Intervju Prenosimo

Intervju Marije Mali za Krik: Sumnjivi poslovi Siniše Malog

Prenosimo vam Krikov intervju sa Marijom Mali o sumnjivim poslovima Siniše Malog.


“Pošto nije mogao drugačije da objasni poreklo 95 hiljada evra, Siniša i njegov advokat došli su na ideju da prikažu da sam ja našla novac posle smrti oca.”

Nakon razvoda od gradonačelnika Beograda, Marija Mali izgubila je starateljstvo nad decom. Prijavu koju je zbog fizičkog napada podnela protiv bivšeg supruga sud je odbacio, a otpuštena je i s posla. Tabloidi su je lažno optuživali, a ona tvrdi da joj bivši suprug Siniša Mali i dalje upućuje preteće poruke, podsećajući je na moć koju ima. Pojavljivanje u javnosti za nju je, kako kaže, poslednja linija odbrane. U intervjuu za KRIK ona govori o ponašanju bivšeg supruga posle razvoda, ali i kako je bila primorana da učestvuje u sumnjivim poslovima u koje ju je tokom braka uključivao. Tako je bila ucenjena da mu pomogne da slaže Agenciji za borbu protiv korupcije o svojim prihodima. Postavljao ju je na mesta direktora predstavništava ofšor kompanija, bez objašnjenja čemu neke od tih firmi služe. Ona sada otkriva detalje o imovini koju Mali ne vodi na svoje ime, o njegovom učešću u slučaju Savamala i drugim sumnjivim poslovima. Marija Mali je za većinu tvrdnji pokazala dokaze u vidu prepiski, overenih izjava, računa i drugih dokumenata.

Jedna od najneugodnijih situacija, kako je Marija Mali objasnila, bila je kada ju je bivši suprug naterao da potpiše lažnu izjavu o prihodima namenjenu Agenciji za borbu protiv korupcije. Na taj način, Mali je prikrio 95 hiljada evra – novac čije poreklo nije mogao da objasni državnoj instituciji.

“On je kao funkcioner bio dužan da podnosi izveštaje koji se ne tiču samo njega, nego i mene. Agencija je videla razliku u količini novca koji sam trošila i plate koju sam primala u ’Henkelu’.”

Marija je za KRIK objasnila da je to novac koji je Siniša Mali donosio u kešu i davao joj da uplaćuje na svoj račun, a onda ga je ona trošila sa svoje kreditne kartice na potrebe porodice. Razlika od 95 hiljada evra nastala je u periodu od 2013. do 2016. godine. Siniša Mali supruzi nikada nije objasnio odakle mu keš. Deo para joj je predavao u evrima, deo u dinarima.

“Kada god sam zadužila svoju kreditnu karticu, Siniša mi je dao novac kojim sam oplatila zaduženje i tako se napravila razlika u potrošnji u odnosu na moju zaradu. Ja sam bila majka troje dece i brinula o njima, kući, porodici, dok je on brinuo o finansijama. Ono što je želeo sa mnom da podeli, delio je. Od trenutka kada je počeo da radi za vladu, mislim da je 90 odsto stvari prestao da deli sa mnom. Zato su se naši odnosi pogoršali. Ja više nisam imala uvida u to šta Siniša radi, s kim se viđa. Pretpostavljam da su to bile, ne znam, poslovne tajne, da ne sme supruga da zna. Dok je radio i imao svoju privatnu firmu, koliko-toliko sam i znala.”

Pošto nije mogao da objasni poreklo tih 95 hiljada evra, Siniša Mali je sa advokatom osmislio alibi da zavara Agenciju, kaže Marija. Odlučili su da iskoriste činjenicu da joj je nedavno preminuo otac.

Sporna izjava

“Siniša i njegov advokat Igor Isailović došli su na ideju da prikažu da sam posle smrti oca pronašla novac koji sam potom koristila za svakodnevne potrebe. Stigla mi je poruka od Isailovića: ’Marija, treba da potpišeš izjavu za Agenciju za borbu protiv korupcije’. Rekla sam: ’Ne dolazi u obzir, ne želim da radim takve stvari’. Imam tu prepisku sa njim. Onda sam otišla kod Siniše u kabinet i rekla mu: ’Nemoj to da radiš’, ali je on upotrebio svoje pregovaračke sposobnosti da mi objasni kako je to jako bitno zbog dece. Da ja time moram da zaštitim decu. Ja sam, naravno, pre svega, majka.”

