Саопштењe Скупштина

Посланик СНС Орлић да покаже један одговор на посланичко питање

Саша Радуловић, шеф посланичке групе ДЈБ, поставио је јуче у Скупштини осамнаесто питање председнику Владе и десето питање председници парламента – зашто за шест месеци нису одговорили ни на једно посланичко питање. Пословник (члан 287) их на то обавезује, а кршење закона и процедура у Скупштини је основа рушења правне државе коју овај режим спроводи.

Владимир Орлић, посланик СНС, изјавио је да ово није тачно. Зато га позивамо да покаже макар један одговор председника Владе или председнице Скупштине на посланичко питање и докаже своје тврдње. Требало би да му то буде лако јер је рекао да се “на та питања одговара као ретко кад и они којима су упућена дају све од себе да одговори буду правовремени”. Посланици Доста је било нису добили ниједан одговор на питања која су постављали у име грађана Србије.

Сваки пут када посланици ДЈБ по члану 287. поставе усмено питање са скупштинске говорнице, стручна служба скупштине га у писаном облику званично доставља ономе коме је питање упућено. Свих 17 питања које смо поставили председнику Владе и 9 питања председници Скупштине смо скенирали и доставили медијима у јучерашњем саопштењу. Ни на једно од ових питања нисмо добили одговор. Или је Владимир Орлић изрекао неистину за коју би морао да се извини грађанима Србије, или има у свом поседу писани одговор председника Владе или председнице Скупштине на било које од ових 26 постављених питања.

Председник Владе и председница Скупштине имају обавезу да одговоре писменим путем доставе у року од 15 дана. Одбијање да се одговори на посланичка питања је кршење основних правила парламентаризма и грубо игнорисање и ароганција према грађанима које у Скупштини представљају посланици и у чије име се постављају питања.

То да председник Владе и председница Скупштине 6 месеци игноришу своју законску обавезу и не одговарају на питања посланика ДЈБ би у свакој нормалној земљи било на насловним страницама свих новина и у свим дневницима у ударним терминима. Наши медији ћуте. За РТС знамо зашто. Шта је оправдање за остале медије?

Одбијање да се одговори на посланичка питања важан је и јасан показатељ система који почива на укидању свих контролних тела и институција, поделе власти и успостављања диктатуре.

Повезан текст

Посланичка питања шест месеци без одговора

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар