak ni u vreme Slobodana Milosevica nije bilo moguce ovoliko iskontrolisati medije i nametnuti jednoumlje!
  Ne sporim ja da svi politicari koji su na vlasti pokusavaju da imaju kakvu takvu kontrolu stete i da drze medije na ovaj ili onaj nacin blisko sebi, ali danasnja situacija je nepodnosljiva! U vreme DS vladavine kada je Boris Tadic bio najjaci imali smo priliku po raznim medijima da citamo o njegovoj bivsoj supruzi, cak i intervju je jedan od listova radio, koja je zamonasena u nekom samostanu. Znaci tada za najmocnijeg coveka (setimo se samo fikus premijera) u politici nije bilo tabu teme!
  Ovo sto citam u tekstu iznad pa da je pola tacno je previse! Ako je sve tacno onda me jeza podilazi kakvog psihopatu ima Beograd za gradonacelnika.

 • Леле, леле, леле!
  Пандорина кутија се само мало отворила и шта је све изашло из ње само о СНС-овом градоначелнику Београда!
  Али ово о Херцеговачкој улици је посебно занимљиво: “Нешто се драстично променило у том човеку. Мене је физички напао и у истом месецу је дошло до рушења града у Савамали. Неки осећај доминације, власти и моћи вероватно је дошао до врхунца – ’Ја сад могу све’.“
  „Испричао је то као најобичнији догађај. ’Имао сам проблем, неки нису хтели да се иселе. Организовао сам акцију рашчишћавања. Дошли су људи у сред ноћи, мало тамо нешто полупали. Ништа страшно нисам урадио, али ето све сам ја сâм организовао, извео сам акцију’. То су биле, по његовим речима, неке баракице тамо, колибице.”

 • “Pa ti vjeruj ženi”?. Ovo je šala zaista. Napred Marija i budi Velika Marija i sve žene od fukara izađite ovako radi boljeg sutra, a protiv zla Vašoj djeci i unucimai. Na ženama su tri stuba kuće, neka što više žena vlada Srbijom, ali i rađa djecu. Bravo za Mariju i pomozimo joj da se i druge žene dignu protiv šljama, polusvijeta, fukara i ološa. Kako je ovo konkretno, prosječan Srbin glasač ne voli matematičke formule. Čim vidi jednu formulu on više ne čita tekst, a knjigu s formulama “ma jok bre šta mu to treba”. Naprijed svi za bolje sutra “rasturajte ih iznutra”, dosta su i oni ovaj napaćeni narod i Vas žene uništavali i dušu nam na usta čupali. Žene budite Avagarda Srbije, jer Vi to ne da možete. Vi to zaslužujete, a od ovakvih poduhvata zavisi uspjeh cijele operacije zvane ; “Istjerajmo mrak i donesimo svjetlo našoj voljenoj i napaćenoj Srbiji”. Pozdrav za sve žene i neka neka nova “državnost Srbije” može biti i u Vašu čast, a ne samo 8. mart i sv. Trifun (Dan zaljubljenih) kad se Vas neko ako sjeti. N A P R I J E D…

 • Ово мора обавезно бити у Народној скупштини постављено као питање Влади, као и током дискусије (ако уопште буде заседања, јер се избегава заказивање како би се сакрио “прљав веш” СНС),

 • Vrlo sam ravnodušna prema nevolji koja je snašla ovu gospodju. Lepo je živela, učestvovala u malverzacijama svoga muža i sada treba da je žalim što je propevala kad su joj kola krenula nizbrdo. Upravo slušam na RTS-u o sudbini mladog bračnog para, lekara. Vratili se posle završenih studija na selo. Nadaju se da će moći da žive od poljoprivrede,a kad zarade pare, baviće se lečenjem naroda -tako kažu. I ja često sabiram svoj život. Završila sam fakultet, radila i sad sam siromašni penzioner. Svoje jedino dete sam učila časnosti i poštenju. Uspela je – mislim. Postala je docent na jednom državnom fakultetu a para nema. Posle svega šta da savetujem unuke??? Pratim DJB i nadam se???

 • Мени је у читавом тексту најинтересантнији део о Ани Брнабић – коначно ми је јасно откуд она у влади. Био сам убеђен да је ушла како би заштитила/надгледала/наплатила оно муљање око ветро – паркова. Мада, то уопште не искључује неке друге разлоге (као на пример овај из текста). На Синишу Малог нећу да трошим речи. Заиста нећу – нисам Вучић који каже да неће о нечем да говори а онда наредних пола сата баш о томе прича 🙂

  • Miloše, dobro ste primetili za Brnabićku. I ja sam se pitala ko je ona. Imovinska karta, za godine koje ima, joj je izvanredna. Trebalo bi se malo njome pozabaviti.

  • Љиљана, мени је од почетка њихово бусање у прса са геј министарком личило на бацање прашине у очи. “Види рајо како смо напредни, геј министарку имамо!” а далеко од очију и срца, налази се прави разлог.

 • Ana Brnabić je išla u Petu beogradsku gimnaziju kao i Mali,iako je 2-3 generacije “iza njega”. Kao i on, i ona je, za razliku od većine članova SNS-a, izuzetno obrazovana i “videla sveta”, što bi se reklo. Ali očigledno su oboje ozbiljno korumpirani i pohlepni. Na neki način su i gori od ovih neobrazovanih instant-diplomaša.