Autorski tekst Vojvodina Obrazovanje

Srbija na tehnološkom dnu, a uzroci tog stanja i dalje na vrhu

Blic od 07.10.2016. piše – Predsednik SANU izjavio je i da se oseća “kao hulja” jer ne može da utiče na to da se najbolji studenti zapošljavaju na fakultetima. Dalje  kaže da je sadašnji “sistem regrutacije” akademskih prvaka, zreo je za promenu i ističe da mu je žao što nije reagovao u nekim situacijama u kojima je možda mogao. Dok on tuguje, mladi stručnjaci beže iz zemlje, a vlast održava stanje takvim. Nije dovoljno samo ukazati na problem. Treba ga rešavati.


Za inženjere je često jedino rešenje za pitanje zaposlenja iselenje, a uzrok ovakvoj situaciji je stanje u industriji koja je tokom poslednjih 30-ak godina značajno zaostala i zapuštena. Gotovo da nemamo više domaće industrijske proizvode konkurentne na tržištu. I dok potreba za unapređenjem nastavnog procesa i osposobljavanjem visokostručnih kreativnih kadrova odavno raste, Srbija se po inovativnoj sposobnosti svojih preduzeća od 138 nacionalnih ekonomija srozala na 130. mesto. Ko je dozvolio da tako duboko potonemo, pitate se? A, ko to i dalje dozvoljava?

Jedan jedini logičan izlaz iz tehnološke dubioze u kojoj smo leži u intenzivnom tehnološkom razvoju i razvoju ljudskog kapitala kroz obrazovanje. U Zrenjaninu postoji fakultet na kojem je, verovali ili ne, neko mislio i radio na tome. Iznenađujuće, ili ne, taj neko je za svoju inovativnost, ambiciju za borbu za bolje sutra i ogromnu datu energiju kažnjen prekidom radnog odnosa. Saradnicu Anitu Milosavljević, rukovodstvo Fakulteta je izbacilo sa posla, a ona se borila za kupovinu nove opreme za Fakultet kroz IPA projekat kao i za unapređenje nivoa osposobljavanja studenata za buduće privredne poduhvate i uspela da se Katedra za tekstil Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” iz Zrenjaninam opremi savremenom industrijskom CAM/CAM opremom u vrednosti od oko 150.000evra i industrijskim softverima u vrednosti od oko milion evra. Ušli su u grupu od 850 fakulteta i instituta u svetu sa daljim ciljem osvajanja područja inovativnog razvoja proizvoda ne samo u tekstilnoj već i celokupnoj industriji mekih materijala. I pored zalaganja Katedre da joj se Ugovor produži i omogući dalje napredovanje u karijeri kroz zvanje asistenta, novo rukovodstvo Fakulteta je to odbilo.

Anita, koja je radila na Fakultetu kao saradnik u nastavi, završila je osnovne studije sa prosečnom ocenom 9,30. Do sada je objavila 12 radova, bila na razmeni studenata u institutu u Mariboru i u većem broju kompanija na stručnoj praksi. Svoj diplomski rad je radila u nemačkoj kompaniji Pirin tex u kojoj sada radi i svoja istraživanja za doktorski rad. Aktivno je učestvovala u organizaciji 2 međunarodne konferencije na Fakultetu, kao i u aktivnostima IPA projekta prekogranične saradnje sa Rumunijom u kojima je završila obuku za rad na većem broju industrijskih softvera francuske kompanije Lectra i japanske Mimaki. Dva puta je birana za predsednika Studentskog parlamenta na fakultetu i bila je član Saveta i Fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu. U međuvremenu je završila jedan master program sa prosečnom ocenom 9,92 i upisala dokorske studije kao i još jedan master program.

Iako je iz projekta na kojem je Anita radila Fakultet dobio preko 130.000 evra vrednu opremu finansiranu iz EU fondova, menadžment Fakulteta je bio izričit da se prekine ovaj projekat i oprema ne kupi. U Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost je srećom pred kraj prošle godine prevladao razum pa je menadžment Fakulteta nateran da kupi opremu i završi projekat. Međutim, osveta poniženog menadžmenta Fakulteta prema profesorima koji su vodili projekat je strašna. A, rasturena je i katedra za tekstil koja je dostigla najbolje rezultate u saradnji sa privredom i koja je možda mogla da nas bar na polju tekstila podigne sa sramotnog 130. mesta po konkurentnosti domaće privrede.

Bajke o svetloj budućnosti, tehnološkom razvoju, dualnom obrazovanju i sl. su priča za pred kamere. Ministar privrede Goran Knežević i ministar prosvete Goran Šarčević mirno posmatraju ovaj krajnje čudan rad SNS partijskih kadrova. Dekanka Tehničkog fakulteta dr Dragica Radosav, član je Odbora za kapitalne investicije Saveta Univerziteta u Novom Sadu, bila je na lokalnoj listi naprednjaka za poslednje izbore i potpredsednica je njihovog sadašnjeg gradskog odbora. Ovo navodimo samo da bi se znalo koliko daleko seže njen uticaj i koliku za svoj rad dobija podršku. Njen najbliži saradnik dr Branko Markoski, predsednik je gradskog odbora za nauku Grada Zrenjanina.

Zbog oklevanja fakulteta da do kraja realizuje projekat odbijeno je svih 11 prijava projekata za novi poziv koje je Fakultet dostavio, a ništa bolje nisu prošle ni prijave iz Srednjeg Banata čiji partijski rukovodioci zdušno podržavaju menadžment Fakulteta. Na taj način onemogućen je pristup prekograničnom fondu od 90 miliona evra.

Jako bi bilo dobro kada bi visoko pozicionirani partijski čelnici SNS-a zauzdali svoje partijske drugove Dragicu Radosav i Branka Markoskog, a iz straha za budućnost nauke, ali i svoju sopstvenu, akademska javnost Zrenjanina bi sada trebala da progovori o ovome javno.

Zalažemo se da Srbiju vode najbolji na svim mestima, a naročito na fakultetima. Ovo bismo ostvarili konkursima, uvođenjem odgovornosti i merenja rezultata javnih službenika. Neko mora da polaže račune za ono što je uradio, ono što nije uradio i ono što nije omogućio, a mogao je. A, po najviše za ono što je sprečio, a nije trebao.

Svetlana Vukobratović
Portparol Gradskog odbora Dosta je bilo u Zrenjaninu

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Obradite i slican slucaj zrenjaninke Maje Bjelic, kojoj je nepravedno prekinut radni odnos na FTN u Novom Sadu, gde je bila asistent na molekularnoj biologiji.
    DJB mora sto pre da otvori siroku javnu raspravu o obrazovanju…

  • Sjajan tekst i hrabra namera DJB da se konačno iznese u javnost negativna selekcija kadrova u visokom školstvu. Nažalost, Anita je izgleda samo jedan od mnogobrojnih primera gde se u korenu danas sasecaju mladi koji jedini u ovoj zemlji mogu stvoriti normalno okruženje za život. Odgovorni u ovoj zemlji mirno gledaju kako desetine hiljada mladih, svake godine beže iz zemlje i u najboljem slučaju pojavi se poneki tu i tamo komentar na temu “Ostadosmo bez pameti”. Podrška DJB da i dalje iznosi u javnost detalje oko slučaja Anite, koji je izgleda školski primer neodgovornog ponašanja, i da konačno imenom i prezimenom prozove za ovaj i slične slučajeve odgovorne, kojima je budućnost studenata zadnja rupa na svirali.