Јужна Србија

Како смо наговорили одборнике СНС да не гласају за предлог своје странке

Дан гласања у нишкој општини Медијана.

Ко је за?  Дижу се руке, пребројавају се гласови.

Против?  Уздржани?  Броји се…

Нека гужва код секретара Скупштине.

Микрофон остао укључен, чује се пригушено „Па како…?“

Стиже потврда из скупштинске службе.  „Па толико је… 13.“

А онда хладан туш. Председник Скупштине објављује: „Хајдемо опет.“

Гласа се ПОНОВО! Поново се броје гласови… Овај пут микрофон је угашен, не чујемо шта се прича.

Гужва се рашчишћава.

„Проглашавам гласање завршеним, не постоји већина за прихватање Плана, проглашавам да С.О. Медијана за План развоја града Ниша за 2017. годину даје негативно мишљење.“

Са 13 гласова ЗА, једним мање од неопходне већине План је у Медијани пао.

И то зато што два одборника СНС-а у С.О. Медијана нису гласала ЗА, након аргументације Дејана Соврлића, шефа одборничке групе покрета Доста је било.

Како је до тога уопште дошло?

На седници С.О. Медијана давало се мишљење о два документа: План развоја града Ниша за 2017. и Програм грађевинских радова са финансијским извештајем.

Иначе, Скупштина Града је већ гласала и изгласала та документа и мишљење општине Медијана (и било које друге општине) потпуно је неважно и не утиче ни на шта.  Ту се већ види однос власти према мишљењу грађана.  Колеге из опозиције су одмах указивале на бесмисленост такве седнице.

Чак је и сам председник Скупштине изјавио, парафразирамо: “Документацију смо добили у петак увече, нисмо имали времена да се припремимо, слажем се са свиме што сте изнели, ова седница нема смисла.”

Међутим, са седницом се наставило, записник са претходне је усвојен и приступило се обради првог документа, Плана развоја града ниша за 2017.

Трудио се представник града да нам објасни и предочи како је то оно најбоље што су они могли да испланирају, како су уложили време, знање и труд да План буде најбољи могући, али ипак то је један скуп лепих жеља, од којих неке заиста јесу за похвалу, али непотковане реалношћу, без финансијског плана, без плана одрживости, без рокова…

Све те примедбе, одборници покрета Доста је било су изнели за говорницом и добили неколицину немуштих одговора, који се могу свести на „тако је најбоље“.

Било како било, дошло је гласање.  Два одборника СНС нису гласала за предлог своје странке и предлог је пао.

Паника у редовима позиције је била већ сасвим видљива, вртели су се телефони, излазило напоље, тражио се начин да се обезбеди већина. Излази шеф одборничке групе, излази секретар Скупштине…

За то време ми слушамо излагање господина из Управе града који презентује Програм грађевинских радова са финансијским планом.

По завршеном излагању покрет Доста је било износи за говорницом низ примедби на Програм.

У моменту када се очекивало да ћемо на постављена питања добити одговоре од представника града, као и у првом случају, у салу се враћа одборник позиције, а за њим одборница опозиције која је седницу напустила одмах по изгласавању дневног реда.

Председник Скупштине, брзо закључује дискусију, позива на гласање. Овај пут имају 14 гласова и Програм добија позитивно мишљење уз асистенцију одборника опозиције.

У разлоге и пориве у овом моменту не желимo да улазимo јер свако има право да ради онако како жели.  Покрет Доста је било све ради транспарентно, а за туђе поступке не желимо да одговарамо.

Ово само показује колико су предлози СНС и коалиције шупљи.  И колико мало разумне и логичне аргументације је довољно да они одборници и посланици који слушају, на крају и промене мишљење.

Покрет Доста је било и даље наставља да се бори за интересе свих грађана, где год има одборнике и посланике.

Исто као што смо се изборили да се укине противуставна одлука у Вршцу која је пензионерима тог града сваког месеца узимала део пензија од 1995. и узимала би до 2025. да Доста је било пред Уставним судом није оборио ту одлуку.

Помозите нам да наставимо да се боримо.

На изборима 2.априла гласајте за Сашу Радуловића и помозите нам да од Србије направимо земљу у којој се лепо и радо живи.

Ознаке
ДЈБ Ниш

ДЈБ Ниш

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Bravo, Nislije! Glasacka masinerija SNS i pratilaca nije cvrsta i pozdana u 100% slucajeva i ko to uspe da iskoeisti za stopiranje losih odluka, taj zna znanje. I samo da dodam, nedostaje mi da uz ovaj tekst okacite plan razvoja koji je pao. Koristice svima da vide los primer.