Novinarima KRIK-a pokazala je izjavu overenu kod notara. Agencija za borbu protiv korupcije, kojoj pokušava da se požali da je izjava pod njenim imenom lažna, mesecima odbija susret sa njom.

“U četvrtak sam poslednji put zvala i rekli su da nikog nema i da zovem u ponedeljak.”

Skrivena imovina

Marija objašnjava da tokom razvoda nije bilo jednostavno podeliti imovinu pošto Mali ne vodi sve na svoje ime.

Podelili su ono što se u papirima vodilo na Sinišu – dva spojena stana u luksuznom beogradskom kompleksu „Oaza“ pripala su Mariji Mali, a stan u Bugarskoj ostao je njemu. Siniša je, međutim, zadržao ostale stanove koji nisu bili upisani na njegovo ime.

Marija Mali je novinarima KRIK-a ukazala na još tri nekretnine kojima raspolaže njen bivši suprug – još jedan stan u “Oazi” i dva apartmana na Kopaoniku, na atraktivnoj lokaciji u središtu ovog turističkog centra, nedaleko od prvih staza za skijanje. Ovih stanova nema u njegovom imovinskom kartonu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

“Za treći stan u „Oazi“ data je kapara od 100 hiljada evra 2009. godine. Stan nije na Sinišino ime, ali on raspolaže tim stanom. Plaćali smo račune za taj stan. Znam samo da je stan bio pod sudskim sporom zbog čega nije u celosti isplaćen pa ne može da se uknjiži i zbog toga nije prijavljeno Agenciji. Isto tako nije prijavio ni stanove na Kopaoniku.”

Pomenuti apartmani na Kopaoniku nisu upisani u katastar i na taj način nije moguće utvrditi u čijem su vlasništvu. Marija je novinarima KRIK-a pokazala račune za komunalije, održavanje i telefon koji se vode na ime Siniše Malog.

“Jedan stan na Kopaoniku se vodi na ime Sinišinog oca i koristili smo ga i pre nego što su se deca rodila, negde 2004. godine. Znam samo da su stizali računi i da smo ih uredno plaćali. Svake zime smo gore provodili po minimum mesec dana. Sve naše stvari i dan danas stoje tamo. Drugi stan na Kopaoniku čak ni ja sama ne znam na koga se vodi. U njegovom vlasništvu je od 2014, kada je postao gradonačelnik. Zato se ne vodi ni na čije ime. Ja sam išla da ga sređujem, krečim, unosim nameštaj. Kada je bila podela imovine, to je Siniša zadržao.”

Kompleks u Bugarskoj u kojem su 24 stana

Marija Mali veruje da Siniša poseduje još nekretnina, za koje ona ne zna. Kaže da je tek nakon KRIK-ove priče saznala da je učestvovao u kupovini 24 apartmana na bugarskom primorju. Znala je za samo jedan od tih stanova u kojem letuju od 2009. godine. Seća se da joj je jednom prilikom rekao da planira da uđe u taj projekat, ali ju je kasnije obavestio da je od toga odustao. Dokumenta do kojih su došli novinari KRIK-a pokazuju da je Mali kao predstavnik dve ofšor kompanije kupio ove luksuzne nekretnine u Bugarskoj vredne oko pet miliona evra od Srđana Dabića sredinom 2012. godine.

“Oni su duže vreme pre toga bili prijatelji. Zajedno su radili u ’Lukoilu’ neko vreme i kada je Srđan Dabić došao na ideju da pravi kompleks na Crnom moru u Bugarskoj, ponudio je Siniši da bude partner u tom projektu. Ono što sam tada čula od Siniše jeste da je on to odbio, lično mi je rekao. To je nešto što ja očigledno nije trebalo da znam. Čim smo se venčali, rekao mi je: “Prijatelji su me savetovali da nikada ništa ne stavljam na svoje ime’, da ne bi, između ostalog, pri razvodu morao da imovinu deli sa suprugom. Zato je i stavlja na ofšor kompanije. Nijedna nekretnina koju smo ikada kupili nije bila ni na moje ime“, ispričala je Marija za KRIK.

Siniša Mali sada traži i reviziju podele imovine – da mu se vrati stan u “Oazi” koji je pre toga ostavio Mariji Mali.

“Pokušava da dokaže da je bio pravno neuk i da to uopšte nije trebalo da deli sa mnom. Pokrenut je postupak i već je bilo prvo ročište.”

Ofšor poslovanje

KRIK je do sada otkrio nekoliko ofšor kompanija i tajnovitih transakcija iza kojih stoji gradonačelnik Beograda. Neke od njih, poput ofšor kompanije “Busbu Financial Corp.” sa Britanskih devičanskih ostrva, povezane su i sa Marijom – bila je direktorka njihovih predstavništava u Srbiji. Marija za KRIK otkriva da je svrha ove firme bila da se izbegne plaćanje poreza na kupovinu automobila.

“Na tu firmu se vodio naš porodični auto koji je bio kupljen u julu 2008. godine. Prema mojim tadašnjim saznanjima, prebačen je na tu firmu da se ne bi platio porez koji plaćate kada kupite automobil. To je skuplji automobil, ‘mercedes’ G klase, sedam sedišta. Postoji rok koji treba da prođe da ne mora da se plati porez. Onog trenutka kad je istekao taj rok, Siniša je automobil prebacio na moje ime. On je prijavljen Agenciji.”

Marijinu priču potvrđuje punomoćje koje je firma „Busby“ izdala Sinišinom advokatu Isailoviću u kom piše da je ovlašćen da obavi „pravne radnje za uvoz automobila.“

Marija je bila i direktorka predstavništva ofšor kompanije „Alessio Investmenst Ltd.“ za koju ne zna čemu je tačno služila.

“To su bile transakcije koje Siniša radi, a u koje se ja nisam razumela. Ja sam tada bukvalno samo potpisivala papire koje su mi on i advokat dali.”

Iako važi za eksperta u oblasti finansija i poslovanja, Siniša Mali je često ostavljao tragove na dokumentima koji ga vezuju za sumnjive poslove.

“Na sebe je najmanje obraćao pažnju, najmanje se možda udubljivao u poslove koji su u vezi sa njim samim. On se drugima više posvećivao, za sebe je mislio da je sve pod kontrolom.”

Čuvar tajni

Za gradonačelnikovog advokata Igora Isailovića kaže da mu je najbliži saradnik i da poznaje sve poslove Siniše Malog.

“Igor je radio kao advokat u ʼGrand kafiʼ i tamo su se upoznali kada je Siniša bio zadužen za pregovore o prodaji te firme. Isailović je tada bio na početku karijere i Siniša ga je uzeo pod svoje i naučio poslu. Isailović je potom izašao iz grupe advokata sa kojima je radio i osnovao svoju firmu. Od tada ne postoji nijedan posao koji je Siniša ikad uradio, a da on nije učestvovao.”

Nakon što je Mali došao na vlast, Isailović je postao blizak Srpskoj naprednoj stranci. Bio je jedan od najistaknutijih koji su, uprkos protestu svojih kolega, podržavali uvođenje notara. Isailović je kompaniju osnivao i sa Anom Brnabić, ministarkom državne uprave i lokalne samouprave, kako je KRIK nedavno otkrio u bazi imovine političara.

Marija kaže i da je upućena u slučaj “Compost Group”. Podsećamo, KRIK je otkrio da je ova firma u vlasništvu porodice Mali nelegalno prisvojila 10 hektara državne zemlje kod Vršca i na njoj pokrenula proizvodnju komposta, materije za uzgoj šampinjona. Čeka se odluka Privrednog suda u Pančevu hoće li se zemlja vratiti državi. Vlasništvo ove firme Mali je sredinom 2013. preneo na Ivicu Đolića, dok Marija tvrdi da je gradonačelnik Beograda i dalje njen vlasnik.

„Firmu je uglavnom vodio Sinišin brat. U nekom periodu se uključio Ivica Đolić kao neko ko je prodavao kompost po Srbiji. Đolić je suprug moje kume – ja sam ga preporučila. On je samo fiktivno vlasnik, ali činjenica je da je to Sinišina firma. Od trenutka kad je ušao u celu ovu priču s politikom, niti je imao vremena više time da se bavi, niti je njegov brat imao vremena. Oni su u potpunosti to zanemarili, ja mislim da je ta firma apsolutno propala. Neki naš interni dogovor bio je da kad on proda ’Compost Group’, da će meni dati pola tog novca. Više se ne nadam da će on to ikada podeliti.“

Savamala

Marija Mali objašnjava da se Siniša Mali veoma promenio od kada je postao gradonačenik i postao politički moćan.

„Nešto se drastično promenilo u tom čoveku. Mene je fizički napao i u istom mesecu je došlo do rušenja grada u Savamali. Neki osećaj dominacije, vlasti i moći verovatno je došao do vrhunca – ’Ja sad mogu sve’.“

Odmah posle bespravnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali, Marija Mali kaže da joj se bivši suprug pohvalio da je učestvovao u rušenju. Uradio je to, navodi, da otkloni smetnje izgradnji kapitalnog projekta.

„Ja sam sa decom u to vreme bila u Crnoj Gori. Imali su nekoliko dana raspusta. Izbori su bili 24. aprila, on je odmah sutradan došao avionom. Ispričao je to kao najobičniji događaj. ’Imao sam problem, neki nisu hteli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli su ljudi u sred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio, ali eto sve sam ja sâm organizovao, izveo sam akciju’. To su bile, po njegovim rečima, neke barakice tamo, kolibice. U tom trenutku to uopšte nije trebalo da bude nešto što će da odjekne kao bomba u medijima. Uopšte se nije pretpostavilo da može bilo ko da primeti da se rušilo. Valjda dok je trajala ta izborna euforija, dok je narod slavio, radovao se pobedi premijera, taj događaj je trebalo da padne u senku. Meni jeste imenovao firmu koja je to uradila, ali ne bih sada o tome. Siniša je imao zadatak da očisti taj prostor jer je ispregovarao sa Arapima da tu izgrade ‘Beograd na vodi’.“

Kaže da joj je Siniša rekao ime kompanije čijim se bagerima rušilo, ali taj detalj nije želela da iznese u javnost.

“Sudija je moja”

Glavni motiv zbog kog je Marija Mali pristala da za KRIK javno govori o svom bivšem suprugu jeste sudski postupak kojim je ona nakon razvoda izgubila starateljstvo nad njihovom decom.

“Izgubila sam starateljstvo nad troje dece na najbrutalniji način. Obraćala sam se mnogima. Nigde nisam naišla ni na kakvu pomoć, zaštitu, savet. Gde god da odem, ili neće da me prime, ili jednostavno neće niko ni da me sasluša. Obraćala sam se premijeru, Centru za socijalni rad i na još nekoliko adresa.”

Nakon što su se sporazumno razveli novembra 2015, Marija i Siniša Mali nastavili su da se u javnosti predstavljaju kao da su i dalje u braku. Na to je, kako kaže, bila primorana.

“Činjenica je da se on nepunih godinu dana posle razvoda ponašao kao da smo mi u braku. Nisu ni deca smela da znaju. Mi smo u javnosti glumili idealan par”, kaže Marija Mali.

Ona je u međuvremenu protiv bivšeg supruga podnela krivičnu prijavu zbog nasilja, osnosno situacije u kojoj ju je on, kako tvrdi, napao u njenom stanu “pred decom i ženom koja je tada radila kod nas”. U isto vreme, Siniša Mali podneo je i prijavu protiv nje za lažno prijavljivanje. Marijina krivična prijava je odbijena, a nije joj poznato šta je bilo sa njegovom.

„Ne želim da trpim nasilje i obratila sam se Centru za socijalni rad, gde su mi rekli da protiv nasilnika moram da podnesem krivičnu prijavu. I tad je nastavio da preti, da govori: ’Nemoj to da radiš. Ako uradiš, ja ću da te uništim, uzeću ti decu.’ Pošto sam ipak podnela krivičnu prjavu, on je uradio sve, na sve moguće načine, i dobio starateljstvo nad decom…. Da mi se osveti.“

Po rečima bivše supruge beogradskog gradonačelnika, pretnje koje je od njega dobijala bile su „svakakve“.

“Nije tada konkretizovao da će objaviti bilo šta u medijima, ali mi je rekao ’Nemaš šanse. Sudija je moja. Specijalni tužilac mi je dao savete šta da radim.’ Žena koje je prisustvovala nasilju neće da svedoči u moje, nego u njegovo ime, znači nemam svedoka… ’Otići ćeš u zatvor na tri godine za lažne optužbe za nasilje’ i ’Ti nemaš nikakve šanse’.”

Marija Mali kaže da joj je najteže zbog troje zajedničke dece koja više ne žive s njom.

“Tata je najmanje sa njima i ta deca su potpuno, potpuno sama. Ja ih viđam četiri sata nedeljno i svaki drugi vikend. I on odlazi sada u drugu krajnost i sada mi na brutalan način dokazuje koliko je moćan. ’Pa, ja sam ti rekao. Zašto si išla protiv mene? Vidiš šta ti se sada desilo?’ Ali nije svestan da deca preživljavaju velike traume i da radi na njihovu štetu. U stvari, on je decu iskoristio kao sredstvo do cilja. Cilj je bio da uništi mene.”

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali više od godinu dana odbija da pristane na intervju za KRIK.

Izvor:KRIKAutor: Dragana Pećo

DJB Mladi

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kada će zasijedati ponovo skupština?. Mislim da će prije “Skupstina o Trojcinu dne”, nego prva sjednica skupštine Srbije u 2017. godini.
   Od skupštine su napravili “farmu, parove, velikog i Malog brata, toplog brati i toplog zeca i slično.
   Mislim da je Hitler više poštovao Reichstaga, nego što ovi poštuju skupštinu Srbije. Mad su skupštinu neki što su prejurili kod AV , 5. oktobra 2000. god. i palili, a poklapa se i sa djelom pomenutog lika prema Reichstagu. Pozdrav Nizina srdačan i reče Nušić, ako se popneš više, više i vidiš, ali ne baš previše visoko, kao ovaj Mali – poraslo dijete osamostalilo se, Šmrc. Šmrc, Šmrc…

  • Ne broni, veliki lupač kvaka će sam dobrovoljno da digne prašinu pošto se našao prozvanim.

 • Ja sam u neverici. Da li je kontrola medija toliko jaka da se jedna ovakva tema ne ispituje detaljno? Ovo su ozbiljne optuzbe koje su kako stvari stoje fino potkrepljene dokumentacijom. Drugim recima novinari veoma lako mogu doci do zakljucka koliko ima istine u njenim recima i podrobnije ispitati sve, a deluje da ima i vise nego dovoljno materijala da se i pravno pokrenu postupci u vezi vise krivicnih i prekrsajnih dela. Na kraju deluje da je sve prosto gurnuto pod tepih! Cak ni u vreme Slobodana Milosevica nije bilo moguce ovoliko iskontrolisati medije i nametnuti jednoumlje!
  Ne sporim ja da svi politicari koji su na vlasti pokusavaju da imaju kakvu takvu kontrolu stete i da drze medije na ovaj ili onaj nacin blisko sebi, ali danasnja situacija je nepodnosljiva! U vreme DS vladavine kada je Boris Tadic bio najjaci imali smo priliku po raznim medijima da citamo o njegovoj bivsoj supruzi, cak i intervju je jedan od listova radio, koja je zamonasena u nekom samostanu. Znaci tada za najmocnijeg coveka (setimo se samo fikus premijera) u politici nije bilo tabu teme!
  Ovo sto citam u tekstu iznad pa da je pola tacno je previse! Ako je sve tacno onda me jeza podilazi kakvog psihopatu ima Beograd za gradonacelnika.

 • Lele, lele, lele!
  Pandorina kutija se samo malo otvorila i šta je sve izašlo iz nje samo o SNS-ovom gradonačelniku Beograda!
  Ali ovo o Hercegovačkoj ulici je posebno zanimljivo: “Nešto se drastično promenilo u tom čoveku. Mene je fizički napao i u istom mesecu je došlo do rušenja grada u Savamali. Neki osećaj dominacije, vlasti i moći verovatno je došao do vrhunca – ’Ja sad mogu sve’.“
  „Ispričao je to kao najobičniji događaj. ’Imao sam problem, neki nisu hteli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli su ljudi u sred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio, ali eto sve sam ja sâm organizovao, izveo sam akciju’. To su bile, po njegovim rečima, neke barakice tamo, kolibice.”

 • “Pa ti vjeruj ženi”?. Ovo je šala zaista. Napred Marija i budi Velika Marija i sve žene od fukara izađite ovako radi boljeg sutra, a protiv zla Vašoj djeci i unucimai. Na ženama su tri stuba kuće, neka što više žena vlada Srbijom, ali i rađa djecu. Bravo za Mariju i pomozimo joj da se i druge žene dignu protiv šljama, polusvijeta, fukara i ološa. Kako je ovo konkretno, prosječan Srbin glasač ne voli matematičke formule. Čim vidi jednu formulu on više ne čita tekst, a knjigu s formulama “ma jok bre šta mu to treba”. Naprijed svi za bolje sutra “rasturajte ih iznutra”, dosta su i oni ovaj napaćeni narod i Vas žene uništavali i dušu nam na usta čupali. Žene budite Avagarda Srbije, jer Vi to ne da možete. Vi to zaslužujete, a od ovakvih poduhvata zavisi uspjeh cijele operacije zvane ; “Istjerajmo mrak i donesimo svjetlo našoj voljenoj i napaćenoj Srbiji”. Pozdrav za sve žene i neka neka nova “državnost Srbije” može biti i u Vašu čast, a ne samo 8. mart i sv. Trifun (Dan zaljubljenih) kad se Vas neko ako sjeti. N A P R I J E D…

 • Ovo mora obavezno biti u Narodnoj skupštini postavljeno kao pitanje Vladi, kao i tokom diskusije (ako uopšte bude zasedanja, jer se izbegava zakazivanje kako bi se sakrio “prljav veš” SNS),

 • Vrlo sam ravnodušna prema nevolji koja je snašla ovu gospodju. Lepo je živela, učestvovala u malverzacijama svoga muža i sada treba da je žalim što je propevala kad su joj kola krenula nizbrdo. Upravo slušam na RTS-u o sudbini mladog bračnog para, lekara. Vratili se posle završenih studija na selo. Nadaju se da će moći da žive od poljoprivrede,a kad zarade pare, baviće se lečenjem naroda -tako kažu. I ja često sabiram svoj život. Završila sam fakultet, radila i sad sam siromašni penzioner. Svoje jedino dete sam učila časnosti i poštenju. Uspela je – mislim. Postala je docent na jednom državnom fakultetu a para nema. Posle svega šta da savetujem unuke??? Pratim DJB i nadam se???

 • Meni je fascinantno da se neko ko treba da radi u interesu građana i države bavi utajom poreza i pljačkanjem te iste države gde god stigne. Kako je to bedno.

 • Meni je u čitavom tekstu najinteresantniji deo o Ani Brnabić – konačno mi je jasno otkud ona u vladi. Bio sam ubeđen da je ušla kako bi zaštitila/nadgledala/naplatila ono muljanje oko vetro – parkova. Mada, to uopšte ne isključuje neke druge razloge (kao na primer ovaj iz teksta). Na Sinišu Malog neću da trošim reči. Zaista neću – nisam Vučić koji kaže da neće o nečem da govori a onda narednih pola sata baš o tome priča 🙂

  • Miloše, dobro ste primetili za Brnabićku. I ja sam se pitala ko je ona. Imovinska karta, za godine koje ima, joj je izvanredna. Trebalo bi se malo njome pozabaviti.

  • Ljiljana, meni je od početka njihovo busanje u prsa sa gej ministarkom ličilo na bacanje prašine u oči. “Vidi rajo kako smo napredni, gej ministarku imamo!” a daleko od očiju i srca, nalazi se pravi razlog.

 • Ana Brnabić je išla u Petu beogradsku gimnaziju kao i Mali,iako je 2-3 generacije “iza njega”. Kao i on, i ona je, za razliku od većine članova SNS-a, izuzetno obrazovana i “videla sveta”, što bi se reklo. Ali očigledno su oboje ozbiljno korumpirani i pohlepni. Na neki način su i gori od ovih neobrazovanih instant-diplomaša.