Južna Srbija

Kako smo nagovorili odbornike SNS da ne glasaju za predlog svoje stranke

Dan glasanja u niškoj opštini Medijana.

Ko je za?  Dižu se ruke, prebrojavaju se glasovi.

Protiv?  Uzdržani?  Broji se…

Neka gužva kod sekretara Skupštine.

Mikrofon ostao uključen, čuje se prigušeno „Pa kako…?“

Stiže potvrda iz skupštinske službe.  „Pa toliko je… 13.“

A onda hladan tuš. Predsednik Skupštine objavljuje: „Hajdemo opet.“

Glasa se PONOVO! Ponovo se broje glasovi… Ovaj put mikrofon je ugašen, ne čujemo šta se priča.

Gužva se raščišćava.

„Proglašavam glasanje završenim, ne postoji većina za prihvatanje Plana, proglašavam da S.O. Medijana za Plan razvoja grada Niša za 2017. godinu daje negativno mišljenje.“

Sa 13 glasova ZA, jednim manje od neophodne većine Plan je u Medijani pao.

I to zato što dva odbornika SNS-a u S.O. Medijana nisu glasala ZA, nakon argumentacije Dejana Sovrlića, šefa odborničke grupe pokreta Dosta je bilo.

Kako je do toga uopšte došlo?

Na sednici S.O. Medijana davalo se mišljenje o dva dokumenta: Plan razvoja grada Niša za 2017. i Program građevinskih radova sa finansijskim izveštajem.

Inače, Skupština Grada je već glasala i izglasala ta dokumenta i mišljenje opštine Medijana (i bilo koje druge opštine) potpuno je nevažno i ne utiče ni na šta.  Tu se već vidi odnos vlasti prema mišljenju građana.  Kolege iz opozicije su odmah ukazivale na besmislenost takve sednice.

Čak je i sam predsednik Skupštine izjavio, parafraziramo: “Dokumentaciju smo dobili u petak uveče, nismo imali vremena da se pripremimo, slažem se sa svime što ste izneli, ova sednica nema smisla.”

Međutim, sa sednicom se nastavilo, zapisnik sa prethodne je usvojen i pristupilo se obradi prvog dokumenta, Plana razvoja grada niša za 2017.

Trudio se predstavnik grada da nam objasni i predoči kako je to ono najbolje što su oni mogli da isplaniraju, kako su uložili vreme, znanje i trud da Plan bude najbolji mogući, ali ipak to je jedan skup lepih želja, od kojih neke zaista jesu za pohvalu, ali nepotkovane realnošću, bez finansijskog plana, bez plana održivosti, bez rokova…

Sve te primedbe, odbornici pokreta Dosta je bilo su izneli za govornicom i dobili nekolicinu nemuštih odgovora, koji se mogu svesti na „tako je najbolje“.

Bilo kako bilo, došlo je glasanje.  Dva odbornika SNS nisu glasala za predlog svoje stranke i predlog je pao.

Panika u redovima pozicije je bila već sasvim vidljiva, vrteli su se telefoni, izlazilo napolje, tražio se način da se obezbedi većina. Izlazi šef odborničke grupe, izlazi sekretar Skupštine…

Za to vreme mi slušamo izlaganje gospodina iz Uprave grada koji prezentuje Program građevinskih radova sa finansijskim planom.

Po završenom izlaganju pokret Dosta je bilo iznosi za govornicom niz primedbi na Program.

U momentu kada se očekivalo da ćemo na postavljena pitanja dobiti odgovore od predstavnika grada, kao i u prvom slučaju, u salu se vraća odbornik pozicije, a za njim odbornica opozicije koja je sednicu napustila odmah po izglasavanju dnevnog reda.

Predsednik Skupštine, brzo zaključuje diskusiju, poziva na glasanje. Ovaj put imaju 14 glasova i Program dobija pozitivno mišljenje uz asistenciju odbornika opozicije.

U razloge i porive u ovom momentu ne želimo da ulazimo jer svako ima pravo da radi onako kako želi.  Pokret Dosta je bilo sve radi transparentno, a za tuđe postupke ne želimo da odgovaramo.

Ovo samo pokazuje koliko su predlozi SNS i koalicije šuplji.  I koliko malo razumne i logične argumentacije je dovoljno da oni odbornici i poslanici koji slušaju, na kraju i promene mišljenje.

Pokret Dosta je bilo i dalje nastavlja da se bori za interese svih građana, gde god ima odbornike i poslanike.

Isto kao što smo se izborili da se ukine protivustavna odluka u Vršcu koja je penzionerima tog grada svakog meseca uzimala deo penzija od 1995. i uzimala bi do 2025. da Dosta je bilo pred Ustavnim sudom nije oborio tu odluku.

Pomozite nam da nastavimo da se borimo.

Na izborima 2.aprila glasajte za Sašu Radulovića i pomozite nam da od Srbije napravimo zemlju u kojoj se lepo i rado živi.

Oznake

DJB Niš

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bravo, Nislije! Glasacka masinerija SNS i pratilaca nije cvrsta i pozdana u 100% slucajeva i ko to uspe da iskoeisti za stopiranje losih odluka, taj zna znanje. I samo da dodam, nedostaje mi da uz ovaj tekst okacite plan razvoja koji je pao. Koristice svima da vide los primer.