VIDEO Саопштењe Скупштина

Посланичка питања шест месеци без одговора

Посланици Доста је било у Скупштини Србије поставили су у овом сазиву 17 пута питања председнику Владе Александру Вучићу и 9 пута питања председници Скупштине Маји Гојковић. За 8 месеци нисмо добили ниједан одговор иако по Пословнику (члан 287) имају обавезу да одговор писменим путем доставе у року од 15 дана. Одбијање да се одговори на посланичка питања је кршење основних правила парламентаризма и грубо игнорисање и ароганција према грађанима које у Скупштини представљају посланици и у чије име се постављају питања.

Посланици Доста је било су, рецимо, питали председника Владе зашто није одговорио ни на једно писмо пензионера Милета Делића који му је послао 11 писама и тражили да одговори, да ли је истина да  азербејџанска фирма “Азврт”, ангажована на изградњи пута од Љига до Прељине, нафту увози без плаћања царине, акциза и ПДВ-а и препродаје је нашим фирмама по тржишним ценама и ко је то дозволио? Питали смо га да ли зна да руководиоци ЈП Електромрежа Србије на Копаонику за себе граде хипер луксузни хотел по цени од 3.000 евра по квадрату. Тражили смо да се извини грађанима Србије које је омаловажавао због акцента и да се извини породиљама које је извређао констатацијом да добијају пуно новца за одсуство “па после неће да раде”.

Председницу Мају Гојковић питали смо за кршење Пословника, деградирање Скупштине и брутално вређање посланика и одузимање речи без разлога или због измишљених разлога. Разлози за њену смену, наведени у захтеву за смену Маје Гојковић били су достављени у виду питања која су остала без одговора.

Одбијање да се одговори на посланичка питања важан је и јасан показатељ система који почива на укидању свих контролних тела и институција, поделе власти и успостављања диктатуре. Не верујемо да је маца појела језик ни председнику Владе ни председници парламента. Пре ће бити да је корупција и партијски паразит прогутао нашу државу и да ће сва питања грађана која данас постављају на улици остати без одговора ако се систем не промени из темеља, а треба почети од смене председнице Скупштине, јачањa институције парламента и поштовања права и законских процедура.

Питања на која нисмо добили одговоре

14. октобар 2016: (1) дискриминација у Скупштини,

19. октобар 2016: (2) Азвирт, (3) пензионери финансирају неспособни менаџмент Железаре и Ер Србије, (4) породиље, (5) Куршумлијска бања

26. октобар 2016: (6) избори у Црној Гори, (7) обједињене расправе, (8) субвенције страним инвеститорима,

2. новембар 2016: (9) увреде и лажи,

16. новембар 2016: (10) план рада парламента, (11) Мартиновић, (12) предлог буџета, (13) реплике и повреде Пословника, (14) неистине председнице,

7. децембар 2016: (15) акценти, (16) ЕМС-ов хотел, (17) Миле Делић,

12. децембар 2016: (18) председник владе вређа,

16. децембар 2016: (19) радници Заставе ИНПРО,

22. децембар 2016: (20) одузимање од грађања и поклањање страним инвеститорима, (21) напади на Заштитника грађана,

29. децембар 2016: (22) ботовски напади на грађане, (23) увреда, (24) односи председника Републике и председника Владе, (25) политичке изјаве премијера.

Повезани текстови

Премијер крши Устав кад не одговара на питања посланика

Сва писма Милета Делића премијеру

Злоупотреба државних функција за блаћење политичких противника

Премијер бежи од посланичких питања

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар