VIDEO Saopštenje Skupština

Poslanička pitanja šest meseci bez odgovora

Poslanici Dosta je bilo u Skupštini Srbije postavili su u ovom sazivu 17 puta pitanja predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i 9 puta pitanja predsednici Skupštine Maji Gojković. Za 8 meseci nismo dobili nijedan odgovor iako po Poslovniku (član 287) imaju obavezu da odgovor pismenim putem dostave u roku od 15 dana. Odbijanje da se odgovori na poslanička pitanja je kršenje osnovnih pravila parlamentarizma i grubo ignorisanje i arogancija prema građanima koje u Skupštini predstavljaju poslanici i u čije ime se postavljaju pitanja.

Poslanici Dosta je bilo su, recimo, pitali predsednika Vlade zašto nije odgovorio ni na jedno pismo penzionera Mileta Delića koji mu je poslao 11 pisama i tražili da odgovori, da li je istina da  azerbejdžanska firma “Azvrt”, angažovana na izgradnji puta od Ljiga do Preljine, naftu uvozi bez plaćanja carine, akciza i PDV-a i preprodaje je našim firmama po tržišnim cenama i ko je to dozvolio? Pitali smo ga da li zna da rukovodioci JP Elektromreža Srbije na Kopaoniku za sebe grade hiper luksuzni hotel po ceni od 3.000 evra po kvadratu. Tražili smo da se izvini građanima Srbije koje je omalovažavao zbog akcenta i da se izvini porodiljama koje je izvređao konstatacijom da dobijaju puno novca za odsustvo “pa posle neće da rade”.

Predsednicu Maju Gojković pitali smo za kršenje Poslovnika, degradiranje Skupštine i brutalno vređanje poslanika i oduzimanje reči bez razloga ili zbog izmišljenih razloga. Razlozi za njenu smenu, navedeni u zahtevu za smenu Maje Gojković bili su dostavljeni u vidu pitanja koja su ostala bez odgovora.

Odbijanje da se odgovori na poslanička pitanja važan je i jasan pokazatelj sistema koji počiva na ukidanju svih kontrolnih tela i institucija, podele vlasti i uspostavljanja diktature. Ne verujemo da je maca pojela jezik ni predsedniku Vlade ni predsednici parlamenta. Pre će biti da je korupcija i partijski parazit progutao našu državu i da će sva pitanja građana koja danas postavljaju na ulici ostati bez odgovora ako se sistem ne promeni iz temelja, a treba početi od smene predsednice Skupštine, jačanja institucije parlamenta i poštovanja prava i zakonskih procedura.

Pitanja na koja nismo dobili odgovore

14. oktobar 2016: (1) diskriminacija u Skupštini,

19. oktobar 2016: (2) Azvirt, (3) penzioneri finansiraju nesposobni menadžment Železare i Er Srbije, (4) porodilje, (5) Kuršumlijska banja

26. oktobar 2016: (6) izbori u Crnoj Gori, (7) objedinjene rasprave, (8) subvencije stranim investitorima,

2. novembar 2016: (9) uvrede i laži,

16. novembar 2016: (10) plan rada parlamenta, (11) Martinović, (12) predlog budžeta, (13) replike i povrede Poslovnika, (14) neistine predsednice,

7. decembar 2016: (15) akcenti, (16) EMS-ov hotel, (17) Mile Delić,

12. decembar 2016: (18) predsednik vlade vređa,

16. decembar 2016: (19) radnici Zastave INPRO,

22. decembar 2016: (20) oduzimanje od građanja i poklanjanje stranim investitorima, (21) napadi na Zaštitnika građana,

29. decembar 2016: (22) botovski napadi na građane, (23) uvreda, (24) odnosi predsednika Republike i predsednika Vlade, (25) političke izjave premijera.

Povezani tekstovi

Premijer krši Ustav kad ne odgovara na pitanja poslanika

Sva pisma Mileta Delića premijeru

Zloupotreba državnih funkcija za blaćenje političkih protivnika

Premijer beži od poslaničkih pitanja

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar