Saopštenje Skupština

Poslanik SNS Orlić da pokaže jedan odgovor na poslaničko pitanje

Saša Radulović, šef poslaničke grupe DJB, postavio je juče u Skupštini osamnaesto pitanje predsedniku Vlade i deseto pitanje predsednici parlamenta – zašto za šest meseci nisu odgovorili ni na jedno poslaničko pitanje. Poslovnik (član 287) ih na to obavezuje, a kršenje zakona i procedura u Skupštini je osnova rušenja pravne države koju ovaj režim sprovodi.

Vladimir Orlić, poslanik SNS, izjavio je da ovo nije tačno. Zato ga pozivamo da pokaže makar jedan odgovor predsednika Vlade ili predsednice Skupštine na poslaničko pitanje i dokaže svoje tvrdnje. Trebalo bi da mu to bude lako jer je rekao da se “na ta pitanja odgovara kao retko kad i oni kojima su upućena daju sve od sebe da odgovori budu pravovremeni”. Poslanici Dosta je bilo nisu dobili nijedan odgovor na pitanja koja su postavljali u ime građana Srbije.

Svaki put kada poslanici DJB po članu 287. postave usmeno pitanje sa skupštinske govornice, stručna služba skupštine ga u pisanom obliku zvanično dostavlja onome kome je pitanje upućeno. Svih 17 pitanja koje smo postavili predsedniku Vlade i 9 pitanja predsednici Skupštine smo skenirali i dostavili medijima u jučerašnjem saopštenju. Ni na jedno od ovih pitanja nismo dobili odgovor. Ili je Vladimir Orlić izrekao neistinu za koju bi morao da se izvini građanima Srbije, ili ima u svom posedu pisani odgovor predsednika Vlade ili predsednice Skupštine na bilo koje od ovih 26 postavljenih pitanja.

Predsednik Vlade i predsednica Skupštine imaju obavezu da odgovore pismenim putem dostave u roku od 15 dana. Odbijanje da se odgovori na poslanička pitanja je kršenje osnovnih pravila parlamentarizma i grubo ignorisanje i arogancija prema građanima koje u Skupštini predstavljaju poslanici i u čije ime se postavljaju pitanja.

To da predsednik Vlade i predsednica Skupštine 6 meseci ignorišu svoju zakonsku obavezu i ne odgovaraju na pitanja poslanika DJB bi u svakoj normalnoj zemlji bilo na naslovnim stranicama svih novina i u svim dnevnicima u udarnim terminima. Naši mediji ćute. Za RTS znamo zašto. Šta je opravdanje za ostale medije?

Odbijanje da se odgovori na poslanička pitanja važan je i jasan pokazatelj sistema koji počiva na ukidanju svih kontrolnih tela i institucija, podele vlasti i uspostavljanja diktature.

Povezan tekst

Poslanička pitanja šest meseci bez odgovora

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar