Saopštenje

Koruptivna koncesija za Aerodrom Beograd

Odluka predsednika Vlade Aleksandra Vučića da Aerodrom Beograd da pod koncesiju na 25 godina duboko je štetna za Srbiju i iza nje stoje koruptivni dilovi Aleksandra Vučića kao i u svim njegovim poslovima sa “Arapima” oko Er Srbije, Beograda na vodi, bačke zemlje i brojnih pokušaja prodaje državne imovine. Za ovakvu odluku nema nijednog ekonomskog opravdanja. Od javnosti se kriju objašnjenja koliko je novca navodno potrebno uložiti u modernizaciju, a iz iskustva znamo da se iza svih tajnih dilova predsednika Vlade krije velika korupcija i pljačka građana i njihove imovine.

Davanje koncesije za Aerodrom Beograd omogućio je Zakon o upravljanju aerodromima donet pred Novu godinu bez ikakve rasprave u Skupštini, u paketu od 27 zakona i sporazuma koje je vladajuća većina progurala na silu u roku od samo nekoliko dana, odbijajući sve amandmane u noćnom zasedanju. Davanjem koncesije na 25 godina biće oštećeni budžet Srbije, ali i građani i mali akcionari koji poseduju 17 % vlasništva.

Politika Aleksandra Vučića se svodi na stalne pokušaje prodaje državne imovine, prodaju plodnih vojvođanskih oranica, EPS-a, državnih vila i stanova, pljačkašku privatizaciju od koje se bogati on, njegovi kumovi, bliski rođaci i odabrani poslovni partneri. Godinama je uništavao i otimao novac od profitabilnog Aerodroma da bi pokrivao dugove Er Srbije. Ovaj potez je veoma sličan pokušaju prodaje Telekoma pre godinu dana, kojom je nameravao da zarad kratkoročnih interesa proda strateške resurse i tržište stranim partnerima.

Pokret “Dosta je bilo” je vodio kampanje protiv svih ovakvih koruptivnih dilova i prodaja. Naši razlozi protiv prodaje i koncesije su što bi se time prodalo tržište, infrastruktura i strateški resursi. To ne rade uspešne države.

Zahtevamo da se povuče oglas za koncesiju i da se umesto toga uradi lična karta Aerodroma, popiše imovina i obaveze, uradi analiza tržišta i poslovni plan. Zatim da se izabere profesionalni menadžment na javnom i transparentnom konkursu, da se uvede red, raskinu svi burazerski štetni ugovori i uradi investicioni plan modernizacije. Kroz profesionalizaciju i izbacivanje stranaka iz upravljanja povećaće se vrednost kompanije, a Aerodrom će moći da se razvija i modernizuje ako se njegovim profitom ne bude pokrivalo nesposobno poslovanje menadžmenta Er Srbije. To je način na koji se radi u uspešnim državama, kojima ne vladaju koruptivni dilovi i interesi jednog čoveka. Ovo je naša zemlja, ne njegova država.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Tekst je dosta stur. Ako mozete malo pojasniti zbog cega bi koncesija bila pogresna? Koncesije funkcionisu u svetu odlicno i dosta je primera aerodroma koje je drzava dala pod koncesiju i koji napreduju i prosiruju trziste iz godine u godinu, a od svega toga drzava ubira porez i ostale dazbine. Da li se sumnja da je ovo koncesija koja ce biti namestena za odredjenog ponudjaca ili da je koncesija koja ce biti dogovorena stetnim ugovorom po drzavu i njene gradjane?
    Meni u ovom trenutku ideja o profesionalizaciji menadzmenta deluje utopijski koliko i koncesija jer bi i jedno i drugo sprovodila danasnja vlast. Drugim recima isti kriminal samo drugo ime.
    Takodje da li smatra DJB da su koncesije same po sebi stetne ili su stetne samo ove u kojima svoje prste ima sadasnja vlast? Da li bi DJB ako bi bio na vlasti razmatrao koncesije kao jedno dobro resenje? Pretpostavljam da svaka koncesija moze biti podrzana jasnim i transparetnim ugovorom koji obezbedjuje da drzava i njeni gradjani vide boljitak u budzetu i naravno prosirenje poslovanja aerodroma (o njemu je rec u ovom tekstu, ali mislim i na druge koncesije gde drzava ima interesa).

    • Naravno da niko ne smatra da su koncesije same po sebi štetne. Štetno je to što se zakon donosio bez javne rasprave, što nije urađena lična karta aerodroma (popis vrednosti i obaveza), što se dilovi sa Arapima ne vrše transparentno preko javnih konkursa, što ugovor bude tajan…

  • Čime Mali drži Velikog ?
    Bez obzira šta mislili o Vučiću ne može mu se osporiti da je pragmatičan političar , (promena stranke ,promena ideologije, odricanje od “duhovnog oca”, evo sada ce se odreci i Nikolica) a sve u cilju svog opstanka i napredovanja u politici.
    Neposredno posle “budalastine” u Savamali , sve je izgledalo kao da ce se odreci i Sinise Malog pogotovo sto ovaj ( Mali) ima gomilu koruptivnog prtljaga i iz ranijih i iz sadasnjih vremena. Medjutim….
    Sve mi se cini da Mali ima neku cudnu moc ( ili verovatnije previse zna o zakulisnim radnjama Velikog) da bi se ovaj usudio da ga “pusti niz vodu”.

  • Jel može DJB kad dođe na vlast da raskine ovakav ugovor? Ili je obavezan da poštuje?

    Za *Bgd na vodi* ste rekli da se stopira/pada kad dođete na vlast u Beogradu. Rezonujem isto i za ovo…